Ardahanın mera olan doğasının büyük bölümü de bu barajları yapan ağır tonajlı araçlar tarafından rast gele verilen geçişler dolaysıyla bir sakız gibi çiğnenip, kullanılmaz hale geldiği görülüyor.
'Gençleştirme yapıyoruz' adı altında yetkisinde bulunan ormanları vahşice doğrayarak yok ettiğiyle suçlanan Orman İşletmelerinin yanı sıra Ardahan Çevre ve Orman Müdürlüğü de bölgede gerçekleştirilen HES Barajlarına olduğu gibi bu barajların yapımına malzeme sağlayan Taş, Kum ve Beton Santrallerine de gelişi güzel izin verdiği de görülüyor.
Son olarak Hanak İlçesi Sevimli, Çıldır İlçesi Kotanlı, Köroğlu HES'lerine malzeme yapacak olan kum ocaklarana ve beton santrallerine izin verildiğini belirten Çevre Müdürlüğü daha önce de, Doğal Hayatı Koruma alanı olarak ilan edilen Posof'ta gerçekleşen üç HES Barajına ve bu barajların yapımı için kum ve de beton santrallerine izin vermişti.
**Petrol ve Doğalgaz yetmedi, şimdi de Demiryolu
Son yıllarda çevreye büyük hasar veren yatırımların ard arda yapıldığı Ardahan İl sınırları içinde ki BTC ve BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen petrol ve doğalgaz boru hatlarının yapımı sırasında metre karelerce mera alanları kullanılmaz hale gelmişti.
BTC ve Botaş tarafından gerçekleşen petrol ve doğalgaz hattının bitimi ardından şimdi de Kars-Tiflis-Bakü Demir yolu için mera alanları, tarlalar hatta köylerin dinamitlerle, ağır tonajlı araçlarla, taş, kum ve beton santralleriyle yok ediliyor.
Kısacası birkaç yıl önce BTC ve Botaş tarafından yapılan iki boru hattının inşası ardından şimdi de Çıldır, Posof ve Hanak'ta yapımlarına başlanan HES Barajları, Ardahan, Göle, Hanak, Damal'da süren ağaç kesimi ile Çıldır'da yapımı son sürat devam eden Demiryoluyla Ardahan'ın güzelim, binbir çiçekli, çam kokulu doğası katledilmeye devam ediyor, yetkili ve ilgililer gibi Ardahanlılarda seyrediyor.
**Doğranan ağaçlar nereye götürülüyor, kime, nasıl, hangi ihale ile satılıyor?..
Başta Posof'ta olmak üzere doğayı kullanılmaz hale getiren Doğalgaz geçerken, bu imkandan halen faydalanamayan, yapımları süren HES Barajlarında bir Ardahanlı bile çalıştırılmayan, sınırları içinde iken son anda değiştirilen projesiyle bölgeye hiçbir faydası olmayacak denilen Kars-Tiflis-Bakü Demir Yolu'nun doğasını katlettiği görülen Ardahan vahşice doğranan ormanlarından da faydalanamıyor.
Kesilen binlerce ağcın depolanmasına bile sınırları içinde izin verilmediği görülen Ardahan'ın kesilen ağaçları da Erzurum ili sınırları içinde bulunan Karınca düzündeki depolara taşındığı ve bu ağaçların bir dalından bile faydalanılmadığı da olayın diğer acı bir yönü olması dikkatlerden kaçmıyor.