Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Hocalarının danışmanlığında yaklaşık 3 yıldır devam eden, köylerde rekreasyonel faaliyetler Ardahan/Hoçvan/Tunçolluk köyünde can bulmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerden itibaren İstanbul köylerinde yapılan rekreatif faaliyetlerin Ardahan ayağının başlaması ile birlikte ilk olarak Adahan/Hoçvan/Tunçolluk köyünde rekreasyon çalışmaları başlamış olup, önümüzde ki yıllardan itibaren Göle, Hanak, Çıldır, Damal ve Posof köylerinde de rekreasyon çalışmaları başlatılacak.
Projenin alan çalışmasını yapan, Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Kılıç, projenin amacı farklı kültürde ki insanların tanışması, tarihi kültürel mekânlarını tanıtımı, farklı kültürde ki yöresel yemeklerin tanıtılması ve kalıcı dostlukların oluşmasını sağlayabilmek olduğunu belirtti.
Proje hakkında Göle Haber Gazetesi ve Yeni Umut Gazetesi Doğu Anadolu Temsilcisi Selahattin Sakinoğlu'na açıklamalarda bulunan Çiğdem Kılıç, "Projemizin uygulamada ki lojistik destekçisi İstanbul/Sariyer Belediyesi ve Belediye Başkanı Şükrü Genç'tir. Anadolu'da başlatılan rekreaktif faaliyet farklı kültürde ki insanların tanışması, tarihi kültürel mekânlarını ziyareti, farklı kültürde ki yöresel yemeklerin tanıtılması ve kalıcı dostlukların oluşmasının temel atıldığı bir uygulamadır. Bu nedenle Sarıyer İlçesi'nin proje köylerinde ki hanımlardan oluşan kafile Ardahan/Hoçvan/Tunçolluk köyünde 2 gündür misafir olmaktadırlar. Kültürel ve tarihi güzergahında Çıldır ilçesinde bulunan Çıldır Gölü, Çıldır Merkez, Çıldır Şeytan Kalesi, Ardahan Kalesi, Ardahan Kura Nehri, Ardahan Şehir Merkezi, Ardahan Kongre Merkezi, Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik etkinliklerinden oluşan sempozyum, konser ve toplu yemek ile son bulmuştur.
**Ardahan’lı bayanlar da İstanbul’u gezecek..
Yaklaşık üç gün boyunca Ardahan’a bağlı köyler de okul ve vatandaşları ziyaret eden heyet, proje de ilk adım olarak Ardahan’a bağlı köyler de ki hanımlar ile birlikte İstanbul turu düzenleyecek.
Yaklaşık bir haftalık gezi de Ayasofya, Sultan Ahmet, Sultan Ahmet Camisi, Boğaz Turu ve Sarıyer'de devam eden rekreasyonun fiziksel aktivitesinin devamı olan, "Beslenme ve Obezite Semineri" Ardahan'lı hanımlar ile İstanbul/Sarıyer ilçesinde ki hanımlar ortak rekreaktif faaliyet'e beraber katılacakları bilgisi alındı.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kılıç, “Projenin İstanbul/Sarıyer ilçesi ayağının programı ise Ardahan/Hoçvan/Tunçolluk köyünün hanımları, muhtarı temsilen azası İstanbul Sarıyer'e konuk olmak üzere, bir dizi programa katılacaklardır. Projenin İstanbul'da ki programı ise Ayasofya, Sultan Ahmet, Sultan Ahmet Camisi, Boğaz Turu ve Sarıyer'de devam eden rekreasyonun fiziksel aktivitesinin devamı olan, "Beslenme ve Obezite Semineri" Ardahan'lı hanımlar ile İstanbul/Sarıyer ilçesinde ki hanımlar ortak rekreaktif faaliyet'e beraber katılacaklardır. Seminer sonrası Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve konuklar ile çaylı bir sohbet yapılacaktır. Semineri verecek olan hoca, projenin fiziksel danışmanı olan Marmara Üniversitesi Beden Eğitim Sportif okulunda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aysel Pehlivan verecektir. Projenin Ardahan ayağında Ardahan Üniversitesi öğretim üyesi Erdoğan Altunkaynak, Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün ve Tunçolluk köyü muhtarı Hikmet Yıldız, Tunçolluk köyü halkı destek vermişlerdir. Bu projenin Ardahan ve diğer ilçelerinde devam edebilmesi için Ardahan Üniversitesi, Sarıyer Belediyesi, Marmara Üniversitesi BESYO paydaş olacaklardır ve projenin Anadolu ayağının bundan sonra ki programında rekreasyon uzmanı Prof. Krote (Amerika), rekreasyon uzmanı Ümit Kesim (Marmara Üniversitesi BESYO), Aralık 2013 tarihlerinde Tunçolluk köyünde ve Ardahan Üniversitesinde seminer vermek üzere geleceklerdir. Bu projenin devamlı hale gelebilmesi için Sarıyer Belediyesi ve kurulmuş olan rekreasyon birimi Türkiye'nin diğer Belediyelerine model teşkil edecekti" dedi.
**Rekreasyon Avrupa'nın 150 yıldır sosyal yaşamını en üst düzeye çıkartan bir uygulamadır
Günlük yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yapılan sosyal sportif kültürel düzenlemeleri genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek, çalışan, ev hanımı ve emekli olan herkese düzenlemelerin hepsini kapsamaktadır. Rekreasyon Avrupa'nın 150 yıldır çehresini değiştirerek sosyal yaşamını en üst düzeye çıkartan bir uygulamadır. Ancak Türkiye'de kanunda olmasına rağmen uygulanmadığından dolayı Türkiye'de ki halkın rekreasyondan alması gereken paydayı almadığını paylaşırız. Buna örnek, yaptığımız alan çalışmasında çıkan sonuç hayvanlar ve insanların yaşam yerlerinin aynı yerde olması örnek verilebilir. Çocukların oyun alanlarının olmaması örnek verilebilir. Kadınların ve yaşlıların sosyal alanlarının olmaması örnek verilebilir. (Alan çalışması Ardahan/Tunçolluk köyü 2013, Çiğdem Kılıç)
Projenin sahibi ve koordinatörü Çiğdem Kılıç
Danışmanlar; Marmara Üniversitesi (Prof. Dr. Birol Çotuk, Yrd. Doç. Dr. Ümit Kesim, Prof. Dr. Aysel Pehlivan, Dr. Abdurrahman Kepoğlu)
Projeye Lojistik destek veren kurum: Sarıyer Belediyesi ve Belediye Başkanı Şükrü Genç
Haber: Selahattin Sakinoğlu/ Göle Haber
Fotoğraflar: Dilan Argun