Halk arasında bizim keneler öldürmez düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan yetkililer, kene ısırmalarına maruz kalan kişilerin zaman kaybetmeden en sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri istendi.
Geçen yıl Posof’ta tespit edilen vaka ardından tehlikeli türlerin bulunduğu bölgeler arasına giren Ardahan’da, kene vakalarına karşı alarm verildi.
Kene ısırmaları ardından ortaya çıkan Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı için Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü, il genelindeki doktor ve sağlık çalışanlarına bu konu ile ilgili bir seminer verdi. Seminerde, ‘bizim kene öldürmez’ düşüncesinin yanlış olduğu vurgulanarak, topluma anlatmalarını istedi.
Bizim kene bir şey yapmaz’ demeyin
Havaların ısınmasıyla birlikte baş gösteren kene ısırması riskine karşı , vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlık çalışanlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında seminer Eğitimi verdi.
Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda duyarlı olması gereken vatandaşların büyük çoğunluğunda, “Önceden de kene vardı, bize bir şey olmaz” anlayışının hakim olduğunu belirterek, böyle bir anlayışın doğru olmadığnın altını çizdi.
Özellikle Nisan-Eylül aylarında aktif hale gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının tüm halka duyurulması ve halkın bilgilendirilmesi amacıyla bu konuda gerek sağlık çalışanları gerekse, Mili Eğitim, Kamu Kurum ve Kuruluşlar ve Müftülük çalışanlarının bilglendirilerek , halkın KKKA hakkında bilgilendireceklerini söyledi.
Kırsal kesimdeki vatandaşların keneye karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, şöyle devam etti: ” Kırsalda yaşayan vatandaşların, (bu kene eskiden de vardı, şimdi de var. Bize bir şey yapmaz.) düşüncesini bırakması gerekiyor.
Özellikle kırsaldaki vatandaş kendini keneden korumalı.Uyarılarımızı dikkate almalılar.”dedi. Hastalığın ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başladığını ve bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerin de görülebileceğini kaydeden Şentürk , “Kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileriyle bu gibi yerlerdeki piknik alanlarına gidenler açık renkli giysileri giyinmeyi tercih etmeli, pantolon paçalarını çorap içine almalı, dönüşte mutlaka vücutlarını ve elbiselerini kene yönünden kontrol etmeli ve kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırmalıdır. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken, kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu kısımdan tutularak, çıkartılmalıdır.
Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.” diye konuştu.Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk, aynı zamanda 663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kararnamenin yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Koyucu Sağlık Hizmetlerinin, Aile Hekimliklerinin, Toplum sağlığı, çevre sağlığı, Anne sağlığı, tütün kanunları, ve Ruh sağlığı gibi bir çok alanda halkın yanında olduklarını dile getirdi.