Tuncer Dağ Festivalin gün geçtikçe işlevini kaybettiğini belirterek “Bu yıl 19. su yapılan Göle Kültür ve Kaşar Festivalinin hemen hemen hepsine katıldım. Şunu itiraf etmek gerekir ki festivallere bir çeki düzen verilmediği sürece, yasal bir tüzük veya yönetmeliğe bağlanmadığı sürece her yıl biraz daha kan kaybederek işlevini yitirecektir”
Festival Bireyselleştirildi
Tuncer Dağ Festivallerin kurumsallıktan çıkıp kişiselleştiğini belirterek “1996 yılından bu yana birçok kaymakam ve belediye başkanı gelip geçmiştir. Her gelen yetkili kendine göre bir festival hazırlamıştır. Açıkçası festival artık bireysel kişilerin iki dudağı arasında çıkacağı şekle göre yapılmaya başlanmıştır. Ciddi şekilde yetki ve sorumluluk kargaşası yaşanmıştır. Festival Ağası adı altında alınan kaynaklar ya zamanında ödenmemiş, yada alınarak amacı dışında harcanmıştır. Açıkçası festival için değil de belediye bütçesine kaynak olarak aktarılmıştır. Bu da bir sonraki festivalin kaynak sıkıntısı çekmesine neden olmuştur” dedi.
Festivalde Nemalanan Mandıracılar Oldu
Göle Kültür ev Kaşar Festivalinin sadece mandıracıların işine yaradığını belirten Tuncer Dağ “Festivalin temel amacının bölgeyi tanıtmak ve başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan bölge halkının hayvansal ürünlerinin değerlendirilmesi olmasına rağmen sadece Mandıracıların işine yaradığı, işin hamallığını yapan süt üreticilerinin fazla dikkate alınmadığı buda festivalin temel amacının dışında olduğunu bilmemiz gerekir. Festivalin başlaması ile mandıracılar sermayesine sermaye katmış ama süt üreticileri olduğu yerde kalmışlardır” dedi.
Dernekler İşlevsiz Hale Getirildi
Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ Göle Derneklerinin festival konusunda işlevsiz hale getirildiğini belirterek “Göle Kaşar Festivalinin ilk kuruluşunu gerçekleştiren ve her yıl ciddi şekilde kaynak aktaran derneklerimiz ne yazık ki Göle’de ki yetkililer tarafında işlevsiz hale getirildiler.
Dernekler sadece para kaynağı olarak görüldüler. Derneklerimize festival programı içerisinde hak ettiği değeri vermediler. Bu da derneklerimizin festivale karşı olan ilgisini azaltmıştır. Geçmişte festivale büyük emek harcayan ve şu an aramızda olmayan İstanbul Göle Dernek Başkanı Hayrettin Habeş ve Ankara Göle Dernek Başkanı Hürriyet Yılmaz Göle’den küstürülerek gönderilmişlerdir. Bunun vicdani sorumluluğunu sanırım o dönemin yetkilileri biliyorlardır” dedi.
Göle Halkının Bihaber Olduğu Festivalin Uluslar Arası Denilmesi İnandırıcı Değil
Festivalin ismine Uluslar arası denilmeye çalışıldığını oysaki henüz Gölelilerin bile sahiplenmediği bir festivalin artık bir düzene girmesi gerektiğini belirten Tuncer Dağ “Kendi ilçeniz halkııa henüz kabullendirmediğiniz, ilçe halkının bile bihaber olduğu bir festivalin kağıt üzerinde ulusal veya uluslar arası denilmesinin hiçte inandırıcılığı yoktur.
Festivali önce haklınıza kabullendireceksiniz. Tüm katmanları oluşumun içine alacaksınız sonra büyümeye ulusal veya uluslararasına açılacaksınız. İsmi kaşar olan bir festivalde kaşarcılar bile sahiplenmiyorsa, festivalin hamallığını yapan dernekler halen devre dışı bırakılmaya çalışılıyorsa, geniş halk tabanında festival kabul görmüyorsa bunun nedeninin önce araştırılması gerekir. Yoksa ulusal olmuş uluslar arası olmuş hiçte önemi yok”
Festival Yönetmeliği Çıkarılmalı
Festivalin yönetmelik ve tüzük ile kalıcı hale getirilmesini belirten Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ “Ardahan Kültür Evi olarak Ardahan’ın hemen hemen tüm ilçelerinde hatta köylerinde yapılan şenlik ve festivallerin bir düzene girmesi için taslak yönetmelik hazırladık. Bu yönetmeliği Valilik, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Derneklerimize göndereceğiz. Bu yönetmeliğin tartışılarak gündeme alınarak festivallerin bir şekle şemaya bürünmesi için çalışacağız”