İşte CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün verdiği önerge..
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
2/30 Esas Numaralı Kanun Teklifimi 45 gün içinde Komisyonda görüşülmediğinden İç Tüzüğün 37. Maddesi gereğince doğrudan gündeme alınması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 24.11.2011
Ensar Öğüt Ardahan
BAŞKAN – Teklif sahibi olarak Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt…
Kendisi yok mu?
Bir milletvekili, Bolu Milletvekili Sayın Tanju Özcan, buyurun. (CHP sıralarından alkışlar)
TANJU ÖZCAN (Bolu) – Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; ben sözlerime başlarken, öncelikle kanun teklifi sahibi Sayın Ensar Öğüt’e bu konuya duyarlılık gösterdiği için özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten de son derece önemli bir konu ancak tabii sözlerime başlarken bir üzüntümü de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Şimdi, biz, yaklaşık 9 milyon emekliyi ilgilendiren bir konuda burada konuşma yapıyoruz. Sayın Ensar Öğüt kanun teklifi vermiş. Ben yönetmen arkadaştan rica ediyorum, şu AKP sıralarını bir göstersinler. 9 milyon emeklinin 6 milyonunun yaklaşık oyunu alarak iktidara gelen ve 326 milletvekiline sahip olan AKP’nin şu anda içeride 40 tane milletvekili var yaklaşık.
AHMET AYDIN (Adıyaman) – Öneri sahibi yok ya!
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) – Ensar Öğüt’ün kendisi yok.
TANJU ÖZCAN (Devamla) – Bunların da değerli arkadaşlar, sadece bir iki tanesi bu konuşmayı dinliyor, diğerleri bu konuşmayla ilgilenmiyor bile. Roman okuyanlar var, telefonla konuşanlar var, kendi arasında yaylada sohbet edenler var, her şey var ancak Çalışma Bakanı dâhil şu konuyla ilgili herhangi bir ilgi duymadığını gösteriyor.
Geçen hafta burada kişiye özel bir MİT düzenlemesi yapıldı, tek bir kişiyi yargıdan kurtarmak için. Hepinizin gözleri fal taşı gibi açıktı, kulaklarınız açıktı, cankulağıyla dinliyordunuz bir kişi için.
AHMET AYDIN (Adıyaman) – Emeklilere gel.
TANJU ÖZCAN (Devamla) – Ama 8,5 milyon emekliyi ilgilendiren bir konuda, maalesef, hiçbiriniz şu anda hatibi bile dinlemiyorsunuz.
AHMET AYDIN (Adıyaman) – Tamam, gel oraya.
TANJU ÖZCAN (Devamla) – Değerli milletvekilleri, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon emekli var, az önce söyledim. Bunun yaklaşık 5,7 milyonu SSK emeklisi, 1,783 bini BAĞ-KUR emeklisi, yine yaklaşık 1 milyon 900 bini de Emekli Sandığı emeklisi.
“Türkiye'de 9 milyon emekli var.” dedim. Bunlar maalesef Türkiye'de yaşamaya çalışıyorlar, hayat mücadelesi veriyorlar. Halk tabiriyle söylüyorum: Türkiye'deki 9 milyon emeklinin, neredeyse açlıktan ağzı kokuyor. Bu noktadayız. Değerli milletvekilleri, Türkiye'de en son TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre açlık sınırı 958 TL olmuş, yoksulluk sınırı da 3.100 TL civarına gelmiş ancak Türkiye'deki ortalama emekli maaşına baktığınızda 900 liranın altında olduğunu görüyorsunuz. Yani Türkiye'de ortalama bir emekli, ailesiyle birlikte açlık sınırının altında yaşıyor. Şimdi, bu şartlarda emeklinin herhâlde niçin zor durumda olduğunu daha detaylı olarak izah etmeye gerek yok. Tarım BAĞ-KUR emeklisi olanlar Türkiye'de -bilmem biliyor musunuz- aylık ortalama 450 lira gelir elde ediyor, BAĞ-KUR emeklileri ortalama 550-600 lira gelir elde ediyor, SSK emeklileri ortalama 720 lira ile 730 lira arası emekli aylığı alıyor, Emekli Sandığı emeklileri de ortalama 900 lira-1.000 lira civarında gelir elde ediyor.
Şimdi ben buradan sayın milletvekillerine sormak istiyorum: Türkiye'deki 8,5-9 milyon emeklinin yaklaşık 7,5-8 milyonu açlık sınırının altında yaşarken, yüzde 99’u yoksulluk sınırı altında yaşarken buradaki milletvekillerinin bu durumdan memnun olabilmesi veya bu konuşmaya ilgi duymaması düşünülebilir mi? Ben bunu soruyorum.
