Ardahan’ın kalkınması noktasında nasıl bir yol izlemeliyiz gibi sorularımızı yanıtlayan iş adamı Özgür İncesu, “Sosyo-ekonomik göstergelerine baktığımız zaman Ardahan Türkiye’nin en son sıralarında yer aldığını görürüz. Ardahan’daki yoksulluğu makus kederini tersine çevirmek için işadamlarının doğdukları topraklara yatırım yapmalıdır” dedi.
İncesu; “Bölgemizin potansiyelini projelendirmemiz gerekiyor. Ardahan dışından işadamlarının, yatırımcıların bakış açısı önemli olduğu için bende Ardahan’ı Ankara’dan izlemeye başladım. İzlenimlerim doğrultusunda Ardahan’ın ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulanacak faaliyetlerde bulunmak gerekir. Şirketim aracılığıyla Ankara’da bakanlıklarda yatırım teşviki veren kurumlardan aldığım projeleri Ardahan’a ulaştırmaya çalışıyorum. Bunları yaparken Ardahan Belediye Başkanı Sn. Faruk Köksoy ile sürekli fikir alış verişinde bulunuyoruz. Yakında Ardahan’a 5 milyon dolarlık bir yatırımın üzerinde titizlikle duruyorum.”
###SERKA’dan faydalanmak gerekir
Ardahan’a 15-20 milyon dolara yakın hibe ve teşvik kedileri geliyor. Fakat proje sunulmadığı için %80’ni geri gidiyor. Şimdi Kars’ta kurulan ve Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerini kapsayan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) bölgenin kalkınması için yoğun çaba göstermektedir. Ardahanlılar bu toplantılara katılıp SERKA’nın istediği projeleri vermeleri halinde yatırımlar başlayabilir. Yoksa bütün kredileri almakta zorluk çeker, hal böyle iken Ardahan’ın kalkınmasından söz etmekte doğru olmaz
####Sınır Kapılarımız da sınır ticareti yapılmıyor
İmkânlarımıza ve potansiyelimize bakıyoruz, 2 sınır kapısı mevcut. Ama Aktaş Sınır Kapısı kapalı, Türközü kapısı açık. İlgar Dağı’nın yüksek olması nedeniyle sınır ticareti yapılmıyor deniliyor. Ilgar Dağı’nın delinmesi için 5 kilometre tünel açmayan devlet, Ardahan’ın ovalarını sulayan Kura Nehri’ni Çoruh Nehri’ne oradan da Karadeniz’e aktarmak için 15 20 kilometre tüneli ihaleye çıkarmış. Burada anlaşılıyor ki, sorun Ilgar Dağı değil, sorun Ardahan’ın sınır kapısından ithalat ihracat yapılmaması sorunudur.
## Turizm ve yaylalarımızın farkında değiliz
Ardahan’ın doğal yapısına baktığımız zaman inanılmaz düzeyde tertemiz, kirlenmemiş bir doğa, bunun yanında Uğurlu Dağı Kayak Tesislerimiz, Çıldır Gölümüz, Bülbülan ve ona benzer yaylalarımız var. Turizme açılırsa Ardahan’a büyük katkıları olur.
###Organik ürünlerimizi ve balımızı markalaştırmalıyız
Ardahan yöresinde ekonomik değeri olan hiç bir tarım ürünü üretilmemektedir. Bunun sebebi ise iklim koşullarından kaynaklanmamaktadır. Ama bal bu ürünlerin dışındadır. Ardahan en önemli gelirlerinden birisidir.
Bir ürün markalaşmazsa tanıtılamaz. Türkiye’de Anzer Balı’ndan sonra gelen tarımsal amaçlı ilaçlama ve gübreleme de olmadığından, üretilen Ardahan Kafkas Arı balı tamamen doğaldır.
Ardahan'ın balı mera ve yaylalarında doğal olarak yüzlerce çeşit polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilen Tamamen Organiktir. “Kafkas Arısı Çiçek Balı” Türkiye’ye bir türlü tanıtamadık Ardahan Balı’nı markalaştırırsak balın kilosu 100 liraya kadar çıkar. O zaman üreteci büyük gelirler elde eder. Markalaştıramazsan balın kilosunu 20 liradan fazlaya satamayız.
Ardahan’ın kalkınması için bütün yerel kaynaklar üzerinde projeler geliştirip,Kaynak: Bydigi Forum http://www.bydigi.net/genel-kultur/133867-meshur-ardahan-cicek-bali-ve-ozelligi.html#post1056988 ondan sonra da yatırım noktasında neler yapılabilir, hep birlikte bir yol haritası çerçevesinde ilerleyip, Ardahan’da sefalet içinde bulunan insanlarımızı kurtarmak için ekonomik katkıda bulunamıyorsak, teşvik ve krediler noktasında elimizden gelini yapmalıyız.
Benimki Ardahan’a karşı, doğduğum topraklara karşı, ailemden aldığım kültürel bir anlayıştır. Yoksullukla cebelleşen Ardahan’a ekonomik anlamda nasıl kazanç sağlayabiliriz. Buda bütün Ardahanlıların katkı sunması halinde gerçekleşir.
Yaşar Doğukara/Ankara/Siyasal Birikim