İki yıllık inşaatın yaşanan sorunlar nedeniyle 5 yıldır tamamlanması köylülerle Çat Hidroelektrik barajını yapan firmayı sürekli karşı karşıya getiriyor.
Olay dün öğle saatlerinde yaşandı. İddiaya göre Yağmur sularının oluşturduğu selle birlikte baraj inşaatının yapıldığı yola toprak ve taş yığınları birikti. Temizlik yapmak isteyen kepçe operatörü, yolu temizlerken, kenarda bulunan eski mezarları tahrip ettiği ve 7 adet eski mezarın toprakla birlikte yolun sol tarafına döktüğü iddia edildi. Bunun üzerine temizliğin yapıldığı bölgeye gelen köylüler, burada ata ve dedelerinin yattığını, mezarların tahrip edilerek ortadan kaldırıldığını ileri sürdüler. Çat Köyü Sakinleri: “önce evlerimizden olduk, şimdi ise manevi değerlerimizin tahrip edilmesine müsaade etmeyeceğiz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Şantiye çalışanları ile köylüler arasında yaşanan arbedeye Hanak İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler müdahale ederek tarafları yatıştırdı. Burada rapor tutan Jandarma yetkilileri yaşanan olayla ilgili soruşturma başlattı.
Yaşanan olay ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çat Barajı yetkilisi Muharrem Sabuncu ise, olayın tamamen yanlış anlaşmadan kaynaklandığını ve her hangi bir mezarın tahrip edilmediğini söyledi.
Samurcu: “Yağmur sularının baraj inşaatımızın bulunduğu yol üzerinde getirdiği çamur ve taşları temizlemeye çalıştık. Yağmur suları aynı zamanda köyüm mezarlığına da zarar vermemesi için mezarlığın alt bölümüne sert malzeme döktük. Bizim buradaki iyi niyetimiz suiistimal edildi. Gördüğünüz gibi tek bir mezar tahrip edilmemiş ve yerinde oynamamış. Köylülerin iddiaları doğruysa bedelini ödemeye hazırız. Bizim önceliğimiz insanlarımızın yaşadığı bölgeleri korumak ve onlara daha sağlıklı alanlar oluşturmaktır. Bahsedilen iddialar asılsız olup, kanun ve yasaların elverdiği çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Çat Köyü sakinleri için 16 ev yerine 46 tane ev yaptıklarını da belirten Samurcu: "Yine firmamızdan bedava alınan malzemelerle köy evlerinden daha güzel yaylalar yaptılar. Biz hiç bir vatandaşımızı mağdur etmedik, elimizden gelen her türlü yardımı yaptık. Ne kadar yardımcı olduysak köylülerin istekleri bir türlü bitmedi. Kaldı ki bizim inşaamız 2010 yılında başladı, iki yıl içinde bitmesi gereken baraj inşaatı ne yazık ki köylülerin haksı engellemeleri karşısında 5 yıla sarktı. Çat köyü sakinlerinden özel ricamız, kul hakkına riayet ederek çalışmalarımızı engellemesinler. Biz enerjiye milyonlar ödeyerek dışarıdan alıyoruz. Bu baraj ne kadar hızlı faaliyete geçerse devlete katkı sunmuş olacak, sonuçta kamu yararına olan bir hizmet üretiyoruz" ifadelerini kullandı.