Ardahan Öğretmenevinde gerçekleşen toplantıya SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, ve ajans uzmanları, basın adına ise Ardahan yerel ve ulusal basın üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Dr Hüseyin Tutar, Serhat İlleri halkına ulaşmada ve diğer paydaşlarla olan iletişimde basının önemine değindi. Basının bundan sonra gönderilecek bültenler ile bilgilendirileceğini söyleyen Tutar, ajansın tüm faaliyetlerinde şeffaflık ve açıklık esaslarına göre hareket edileceğini vurguladı. Daha sonra ajansın yapısı hakkında bilgi veren Genel Sekreter Hüseyin Tutar, kalkınmanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi artık yerelden genele yayılacağını, yerel dinamiklerin harekete geçirileceğini ve özel sektör, kamu kesimi ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini kalkınma ajanslarının koordine edeceğini söyledi.
Tutar, konuşmasına şöyle devam etti: \"Şu anda bir bölge planı hazırlıyoruz. Bu bölge planı içerisinde birçok sektör var. Tarım ve hayvancılıktan tutun da turizme, sanayiye, hizmet sektörüne kadar birden fazla sektör var. Biz bölgenin tüm verilerine ulaşacağız ve Serhat İllerinin bilgi stok merkezi olacağız. İnsanlarımızın aklında bir soru var. Para ne zaman dağıtılacak? Para yapacağımız işin sadece yüzde onudur. Bir girişimcimiz gelip şu anda size dese ki benim beş milyon dolarım var, nereye yatırım yapabilirim? Elimizde girişimciyi yönlendirecek araştırması ve etüdü yapılmış raporlar ve bilgiler olması gerekir. Biz bu açığı dolduracağız. Girişimcileri doğru alanlara yönlendireceğiz. El yordamıyla iş yaparak kalkınamayız. Topladığımız tüm bu bilgiler, hazırladığımız raporlar ulaşılabilir olacaktır. Bölge planı yazmak için tüm bölgenin bir röntgenini çekiyoruz. Bu süreç biraz uzun sürecektir. Ajans personelini aldı, hemen hibe ve destek dağıtmaya başlasın demek tüm bu nedenlerle mümkün değil.
Biz Devlet Planlama Teşkilatı\'nın çizdiği yol haritasına paralel ilerliyoruz.16 kalkınma ajansı ile birlikte çıktığımız bu yolculukta asla geride değiliz. Bunu yarı yarıya eksik personelle yapıyoruz ve bu dezavantajı tatil günleri dahi çalışarak kapatıyoruz. Personelimizi seçerken çok ince eledik sık dokuduk. Başvuranların içinde en nitelikli olanlarını seçtik. Bizi hassas olmaya iten temel faktör şudur; önümüzdeki üç ya da dört yıl içinde kalkınma ajanslarının AB fonlarına akredite olma olasılığı çok yüksektir. Yani bu fonları bundan sonra bölgelere kalkınma ajansları dağıtacaktır. Kimse bu fonları bedava vermez. AB uzmanları gelecekler, ajansların çalışma sistemini kontrol edecekler, yaptığımız işlerin kendi belirledikleri kriterlere uygun olup olmadığını kontrol edecekler ve standartları tutturmuşsak bizi bu fonlardan yararlandıracaklar. Onun için günü fırsat bilip, AB standartlarına uygun hareket etmezsek bu fonlardan bölgemiz mahrum kalır. Dolayısıyla standartları yüksek ve AB\'ye akredite olmuş ajans kimliği inşa etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle Serhat İllerinin geleceğini ucuz hesaplar uğruna heba edemeyiz. \"
Daha sonra ajans uzmanlarından Gülen Coşkun bölge planının hazırlanma aşamaları hakkında sunum gerçekleştirdi. Toplantının sonunda basın mensuplarının yönelttiği sorular cevaplandırıldı.