Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada, 'Ardahan Balı'nın patent çalışmalarının tam hız sürdüğünü belirterek, balın patent almasıyla birlikte hem fiyatın hem de kalitenin artacağını söyledi.
Evliyaoğlu “Şu an bizim balımız ortalama kilosu 25 TL'den satılıyorsa, bu fiyat patentten sonra 70 TL'yi bulacak. Her şeyden önce bal kalitemiz net olacak. Türkiye'deki en iyi bal konumuna gelecek. Yani patent anlamında tek bal olacak. Dolayısıyla bu Ardahan ekonomisine büyük bir katkısı olacak. Çünkü artık resmi bir şekilde arıcılık yapılacak. Yani getiri artınca, talepte artacak” diye konuştu.
Söz konusu patent çalışmasının arıcı ve bal üretimini de beraberinde arttıracağına dikkat çeken Evliyaoğlu, “Ardahan'da il genelinde 830 arıcı ile 42 bin kovan bulunuyor. Ama bu patenttin alınmasıyla birlikte hem arıcı sayımızda hem de kovan sayımızda yaklaşık ilk aşamada yüzde 40'lık bir artışın olmasını bekliyoruz. Çünkü arz ve talepten dolayı” diye konuştu.
Evliyaoğlu, Ardahan il genelinde yılda ortalama 800 ton bal üretiminin yapıldığını, Ardahan'da bu rakamın patentten sonra 1200 tona çıkmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
ARDAHAN'DA YILDA 750 TON BAL ÜRETİLİYOR
Ardahan'da bulunan Kafkas Arı Üretim ve Eğitim Gen Merkezi Müdürlüğü'nde yılda yaklaşık 2 bin ana arı üretimi yapılıyor. 3 bin ana arı kapasiteli üretimi bulunan müdürlük üretilen ana arıları damızlık olarak diğer illerde bulunan ana üreticilerine veriyor.
Türkiye'de tek gen merkezinin Ardahan'da bulunduğunu anlatan Gen Merkezi Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Osman Güler, Kafkas arı ırkının korunması ve ıslahı kapsamında dışarıdan arı girişlerine kapatılmış tek bölgenin Ardahan ve Artvin olduğunu belirtti. Kafkas arısının arı üreme biyolojisi gereği çok kısa sürede melezlenme yoluyla genetik kirlenmeye maruz kalabildiğine dikkat çeken Güler, ilde yaklaşık yılda 2 bin ana arı üretimi yapıldığını açıkladı. Gen Merkezi Müdürlüğü'nün ülkenin sahip olduğu tek arıcılık gen kaynağı olan Kafkas Irkı Arının korunmasında çok önemli bir misyon üstlendiğini anımsatan Güler, değişik yıllarda kurulan ve imkânları doğrultusunda faaliyet gösteren diğer arıcılık üretme istasyonlarının zaman içinde kapanmış olmalarının söz konusu kurumun önemini artırdığına temas etti.
Gen Merkezi Müdürlüğü'nün damızlık ve kullanma materyali saf Kafkas Irkı Ana Arı ve oğul arı ürettiğini hatırlatan Güler, Kafkas arısının diğer bir çok arı ırkının oluşumuna genetik materyal olarak katkı sağladığını kaydetti. Kafkas arı ırkının önemli özelikleri olduğunu, bunların başında da dilinin çok uzun olması nedeniyle daha derin tüplü çiçeklerden faydalandığına değinen Güler, Kafkas arı ırkının bir diğer özelliğinin soğuklara karşı daha dayanıklı olduğunun ve Uysal yapısıyla diğer arı ırklarından ayrıldığına işaret etti. Güler, Kafkas balının da çok kaliteli bir bal olduğuna sözlerine ek
Ardahan'da kovan sayısının 42 bin civarında olduğunu ve kovan başına 17 kilogram bal üretildiğini aktaran Arcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise, ilde yılda 750 ton bal üretildiğini ifade etti. Ardahan balının şimdiye kadar patentleşmesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Evliyaoğlu, Valilik, Gen Merkezi Müdürlüğü ve Yetiştiriciler Birliği olarak ortaklaşa patent çalışması başlattıklarını ve bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi'nden 3 kişilik arı ve bal uzmanın 75 köy arazisinde 75 ayrı noktada bal ve çiçek alarak üzerinde bir akademik çalışma gerçekleştirdiğini dile getirdi. Baldaki kalite ve polen analizinin yapılmasının ardından çalışmanın Patent Enstitü Müdürlüğü'ne sunulacağını açıklayan Evliyaoğlu, söz konusu patentin alınması için ümitli olduklarını vurguladı.