TBMM'de makamında ziyaret ettiğimiz Ardahan Milletvekili Prof. Dr.Orhan Atalay'la her yonüyle Ardahan nasıl kalkınır, Ardahan makûs kaderinden nasıl kurtulur gibi önemli konuları tartıştık
Atalay; "Ardahan'da sorunların tespiti için köy köy, ev ev gezerek öğreniyoruz. Orhan Atalay'la Siz bugün çıkın gezin meclisi kaç tane gezen milletvekili göreceksiniz. Bir elin parmaklarını geçmez. Benim ikinci bir ofisim bile yok ben geziyorum. Bakanlıklarda dolaşıyorum."
###Çocukluğumdan beri Ardahan'da bu sorunlarla yaşadım.
S. Birikim: Bir asırdır Ardahan'ın sorunları projelendirilmediği için bir türlü gelişmedi. Göç durmadı, yoksulluk bitmedi, eğitimde sınıfta kaldık, sınır kapıları kapalı, açık olandan ticaret yapamıyoruz. 12 Haziran da Ardahan Milletvekili olarak Ak Parti'den seçildiniz. Seçildiğiniz günden bu güne neler yaptınız?
O. Atalay: Hem size teşekkür ediyorum hem de sizin aracılığınızla tüm hemşerilerime teşekkürlerimi sunuyorum. Ben seçildikten sonra kendime Ardahan'ın sorunları nedir diye sormadım. Çünkü zaten çocukluğum burada geçti. Ben Ardahan'dan, Göle'den hiç uzakta durmadım. Tarlasında da çalıştım, ahırında da çalıştım, çayırında da çalıştım yani her türlü işte çalıştım. Çocukluğumdan beri memleketin bütün sorunlarını biliyordum ve bu sorunlarla yaşadım. Memleketin temelde iki sorununu görüyordum. Bunlardan birisi geçim kaynağımız olan hayvancılık, diğeri de eğitimdi. Ne yazık ki Kars Ardahan Ağrı 1980 den buyana hayvancılıkta da eğitimde de sürekli geriledi.
###Ardahan'da bir öğretmen birçok sınıfa bakıyor
Yani ben Göle'de ve Ardahan'dan eğitim öğretim görecek çocukların profesör, bilim adamı olacaklarını sanmıyorum. Neden sanmıyorum; çünkü Türkiye'nin gelişmiş yerlerinden çıkan birçok bilim adamımız var. Fakat onlar ilkokullarında ayrı sınıflarda ve her sınıf başına da bir öğretmenle eğitim görerek en temel eğitimlerini aldılar. Ardahan'a her sınıfın başında bir öğretmen yok. Birden 5'e kadar ki sınıfların başında bir öğretmen var. Başarı beklemek hayal olmaz mı?
###Tarımsal Kalkınma koordinatörlüğünü kurduk
Hayvancılıkta da çok ciddi sıkıntılar var, halletmek için Ardahan da var olmayan Kırsal ve Tarımsal Kalkınma Koordinatörlüğünü kurduk. Koordinatörümüz atandı, 35 tane uzmanımız atandı, hepsi belli bir alanda uzman. Bunlar kendi alanında kurslarını da aldılar ve bizim bölgenin coğrafyasına uygun projeler üretecekler. Finansmanı Avrupa Birliği Hibe kredileri kapsamında karşılanacak, hükümetimizde destek sunacak. Bu 35 kişi Ardahan'ımızın sorunlarıyla ilgilenecek. Ortaya koydukları projeleri kabul ettirip, paralarını alacaklar.
###4. Sınıfta başarısız öğrenciyi bakana söyledim
Eğitim konusunda geçenlerde Ardahan'ın köylerine çıktım. Orada 4. sınıf öğrencisi bir çocuğumuza bir kitap okuttum. Ne okuması tamamlanmış ne de yazması. Ben bu konuyu vali beye ve bakanımıza ilettim ve problemin ilkokulda başladığını söyledim. Bu sorun böyle gitmez, ben onlara proje sundum. 4 köyü bir köyde birleştirelim ve her sınıfın başına bir öğretmen yerleştirelim ve ayrı bir derslik olsun. Bakan bey bu projemi olumlu karşıladı ve Ardahan projesi olmasını istedi. 4+4+4 eğitim sistemi de kesinleştikten sonra projemizi hayata geçireceğiz.
###Kadrosu köyde kendisi şehirde öğretmenlik yapanları yerine gönderceğiz
Mesela köylerimizden birine atanmış öğretmenin görev yeri köy olmasına rağmen kendisi köyü bırakmış, gelmiş Ardahan'da masa başında oturuyor. Bizde Ardahan merkezdeki görevlendirmeleri iptal ettik. Herkes görev yerine gidecek ve öğretime devam edecek. Mesela Sinot'tan bir öğretmeni Hokam'a atadık. Sinotlular yok biz hocayı burada istiyoruz dediler. Fakat biz direndik ve kabul etmedik, görev yerini değiştirmedik. Bu konuda çok ta tepki aldık. Fakat bir gün ne kadar haklı olduğumuzu anlayacaklar. Bu adalet ilkesi, eşitlik ilkesi herkes için aynı olacak.
###300 kişilik bir pansiyon yapıyoruz
Eğitim konusunda ise derslik başına 30 öğrenciyle Türkiye ortalamasının çok çok üstündeyiz. Yurt sıkıntımız var ama onu da halletmek için çok yakında 300 kişilik bir pansiyon yapıyoruz ve bu sayede pansiyon ve barınma sıkıntımız ortadan kalkacak. Geriye sadece öğrencilerin motive edilmesi kalıyor. Talimat verdik bütün öğretmenler ailelerle birlikte koordineli bir şekilde gece gündüz motive edecekler öğrencilerimizi. Akşamları da öğrenci evlerine gidecekler öğrencilerin sıkıntılarıyla ilgilenecekler.
###Hastahane Ardahanlılara yakışır bir şekilde hizmet verecek
Tabi bu süreç içerisinde biz Ardahan Devlet Hastanesini faaliyete geçirdik. Hastanenin faaliyete geçme süreci çok sıkıntılı oldu. Sebebi kanalizasyon, alt yapı, su gibi ihtiyaçlarının giderilmesinde aksaklıkların olmasıydı. Fakat hastanemizin sorunları bitmek üzere çok yakında hastanemiz her odasında bir hasta, odalarda duş alma yeri, refakatçi koltuğu, yatağı, televizyonu her şeyi ile faaliyete girecek. Sağlıkla ilgili sıkıntılarımızı hemen hemen bitirdik. Çünkü hemen hemen 60 tane uzmanımız var.
###2012 yılında Ardahan'da 1500 kişiye iş imkanı sağlayacağız
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanımızdan 1000 ile 1500 kişi için söz aldık. Toplum yararına bu yaz nasip olursa 8 ay 1500 kişiyi çalıştıracağız. Türkiye genelinde 7 milyon konut yapılacak. Ve yine kanun gereği artık inşaatlarda sertifikasız işçi çalıştırılmayacak. Bizim yörede ki bütün geçler işsiz ve sertifikasız. Hiçbir alanın elemanı değiller. Yani geçen gün Okçu köyünden gelmişlerdi. Vekilim bize iş bulun diyorlar. Yanı başınızda kocaman hastane yapılıyor, okul yapılıyor fakat siz bu inşaatın hangi biriminde çalışabilirsiniz. Hiçbir biriminde. Ne saatten anlarsınız ne elektrikten anlarsınız.
Yazık günah değil mi? Şimdi ben oradaki müteahhide desem önce bu köyün çocuklarını işe alacaksın, Müteahhit demeyecek mi ben onları nerede çalıştıracağım. Şimdi bununla ilgili mesela biz Göle'de bir yer ayarlayacağız ve bu yerde Ardahan Üniversitesi'nden eğitmenler getirip her gencimize istediği alanda 6 aylık bir eğitim verdireceğiz. Bu şekilde onlara balık tutmayı öğreteceğiz.
Yani biz bu gençlerimize 8 ay değil sekiz yıl baksak da dokuzuncu yıl yine aç kalacaklar. Bunun dışında bizim konut pazarlığımızda var. Biliyorsunuz TOKİ 500 konutu yapıp teslim etti. İlk Baharda taşınacaklar. Şu anda 250 konut daha geçirdik, içinde sosyal donatılarıyla beraber. Bu gelişmeden sonra Ardahan'da ki ev sahipleri yandım yandıma düştüler, çünkü konut sayısı artınca fiyatlar düştü.
### Aktaş Sınır kapısı için resmi yazı istedim
Aktaş sınır kapımızla ilgili çalışmalarımız var. Biliyorsunuz Sarp artık kaldırmıyor. Bu yüzden Tır trafiği Aktaş üzerinden gelecek. Gürcistan tarafı bütün çalışmalarını bitirmiş bizim tarafımız bitmemiş. Herkes söylüyor yok efendim burayı TOKİ yapacak. Ama TOKİ'den hiçbir ses soluk çıkmıyor. Geçen gün ben yetkili makamlara söyledim bana sözlü değil yazılı metin göndereceksiniz dedim. Süreç ne durumdadır ne kadar kısım yapılmıştır, ne kadar zamanda tamamlanacaktır. Akabinde evrak geldi. Yap işlet devret modeli kapsamında ilk önce firma aranıyor. TOKİ adı yok. Fakat o iki kapı tam anlamıyla devreye girerse biz gittik gördük, Sınır ötesine satacak o kadar çok şeyimiz var ki akıl almaz boyutta.
