Psikolog İrem Öztürk, sanal ebeveynliği “kaynağını ve amacını internetten alan ebeveynlik” olarak tanımladı. Öztürk, günümüzde anne ve babaların çocuk yetiştirme konusunda en çok internetten ve sosyal medyadan bilgi aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Anneanneler ve babaannelerin döneminde ebeveynlik çok daha sade ve içgüdüseldi. Bugünse bilgiye ulaşmak kolay ama doğru bilgiye ulaşmak zor. İnsanlar sosyal medyada gördüklerini sorgulamadan uyguluyor.”
“Fenomen anneler yeni rol model haline geldi”
Öztürk, birçok ebeveynin uzman görüşleri yerine sosyal medyada popülerleşmiş fenomen anneleri örnek aldığını belirterek, bu durumun çocuk gelişimi açısından risk oluşturduğunu söyledi:
“Ebeveynler, sosyal medyada fenomenleşmiş kişilerin hayatlarını referans alarak kendi ebeveynlik tarzlarını şekillendiriyor. Ancak her ailenin dinamikleri, ekonomik durumu ve değerleri farklıdır. Tek tip çocuk olmadığı gibi tek tip ebeveynlik de olamaz.”
“Sanal ebeveynliğin faydaları da var ama dikkatli olunmalı”
Öztürk, internetin doğru kullanıldığında önemli bir bilgi kaynağı olduğunu da ifade ederek, bilimsel temele dayanan içeriklerin anne-babalara destek sağlayabileceğini söyledi. Ancak bilinçsiz kullanımın bilgi kirliliği yarattığına dikkat çekti:
“Sosyal medyada herkes çocuk yetiştirme konusunda fikir sahibi olabiliyor. Bu durum yanlış bilgilerin hızla yayılmasına neden oluyor. Unutulmamalıdır ki, sosyal medyada paylaşılan ebeveynlik içeriklerinin birçoğu gelir amacıyla üretilen reklam içerikleridir.”
“Ebeveynlik size özeldir”
Psikolog İrem Öztürk, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:
“Ebeveynlik kişiye özeldir, çocuğunuz da öyle. En sağlıklı yol, doğruluğu kanıtlanmış kaynaklardan ve uzmanlardan bilgi almaktır. Sanal dünyanın sunduğu sahte hayatlara değil, kendi gerçekliğinize güvenin.”
Yorumlar
Kalan Karakter: