Merkezi İstanbul Esenyurt ilçesinde olan Göle Kadın Kooperatifinin kurucu Başkanı Türkan Deli, kadın emeğinin tanıtılması ve kadınların aile ekonomilerine katkıda bulunması için yaptığı çalışmalar belgesellere konu oldu.
İstanbul’da dernek çatısı altında bir araya gelen onlarca Göleli kadın evlerinde ürettikleri yöresel yiyecekleri satarak hem aile ekonomilerine katkı sunuyor hem de bölgedeki kız öğrencilerin eğitim hayatlarına destek olmaya devam ediyor.
TRT Belgeselde bu hafta yayınlanan “Yiyeceğin Serüveni” programına konuk olan Göle Kadın Kooperatifi Başkanı Türkan Deli, Ardahan ve bölgesinin yiyecek kültürü hakkında açıklamalarda bulundu. TRT ekibinin yaz aylarında Göle’de yaptığı belgesel çekimlerine de katılan başkan Deli, bölgeye özgü özek (kımı) bitkisinden hazırlanan turşunun yapılışını anlattı.
Başkan Deli, “Yaşadığımız coğrafyanın yüksekliği buranın yiyecek kültüründe açıkça görülüyor. 2 bin 600 endemik bitkinin yetiştiği memleketimizde özellikle ilk bahar aylarında yeşermeye başlayan doğamız insanlara nimetlerini sunmaya başlıyor. Yüksek rakımı nedeniyle neredeyse hiçbir sebze ve meyve türünün yetişmediği ilimizde doğanın sunduğu yiyecekler kültürümüze girmiş. Annelerimiz bahar aylarında yeşeren doğadan topladığı çeşitli bitkileri aşa çevirerek sofralarımıza koyardı. Göle Kadın Kooperatifi olarak bizde geçmişten gelen bu yiyecek kültürümüzü yaşatmaya ve doğal yiyecekler üretmeye özen gösteriyoruz. Gurbetteki hemşerilerimizin bizden en çok talep ettiği yiyeceklerin başında ise bölgede çok sevilen kımı turşusu geliyor. Özek dediğimiz bitkiden yapılan bu turşu türünü Göle’deki kadınlarımız hazırlıyor. Kooperatif olarak bizde onlardan alarak İstanbul’daki hemşerilerimize ulaştırıyoruz. Buradan elde ettiğimiz geliri kadınlarımıza ve kardelenlerimizin okumasında burs olarak dağıtıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: