Vali Bilmez, kendisini festival alanında karşılayan ilçe protokolü ve Damal halkıyla selamlaştıktan sonra, festival alanına geçerek etkinliklerini izledi.
Vali Bilmez, birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları vererek başladığı konuşmasında, festival ve şenliklerin kaynaşmaya vesile olduğunu söyledi.
Ardahan’ın en güzel zamanında göreve başlamanın sevincini yaşadığını aktaran Vali Bilmez, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenliği”mize hoş geldiniz. Çok güzel bir zamanda Ardahan’da göreve başladım. Hem doğal güzelliğin en iyi olduğu bir mevsimde, hem de şenliklerin festivallerin başlangıcında görevime başladım. Bu da benim açımdan, Ardahan ile Ardahanlılar ile bütünleşmek açısından büyük bir fırsat oldu. Bir hafta önce Canibeğ yaylasında vatandaşlarımızla birlikte yayla şenliğimizi yaptık. Üç gün önce Göle yaylasında binlerce vatandaşımızla birlikte Kaşar festivalini düzenledik. Bugün de Damalımız da, Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenliği için sevgili dostlar, sevgili canlarla bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Bu bölge insanı, tarih boyunca, bütün farklılıklarıyla kardeşçe, barış içinde, birlik içinde, ülkesiyle bir bütünlük içerisinde yaşamıştır. Bu özelliği, savaş ve esaret döneminde de hiç bitmemiştir. Allah’ın izniyle hiçbir güç birliğimizi, beraberliğimizi, bütünlüğümüzü bozamayacaktır, bozmaya da gücü yetmeyecektir. Buna ne milletimiz, ne devletimiz asla müsaade etmeyecektir. İnsanımızın sahip olduğu değerlerin tümü bizim ortak değerlerimizdir. Bu ülkede Cami de değerimizdir, Cem Evi’de değerimizdir. Onun için biz bütün insanlarımızın farklılıklarını zenginlik olarak kabul ediyor, hepsine saygı gösteriyoruz, hepsini yaşatmamız gerektiğine inanıyoruz. Tek şey, ülkemizin birliğini, bütünlüğünü, ülkemizin bağımsızlığına, ülkemizin cumhuriyetine, Atatürk ilke ve değerlerine kastedilen davranışlara müsaade etmeyeceğiz. Bu festivalin temel amacı, gurbette yaşayan insanlarımızla, sılada yaşayan insanlarımızı buluşturmak, kaynaştırmak, ilimizin sahip olduğu tarihi, doğal güzellikleri tüm insanlarla paylaşmak, bölge insanımızın ürettiği doğal ürünlerin Türkiye’de tanınması, pazarlanmasına katkı sunmaktır. İnşallah hep birlikte ele el vereceğiz, birlikte olacağız ve bu güzel kadim serhat şehri daha iyi temsil etmeye, hak ettiği yere getirmeye çalışacağız.
Sınırda olmanın hep mağduriyetini yaşamış Ardahan, inşallah bundan sonra sınır kenti olmanın faydalarını görecektir. Bu festivalin düzenlenmesine sebep olan, Atatürk’ün siluetini ilk gören Adıgüzel Kırmızıgül’ü rahmetle anıyorum. Bu güzelliğin fotoğrafını çekerek, dünya kamuoyuna mal eden gazeteci Erdoğan Kumru’ya da teşekkür ediyorum. Festivalimizin, birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyorum.”
Silueti izledi
Vali Mehmet emin Bilmez, şenlik kapsamında, Karadağ sırtına düşen Atatürk silüetini izlemek için Yukarıgündeş köyüne giderek, çok sayıda vatandaşla birlikte Karadağ sırtında beliren ve yaklaşık 20 dakika boyunca görülebilen silüeti izledi. Vali Bilmez, silüeti çok beğendiğini ve Damal için, Ardahan için çok özel bir görüntü olduğunu ifade etti.
ATA'NIN SİLUETİNİ İZMİR MARŞI İLE KARŞILADILAR
Damal İlçesi'ndeki Ata Mahallesi'nde, güneşin Karadağ sırtlarına yansımasıyla ortaya çıkan Ulu Önder Atatürk'ün siluetini, vatandaşlar İzmir Marşı ile izledi.
Bu yıl 21'incisi düzenlenen 'Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri' kapsamında ilk olarak, Damal ormanlığındaki festival alanında etkinlik düzenlendi. Şenliğe, Vali Mehmet Emin Bilmez, Damal Kaymakamı Vedat Yılmaz, Damal Belediye Başkanı CHP'li Ergin Önal ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Festival alanındaki programın ardından Atatürk'ün siluetini izlemek için ilçeye bağlı Ata Mahallesi'ndeki seyir alanına geçildi. Karadağlar'ın eteklerinde saat 18.00'de yansıyan silueti yüzlerce yerli ve yabancı turist izledi. Seyir alanını dolduran vatandaşlar Atatürk'ün Karadağ sırtlarına yansıyan siluetini cep telefonlarına kaydetti, özçekim yaptı. Bazı vatandaşlar, silüetin ortaya çıktığı sırada İzmir Marşı'nı söyledi.
Atatürk siluetini ilk kez fotoğraflayan Erdoğan Kumru, İstanbul'da ikamet ettiğini, ancak her yıl Atatürk'ün siluetini izlemeye geldiğini belirterek, "1975 yılında Almanya'da yaşayan bir arkadaşım, çocuğunun fotoğrafını çekerek kendisine göndermemi istedi. Fotoğrafları çektiğimde bu gölgenin olduğunu fark ettim. Tekrar geldim ve siluetin yine çıktığını gördüm. Çektiğim fotoları o zamanın Genelkurmay Başkanı Semih Sancar'a gönderdim. Bu fotoğraflarla çeşitli ödüller kazandım. O zaman bu resimleri Süleyman Demirel'e, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a ve birçok kurum ve kuruluşlara gönderdim" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: