Ardahan kamuoyunun kendilerini sözde aydın gurup olarak tanıtanlara sert tepki gösterdiği görülürken, o yemeğe katılmayacaklarını gerek telefon gerekse mail ve mesajla gazetemize bildirdiler.
Yaşanan bu olumsuz duruma sert tepki gösteren Ardahan Dernek Yönetimi, o boş yemeği bir basın açıklamasıyla kınadılar.
ARDAHAN KÜLTÜR EVİNDE AÇIKLAMA BÖL-PARÇALA- YÖNET TAKDİĞİ DEVAM EDİYOR
Ardahan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesine sıkışmış, henüz Kars’ın gölgesinde kurtulamamış bir ildir. 1993 yılında İl olduğundan bu yana gelişmek bir yana devamlı göç vermiştir. Aynı dönemde Ardahan ile il olan illerin durumuna bakıldığında ciddi bir ivme kazanmışlardır.
Ardahan Merkezdeki örgütsüzlüğün yanında metropollerde baş gösteren hızlı dernekleşme paralelinde dernekler enflasyonuna neden olmuştur.
Dernekler açısında tek çare olan Federasyon çalışması 2004 yılında başlamış o dönem siyasete kurban edilmiş, ismi değiştirilmiş ve sadece kağıt üzerinde bir oluşum haline gelmiştir. 2004 de yazılan yanlış senaryo Ardahanlıları altı yıl geri götürmüştür. 2004 yılında sonra dernekler furyası istikrarsız olarak devam etmiştir.
Ardahan Dernekleri arasında federasyonlaşma defalarca denenmesine rağmen ilk ciddi oluşum 2009 yılının Mayıs ayında başlamıştır. Federasyon çalışması olgunluk gösterdiği bir dönemde bir gurup ortaya çıkmış basın ve yayın araçlarını da kullanarak bu oluşuma sekte vurmaya başlamış ve başarılı da olmuşlardır. İkinci ciddi oluşum Ardahan Kültür Evi tarafında başlatılan derneği olan veya olmayan tüm yerleşim alanlarını kapsayan, Türkiye’de bir ilk olacak olan ARDAHAN MECLİSİ projesidir. Bu proje ciddi şekilde devam etmektedir. Son olarak da 26.12.2009 günü Mecidiyeköy’de yapılan toplantı ile gündeme gelen Federasyon çalışmasıdır.
Genel seyre bakıldığı zaman her ciddi oluşumun olduğu dönemlerde sanki gizli bir el varmış gibi birileri ortaya çıkıp çeşitli isimlerle gündemi farklı yerlere çekmektedir.
Son zamanlarda birçoğumuza gelen e-maillerle “ARDAHANLI AYDINLAR” toplantısı ve son birkaç haftadır devam eden KARS – ARDAHAN- IĞDIR İlleri Sanatçı ve Gazeteciler Birliği adı altında yeni oluşumların ortaya çıkmasıdır.
Şimdi şöyle değerlendirmek gerekmez mi! Aydın olmanın kriteri sermaye sahibi olmak mıdır? Aydın olmanın kriteri sanatçı olmak mıdır? Aydın olmanın kriteri iki süslü kelimeyi bir araya getirmek midir? Elbette ki değil. Öncelikle aydın olmak toplumsal düşünmek ve toplum yararına karar vermek ve yol göstermektir. Bu görevinizi ne kadar yerine getiriyorsunuz acaba? Eğer gerçekte samimi bir şekilde Ardahan menfaatına bir şeyler yapmak istiyorsanız o zaman bireysel çıkışlar yerine sivil toplum örgütlerinin içine girin bilgi ve birikiminizi oralarda anlatın ve yol gösterici olun. Toplumsal hareketlerin şeklini, biçimini, içeriğini kabullenmeye birsiniz ancak alternatif çıkışlar yerine oluşumun içine girmenizin daha mantıklı olacağını düşünmekteyiz.
İstanbul Ardahan Derneği (Ardahan Kültür Evi) olarak sağlam zeminler üzerinde istikrarlı adımlarla bölünmeden parçalanmadan toplumun her kesimini içine alacak şekilde Ardahan’ın bağımsız bir il olduğunun bilinci ve sorumluluğu ile hareket etmenin Ardahan’a fayda getireceğine inanmaktayız.