Moldovya’da 20 dolara küçükbaş kuzular satılıyor. Ardahan’da köylünün kalkınması için Ardahan’ın koşullarına uygun olarak damızlıkları seçip, köylüye hibe olarak dağıtıp, Küçükbaş hayvan soyunun devamını sağlamak gerekir diyen Arda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gökdemir; “Milletvekili olsaydım su anki düşüncemde, her aileye nüfusuna göre koyun dağıtırdım. Evde beş kişi var ve hepsi boş oturuyor. Samanı olan bir aileye 10 tane koyun verip o ailenin kalkınması düşüncelerim halen devam ediyor” dedi.
S.B; Ardahan’dan milletvekili adayı oldunuz. Bölgede hayvancılık konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getirdiniz. Yurt dışı gezileri yaptınız, bölgedeki hayvancılığın gelişmesi için ne gibi yöntemler öğrendiniz bilgiler edindiniz?
O. Gökdemir: Ben, Ardahan vali yardımcımız Sedat Yıldırım arkadaşımızla beraber beş kişilik bir heyet ile Tarım Bakanlığı’nın davetlisi olarak Moldovya’ya gittik. Moldovya düzlük arazileriyle, verimli topraklarıyla ünlenmiş bir yer olduğu için tarım ve hayvancılığa müsait bir yer. Bu yüzden yoğun bir üretim var.
###Ardahan Küçükbaş hayvan üretilecek makul bir coğrafya
Moldovya Türkiye’ye çok yakın bir yer. Uçakla yaklaşık bir saate gittik. Moldovya’da Orman Bakanlığı arazilerini gezdik, çiftlikleri gezdik, fikirlerini aldık, Türkiye ile ortak bir proje yapılabilir mi onu tartıştık. Ama biz bir proje geliştirdik. Bu Ardahan’ın iki olurundan biri olan küçükbaş hayvancılığın tekrar canlandırılması üzerine önemli görüşler aldık.
###Ardahan’da ekilip biçilmeyen araziler Küçükbaş Hayvanlar için önemli bir saha
Ardahan’da bizim Haros diye tabir ettiğimiz ekip biçilemeyen, tarım araç gereçlerinin işlem görmediği yerler var. Bu alanlardaki bitkiler çok verimli. Bu alanların otlak olarak kullanılması gerekmektedir. Oralarda da büyük baş hayvanların otlaması mümkün değil. Dolayısıyla buralar en çok koyun ve keçi otlatılması için uygun. Küçükbaş hayvancılıkta bölgemizde nerdeyse tamamen bittiği için hem biçilemiyor hem de otlatma amacıyla kullanılamıyor.
###Ardahan’a modern hayvancılık
Şimdi bizim koyunculuğu Ardahan’da geliştirmemiz gerekiyor. Bunu da modern koyun yetiştiriciliğiyle yapacağız. Diğer iş adamlarına öncülük etmek için taşın altına önce biz elimizi koyacağız. Kârı onlarda görünce yatım yapmak isteyecekler. İkincisi halkı bu işin içine katacağız. Bura da ki temel amacımız köylünün para kazanması ve göçün önlenmesi hatta göç alınmasının sağlanmasıdır.
###Moldovya’da küçükbaş hayvan 20 dolara satıyorlar
S.B: Burada asıl düşünceniz nedir?
O. Gökdemir: Bunu halka yaymakta çok kolay. Moldovya’da 20 dolara küçükbaş hayvan satıyorlar. Ora da küçükbaş hayvanları karantina altına alıp bölge koşullarına uygun olarak damızlıkları seçip, köylüye hibe olarak dağıtmamız gerekiyor. Milletvekili olsaydım su anki düşüncemde öyle. Ailedeki nüfusuna göre yani evde beş kişi var ve hepsi boş oturuyor. Samanı olan bir aileye 10 tane koyun verirsiniz o aile kalkınmaya başlar.
###Amaç kâr değil Ardahan’ın kalkınması
Şimdi bu bir projedir. Detaylarına girmek istemiyorum ama böyle bir hedefim var. Ve yine anlaşma yapacağız. Verdiğimiz bu koyunlardan olan kuzular bir sana bir bana seklinde. Yani 10 koyun verdiysek beş kuzu sana beş kuzu bana. Gibi projelerimizde var.
Burada kâr etmek amacı yok zaten, sadece sürdürülebilmesi, memleketin kalkınması amacı vardır. Yünü senin olsun, sütü senin olsun. Havuz bir taraftan dolarken, diğer taraftan aynı şekilde boşalsın diye diyorum. Yani kâr etmeksizin kendini kurtaran bir yapı oluşsun.
## Ben devletten hiçbir katkı beklemiyorum
S.B:Peki bu projeyi yaparken devletten yardım alacak mısınız?
O. Gökdemir: Devlet zaten kendi kanunları, yasaları çerçevesinde tarım bakanlığının önerdiği şekilde destekliyor. Devlet projeleri bazen yukarıdan çok güzel hazırlanıyor, ama aşağıya doğru geldiğinizde bürokraside birtakım sektelere uğruyor ve vatandaşı zarar ettiriyor. Ama Tarım Bakanlığı bu projemize destek verir mi? vermez mi? Bilemiyorum ama ben bir destek beklentisinde değilim.