Göle Ziraat Odası Başkanı Cemil Budak, Ardahan’ın temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna değinerek, çiftçilerin üretime daha çok zaman ayırması gerektiğini söyledi ve toprak altı tarımın önemine dikkat çekti.
Göle Haber Gazetemize çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Budak: “Göle Ziraat Odasını 1964 yılında kurdum. 1967 yılında Göle Ziraat Odası Başkanlığına seçildim. 53 yıldır ara vermeden emekçi çiftçimiz bizi her dönem seçtiler. 6 Bine yakın çiftçimize hizmet veriyoruz. 3 Dönem İl Genel Meclis Üyeliği ve 3 dönemde Belediye Meclis Üyeliği yaptım. Bundan sonra da çiftçilerimizin menfaatleri doğrultusunda hizmet etmeye devam edeceğim. Çiftçimiz için bugüne kadar ne uygunsa onu istedim. Tercihlerini bugüne kadar sağ olsunlar, hep benden yana kullandılar. Ben çiftçimin gece gündüz yanındayım. Onların iyiliği, sağlığı için var gücümle çalışıyorum. Hepsine binlerce kez teşekkür ederim. Haklarını helal etsinler” dedi.
Göle Ziraat Odasını kurumsal bir kimliğe kavuşturduklarını ve bina satın alarak kendi yerinde hizmet verdiğini açıklayan Başkan Budak, “Ziraat Odası olarak çiftçimize her alanda hizmet veriyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanlığı tarafından hizmete sokulan ve dev bir proje olan bilgisayar otomasyon sistemini, ZOBİS’i çok kısa bir sürede kurduk ve faaliyete geçirdik. Sistemi, Çiftçi Kayıt Sistemi ile entegre çalışır hale getirdik. Çiftçimiz, artık, nüfusa, tapuya, SGK’ya gitmeden, zaman kaybetmeden, masraf yapmadan Odalarımızda işlemlerini gerçekleştirebiliyor. ZOBİS’le 6 Bine yakın çiftçimizin tapu kayıtları, kimlik, adres, sosyal güvenlik bilgileriyle ilgili birçok işlem yapılıyor. Büyük önem verdiğimiz, tarımsal üretimimiz ve verimliliğimiz açısından olmazsa olmaz gördüğümüz eğitim konusunda tam bir seferberlik anlayışıyla çalışıyoruz” diye konuştu.
Göçün önlenmesi için ne yapıp edip çiftçimizi tarlada tutmalıyız diyen Budak, tarımın öncelikli sorunlarının çözülmesi ve çiftçinin tarlada kalabilmesi için temel girdi fiyatların makul düzeylere çekilmesi, tarımsal kredi faizlerinin düşürülmesi, çiftçinin finansman sorunun halledilmesi, örgütlenme, sulama gibi yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini bildirdi.
Ardahan’da toprak altı tarımın önemine de dikkat çeken Başkan Budak, “Toprağımız zengin ve çok verimlidir. Ardahan’da toprak altı tarıma daha çok önem verilmelidir. Havuç, patates, Şeker Pancarı ve Turp gibi birçok ürün bölgemizde yetişir. Çiftçilerimiz, arpa, buğday ve yulafın yanında toprak altı tarıma da el atsınlar. Artık tarım sektörü ihmal edilecek bir sektör değil. Türkiye de bunun önemini kavradı. Dünya da bunun önemi kavrandı. Tarım, enerjiyle yarışıyor. Ama çok yakın gelecekte enerjiden çok daha önemli, çok daha stratejik bir sektör olduğu ortaya çıkacak. Ardahan bir tarım kentidir. Biz bölgeyi doyurmak zorundayız. Onun için ne yapacağız? Tarım sektörünün önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Çiftçimizin önünü açacağız. Daha fazla üreteceğiz. Ama daha verimli üreteceğiz. Anahtar kelime bu. Kalite ve standardı yakalayacağız. Dünya ile rekabet şansımızı artıracağız. Büyük bir çaba ve gayretin içinde olmalıyız” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: