ORMANLARIN PLATFORMU ÇATLIYOR MU?
Yayınlanma :
05.08.2020 21:18
Güncelleme :
05.08.2020 21:18


CHP Göle İlçe Başkanı Selçuk Yeni ve Okçu Köyü Dernek Başkanı Eren Küpeli, geçmişte verilen sözlerin tutulmadığını, toplantıya tüm partilerin davet edilmediğini ve toplantının amacını aştığını ileri sürdüler.
4 Ağustos 2020 Salı günü Göle Belediyesi salonunda yapılan, moderatörlüğünü platformun genel koordinatörü Gazeteci Mustafa Küpeli’nin yaptığı toplantı 4 saat içinde ormanları sahiplenme, yaşatma ve fidanlaşma kararları alındı.
Toplantıya AK Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Göle İlçe Kaymakamı Haluk Koç, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, Erzurum Orman Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Bayraktaroğlu, Ziraat Odası Genel Sekreteri Sinancem Budak, siyasi parti temsilcileri, Muhtarlar, STK Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ormanların Kardeşliği Platformu’nun Sözcüsü Asım Karabacak, katılım ve ilgiden dolayı konuk, protokol ve hemşehrilerine teşekkür ederek konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Kars Ardahan Iğdır ve Erzurum STK’larının ortak talebiyle kurulmuş olup serhat bölgesinin doğal zenginliklerinin korunması ve ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla 25 farklı alanda faaliyet göstermektedir. İlk çalışma alanımız Göle ormanları olmuştur.18-06-2020 tarihinde Tarım ve Orman bakanlığındaki görüşmemizde dile getirdiğimiz taleplerimiz olumlu karşılanmış olup süreci takiben yaptığımız Göle toplantısına katılan Erzurum Orman bölge müdür yardımcısı ve ekibi, uygulamaya geçmek üzere gereken somut adımları atacaklarını ifade ettiler. Özellikle her köye 1000 fidan dikimi ve ağaç kesim sürecini takip edilmesi için köy muhtarlarını yazılı olarak yetkilendireceklerini belirtiler. En önemlisi ormanlarda ağaçların ayakta kesilmesi ihale yoluyla müteahhit firmalara verilmesinin yerine eskiden olduğu gibi orman işletme müdürlüklerinin kontrolünde orman köylüsüne verilmesi oldu. Bal ormanları projesinin Uğurtaşı ve Göle Orman şefliğinin yetkisi alanında bu yıl hayata geçirilmesi, yapılacak fidanlaşma çalışmasını takiben Göle de Orman İşletme müdürlüğünün tekrar açılması için yeniden saha raporlama çalışmasının başlaması için gerekli hazırlıkların yapılmalıdır” dedi.
Daha sonra konuşan Ardahan milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ise; “Bin bir zahmetle mücadeleyle bize emanet edilen bu toprakların zenginliklerini koruyarak gelecek nesillere teslim etmek gibi ahlaki ve vicdanı borcumuz vardır diyen AK Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, “Bu yolda kaybedilecek tek bir dakikanın olmadığını bilmenizi isterim. Fidanların toprakla buluşturulması sürecinde buradaki ve Göle dışındaki tüm köy derneklerinin de muhtarlarımızla birlikte sorumluluk almalarını arzu ediyoruz. Böyle bir dayanışmayla projenin daha verimli ve anlamlı hale geleceğine inanıyoruz” dedi.
Göle İlçe Kaymakamı Haluk Koç ise; “bu bir memleket meseledir, bu anlamda herkes görevini hakkıyla yapacaktır. Fidanların muhtarlarca teslim alınması, dikimi ve bakımı sürecinde olayın bizzat takipçisi olacağım. Açıkça söylüyorum, sorumluluklarını savsaklayanlara göz yummayacağım. Bir ağacın bir hayat olduğu bilinciyle hareket edeceğiz ve ona göre bu projeyi önemseyeceğiz. Ormanları Kardeşliği Platformunun vesilesiyle Göle’de her köye bin toplamda 53 bin fidanı muhtarlarımız teslim aldıktan sonra fidanları usulüne uygun dikecek ve koruyacak bakımını yapacak. Bu konuda görevini yapmayanlar olursa müsemma gösterilmeyecektir. İş yapmak ve sonuç alınmasında herkesten duyarlılık bekliyorum” şeklinde konuştu.
Çok heyecanlı geçen, nefes alınmadan devam eden toplantıda mikrofona davet edilen Erzurum Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Bayraktaroğlu ise; Ormanların korunması ve geliştirilmesine ilişkin teknik bilgiler verdikten sonra konuşmasına şöyle devam etti. “Ormanların Kardeşliği Platformu’nun yetkilileri ve Sayın Milletvekilimizin Orman Bakanlığında yapılan görüşmede verilen sözlerin tamamını yapmak üzere bu toplantıya katıldık. Bakanlığımız toplam 53 bin fidan sözü vermişti, biz bunu 66 bin fidana çıkardık. Fidanlar dikilmeden uzman ekiplerimiz bir hafta önce sahada uygulama eğitim çalışmaları yapacaktır. Ağaçların ayakta kesimi bundan sonra işletmelerimizin kontrolünde orman köylülerine yaptırılacak. Bal ormanlarını bu yıl hayata geçireceğiz. Muhtarlarımızın yetkilendirilmesi için ayrı bir çalışma yapacağız. Ormanları kaçakçılardan korunması için Sayın Küpeli’nin gizli kamera ve fotokapan teklifi harika bir fikir bu sistemlerin kurulması için Platformla hem fikiriz. Bu konuda çalışmaları acilen başlatacağız”.
Toplantıya katılan Muhtarlar ve STK temsilcilerinin kontrolsüz kesimlerin ve kaçakçılığın önlenmesine yönelik sorularını yanıtlayan Bayraktaroğlu; “kesim ormanların geleceği, kendini yenilemesi ve gelişmesi için teknik bir zorunluluktur. Ormanlara zarar veren kaçakçılar hakkında gereken ne varsa yapılacaktır” dedi.
Daha sonra mikrofona davet edilen Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin ise; ev sahibi olarak konuklara teşekkür etti ve çalışmalara destek olacaklarını belirtti.
Son olarak mikrofona davet edilen Göle köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç ise; “kesimlerin takibi ve kontrolü için mutlaka işbirliği olmalı ve platformun bu olumlu projesi herkes tarafından sahiple
nilmelidir” dedi.
GÖLE BULUŞMASININ SONUÇ BİLDIRGESI
Kapanış konuşmasını yapan platform sözcüsü Asım Karabacak, toplantının çok verimli geçtiğini belirterek , “umuyor ve inanıyoruz ki, bu buluşma Göle ormanlarının geleceği için hakikatli bir çözümün ilk adımı olmuştur. Özellikle bölge müdürlüğünün gösterdiği duyarlılık, ormanlarımızın geleceği adına sevindirici olmuştur. Kaldı ki Göle’nin sahip olduğu ve korunmayı bekleyen başka zenginlikleri de vardır. Türkiye coğrafyasının bir başka bölgesinde bulunmayan ve bin yılların eseri olan çayırlarımız, akarsularımız, yaylalarımız, dağların zirvelerinde 12 ay durabilen kristal karımız, kayak pistimiz, iklim koşullarımıza uyumlu montofon inek ırkımız, 2 bin 500 çeşit endemik çiçeğiniz, bu ülkenin tek organik kaşarı olan kaşar peynirimiz, envai çiçekten neşet eden balımız, kış sofralarının eşsiz lezzeti kazımız, ilaç değerinde deri peynirimiz ve tertemiz havamız, topraklarımız.
Evet bu potansiyelleriyle Göle keşfedilmeyi ve sahiplenmeyi bekliyor. Mesela; Trabzon’un Uzungöl’ü ve Ayder yaylasını, 1 yılda Riyat’tan Trabzon’a gelen uçaklarla 1 milyon petrol zengini turist ziyaret ediyor. İddiamız şu ki; Göle sahip olduğu ve ama keşif edilmeye bekleyen bu zenginlikleriyle, Uzungöl’den, Ayder’den çok daha cazip bir yerdir. Tek eksiğimiz, bu konudaki toplumsal farkındalık ve bilinç eksikliğidir. Göle, Türkiye’ye yayılmış onbinlerce göçeriyle, sahip olduğu birikimli insan malzemesiyle ve en önemlisi hâlâ bu topraklara sımsıkı sarılmış dirayetli halkıyla bunu başaracaktır.
Birbirimize aklımızı katacağız, bu topraklara vicdan borcumuzu hatırlayacağız, köklerimizi unutmayacağız. Farklılıklarımıza tahammül gösterip memleket ortak paydasında dayanışıp birlikte yürüyeceğiz. Hepsi bu, gerisi kendiliğinden gelecektir. Kendimize güvenelim. Birbirimize saygı duyalım. Bu düşünceden hareketle, Göle’nin bütün bileşenlerini bir araya getiren ve bütün konu başlıklarını dert edinen, gelecek için projeler üretecek bir GÖLE ÇALIŞTAYI fikrinin hayata geçirilmesini öneriyoruz. Bu hem gerekli hem de mümkündür. Memleketimizin geleceği için bunu başarmaya mecbur ve mahkumuz. Bu süreçte herkesin sunduğu katkıya minnettarız.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: