Ardahan’da 2005 Yılında başlatılan Sunni Tohumlama çalışmalarında ilk skandal HMG firmasının hayvan üreticilerini ve Devleti 1. 500 (1. 500 Trilyon) Milyon dolandırmasıyla ortaya çıkmıştı.
Edinilen bilgilere göre Ardahanlı hayvan üreticilerine, 2007-2008-2009 ve 2010 Yılları arasında hayali suni tohumlama yapıldığı iddia edilirken, Tarım İl Müdürlüğü ve ADSYB’ eyle sözleşmesi bulunan bazı veterinerlerin Özel Veteriner Kliniğinde oturarak köyde yaşayan hayvan sahiplerini telefonla yönlendirerek koçan kestirdiği ileri sürülüyor.
Köylerde yaşayan vatandaşların, Tarım İl Müdürlüğü ve ADSYB’ eyle sözleşmesi bulunan Veterinerlere “Şu küpeli ineğimiz kızgınlık dönemi yaşıyor” demeleri üzerine oturduğu yerde koçan kesip kayıt yapan bazı veterinerler, bir taraftan devleti zarara uğratırlarken, diğer taraftan da hayvan ıslahının iyileştirilmesine engel olduğu ileri sürülmektedir.
Gazetemizi telefonla arayarak Tarım İl Müdürlüğü ve ADSYB’ eyle sözleşmesi bulunan bazı veterinerlerin hayali suni tohumlama yaptıklarını belirten hayvan sahipleri, yapıldığı öne sürülen yolsuzlukla ilgili yetkili birimlerin harekete geçmesini istediler.
Ardahan’da 2005 yılından bu yana uygulanan suni tohumlama çalışmalarında %5 oranında başarı sağlandığı bildirilirken, kağıt üzerinde koçan ve kayıt yapıldığı için %95 oranında ise başarısızlık tespit edildiği öğrenildi.
Bu iddialarla ilgili Ardahan İl Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden açıklama bekliyoruz.
Suni Tohumlama Nedir?
Irk ıslahında en kolay ve dünyada en çok kullanılan yöntem Suni Tohumlama’dır. Suni tohumlama; kızgınlıktaki ineğin rahmine boğa tohumunun, özel bir aletle, bırakılmasıdır.
Suni tohumlama ile üstünlüğü kanıtlanmış boğa tohumları kullanılarak gelecek nesillerin daha verimli olması sağlanır. Boğadan çiftleşme yoluyla geçebilecek hastalıkların yayılması suni tohumlama ile önlenmiş olur. Kolay buzağılama özelliği önceden belirlenmiş boğa tohumları kullanılırsa güç doğum problemiyle karşılaşılmaz. İneğin verim dışındaki diğer eksikleri de suni tohumlama ile giderilmiş olur. Örneğin; meme başı uzunluğu, ayak basışı, sütçülük tipi özellikleri, kalça yüksekliği, memelerin vücuda bağlanışı gibi karakterler uygun boğa tohumlarıyla düzgün, istenilen hale getirilebilir. Suni tohumlama yöntemi üstün bir boğa tohumundan birçok üreticinin yararlanmasını sağlar. Bu yöntemle kayıtlı yavrular ve giderek kayıtlı sürüler ortaya çıkar. Sığır üreticileri boğa beslemenin masraf ve tehlikelerinden kurtulmuş olurlar.