2010 krizini atlattıysak bu Suriye'den Irak'tan dolayı atlattık. Müthiş mal satmışız Irak'a, Suriye'ye. Dolayısıyla biz bizden çok zengin ülkeye bir şey satamayız. Biz bizden fakir ülkeye bir şeyler satabiliriz. Yani biz üreteceğimiz otomobili Mercedes üreten Almanya'ya satamazsın. Ama otomobil üretmeyen, teknolojisi gelişmemiş bir ülkeye satabilirsin.
### Sınır ticaretimiz %500 arttı
S. Birikim: Seçim sloganınız neydi hangi vaatlerde bulundunuz?
O. Atalay: Benim tek bir seçim sloganımız oldu oda "gelin köşede kalmış Ardahan'ı
Kafkasya'nın merkezi yapalım" bu slogan doğrultusunda bugün biz kimliğimizle Gürcistan'a gire biliyoruz. Tabi bunun etkisi sınır ticaretimize oldu. Sınır ticaretimiz %500 arttı. Bunun dışında bizim Ardahan Üniversitesi Kafkasya'da ki 30 tane üniversitenin Başkanlığını yapacak. Bizim üniversitemizin eğitim kalitesi Kafkasya'nın her yerinden gelen öğrencileri aydınlığa taşıyacak.
###5000 Ahıskalı bize komşu olacak
Geçenlerde biz Gürcistan'a gittik. Gürcistan başkanı ile yaptığımız görüşmede başbakanımız ve gürcistan başkanı ikilisi arasındaki protokolde hemen Türkgözü Sınır Kapısının öte tarafına 5 bin tane Ahıskalı Türkü iskan etme protokolü imzalandı. Biliyorsunuz bu Ahıska Türkleri Stalin döneminde Orta Asya'nın yaylalarına serpiştirildiği yurtlarından göç ettirildi. Şimdi onlar tekrar Ahıska'ya göç etmek istiyorlar. Bununla ilgili protokoller imzalandı. 5000 kadar Türk bizim hemen sınırımızın yakınına iskan edildi mi tarih olarak da, kültür olarak da bizim vatandaşımız olacaklar. Şimdi 5000 Ahıskalı oraya gelirse çok sürmez 10 yıl içerisinde bütün Ahıskalılar oraya gelir. Ve o zaman Sınır ticaret hacmimiz çok yükselir
###Göle'ye çim saha değil, Göle'ye tam donanımlı kapalı spor salonu istedim
Son olarak Göle'mizle ilgili bir müjde olsun bu. Bakanlıklar Göle ile ilgili yapacakları şeyleri bize rapor ediyorlar. Geçenlerde bir gördüm Göle'ye çim saha yazmışlar, sentetik çim saha. Aradım Bakan yardımcısı dedim hala siz Ankara'dan dışarıya bakmaktan kurtulamadınız mı? Kışın sentetik çim benim işime yaramaz, yazında doğal çim var. Doğal çim varken ben sentetik çimde niye top oynayayım. Neden sağlıksız olan sentetik çimi kullanayım. Haklısınız vekilim dedi. Ben hemen onu değiştiriyorsunuz kapalı spor salonuna çeviriyorsunuz dedim. Şimdi nasip olursa Göle'ye tam donanımlı kapalı spor salonu yaptıracağız?
Kışın benim insanım spor yapma ihtiyacı duyuyor ama bulamıyor. Kadınlarımız spor yapma ihtiyacı duyuyor ama bulamıyor. Nasip olursa Göle'ye kapalı spor salonu kazandıracağız.
Ardahan'da 4 yıl kalmayı kabul eden öğretmenler tayin edilecek
Yine eğitimle ilgili bir gelişmeden bahsetmeyi unuttum oda bizim bölgemizde çalışan öğretmenlerle ilgili bir gelişme atanan öğretmene en az 4 yıllık bölgede kalma zorunluluğu getirttik. Ben hatta bakan beye beş yılla ısrar ettim ama 4 yılda karar bağladık.4 yıl hiçbir şekilde Ardahan'dan öğretmen tayin yapılmayacak. Dolayısıyla 4 yıllık bilgisini ve tecrübesini Ardahan'da çocuklar yansıtacak.