Açılış konuşmalarının ardından kürsüye ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Ayşe Erzan çıkacak. Bilim etiği konusundaki yayınlarıyla da tanınan Prof. Dr. Erzan bilim etiğinden ne anlaşılması gerektiği konusuna “Bilim Raconu” başlıklı bir sunum yapacak.
Prof. Dr. Erzan’ın ardından İstanbul Üniversitesi Etik Kurulu başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı “Tıp ve Etik”, Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Y. Hakan Erdem “Tarih ve Etik” başlıklı konuşmalarıyla tıp ve tarih uğraşlarıyla ilgili önemli etik sorunlara örneklerle değinecekler.
Bilim Etiği Günü’nün öğleden sonraki bölümü tümüyle ülkemiz bilim yaşamının yaygın ve çok önemli bir sorunu olan intihal’e ayrıldı. İlk konuşmacı Sabancı Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Gürol Irzık ve “Etik, Bilimsel Yazarlık ve Kurumsallaşma” başlıklı konuşmasıyla bu çok önemli bilim sorununa alışagelmişin dışında bir düşünce boyutu getirecek.
İkinci konuşmacı olarak Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. K. Emre Gökyayla “İntihalin Hukuk Boyutu”nu ana kurallar ve güncel yasalar bağlamında irdeleyecek.
Günün son konuşması ABD California’dan ünlü anesteziyolog ve bilim insanı Prof. Dr. Paul White tarafından yapılacak. Prof. White’ın konuşma başlığı “Tıp Dergilerinde İntihal”. Konuşmada intihalin güncel yöntemlerle etkin olarak nasıl izlendiği örnekleriyle anlatılacak. Toplantı Prof. Dr. Yazıcı’nın yöneteceği 30 dakikalık çok-katılımlı tartışmayla sonlanacak.