Bakın değerli milletvekilleri, on yıldır bu ülkeyi AKP yönetiyor. Az önce söyledim, Türkiye'deki emeklilerin 8 milyonu açlık sınırının altında, yüzde 99’u da yoksulluk sınırı altında yaşıyorsa, Türkiye'deki emekliler akşamları pazar yerinden çürük meyve sebze toplayarak hayatını idame ettirmeye çalışıyorsa, öğle yemeğini sadece bir simit ile geçiştirmeye çalışıyorsa, çıktığı kahvede içeceği bir bardak çayın hesabını yapıyorsa, kırmızı etin tadını unuttuysa, “Bayramda torun eve geldiğinde 3 kuruş cep harçlığını nasıl veririm?” diye düşünüyorsa, ömrünün son döneminde “Yarın kapıma icra memuru gelirse ben ne yaparım?” diye düşünüyorsa, kusura bakmayın ama Türkiye’yi on yıldır yöneten AKP İktidarının bu tablodan utanması gerekir diye düşünüyorum.
Değerli milletvekilleri, emeklinin çok ciddi sıkıntısı var. Emeklinin gelirini artırmak lazım. Bakın, hep buralarda rakamlarla arkadaşlarımız izah ediyorlar. Türkiye’de, bir yılda, AKP Hükûmetinin yandaşlarına sağladığı haksız kazancın yarısı emekliye verilse inanın emekli rahat bir nefes alacak.
O yüzden, ben -birazdan, teklif sahibi Sayın Ensar Öğüt teklifin özünü anlatacak- bu teklife destek vermenizi sizden istiyorum ve şu emeklinin uzun süredir özlemle beklediği intibak yasasının çıkartılması için de, tam, net, anlaşılabilir bir intibak yasasının çıkartılabilmesi için de lütfen elinizi taşın altına koymaktan çekinmeyin diyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Özcan.
Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt… (CHP sıralarından alkışlar)
ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) – Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; emeklilerin sendikalaşma hakları için vermiş olduğum kanun teklifi üzerinde söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygılarımla selamlarım.
Değerli arkadaşlar, ülkemizde yaklaşık 8,5-9 milyon civarında emekli var. Bu emekli insanların aile sayısı ise ortalama 25 milyon insan, yani Türkiye’nin üçte 1’i. Bu insanların yüzde 50’si ise açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor, yani emeklilerin. Şu anda hakikaten çok perişan bir durumdalar. Emeklilerin sendikalaşması, kendi haklarını savunarak insanca yaşamaları için Büyük Millet Meclisinde bu kanun teklifinin kabul edilmesi lazım.
Şimdi, 1994’ten 2004’e kadar -bunu lütfen AK PARTİ’li arkadaşlar iyi not alsın- on yıl emekliler sendikası vardı. Sonra ne oldu? O dönemin İçişleri Bakanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisinin İçişleri Bakanlığı dava açtı ve sendikayı kapattı; bakın, on yıl sonra. Yani referandumda Sayın Başbakan da, hepimiz de, herkes de, sizler de özgürlüklerden, örgütlenmeden, sendikal haklardan bahsettik ama ne oldu sonradan? Tamamen tersine dava açıldı ve 2004’te kapatıldı değerli arkadaşlar. Yani insanın özgürlük hakkını, yani örgütlenme hakkını biz nasıl elinden alıyoruz? Hani referandumda herkese özgürlükler verecektik?
Şimdi, burada, değerli arkadaşlar, bakın, örneklerini söyleyeceğim. Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de ve daha birçok ülkede emeklilerle ilgili sendikalar var ve bu sendikalarda insanlar haklarını arıyorlar. İşçilerin nasıl sendikası varsa, memurların varsa onlar da haklarını arıyorlar ve savunuyorlar, o haklarıyla da daha iyi geçinecek şekilde bir ücret alıyorlar. Bunu Türkiye niye yapmıyor?
Bakın, İçişleri Bakanlığının açmış olduğu dava iptal edildi. O davayı emekliler sendikası İnsan Hakları Mahkemesine götürdü. Şu anda İnsan Hakları Mahkemesinde ve bütün Avrupa Birliği ülkelerinde uyum yasalarına göre İnsan Hakları Mahkemesinde bu emeklilerin hakları verilirken biz bunu burada iptal ediyorsak, yarın, öbür gün İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye hakkında bir tazminat davası kararı verirse de lütfen buna şaşırmayalım.
Değerli arkadaşlar, Türkiye olarak imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmenin 22’nci ve 3’üncü maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11’inci maddesi herkesin sendika kurma hakkını güvence altına almıştır ancak şimdi “Anayasa’ya aykırı.” diyorlar, Anayasa’ya aykırı değil. Anayasa’mızın 90’ıncı maddesi milletlerarası anlaşmasına uygundur ve orada da Anayasa Mahkemesine götürülemez diyor.
Değerli arkadaşlar, Türkiye’de gelen emekliye vuruyor, giden emekliye vuruyor, herkes de emekliden oy bekliyor. Biz de “8,5-9 milyon emekli var. Siz kendinize bir parti kurar, oy verirseniz iktidar olursunuz.” dedik ama onlar dağıtıyorlar. Emekliye hak verildi… Elektriğe, suya, doğal gaza yüzde 100 zam geldi, emekliye 1,83, 4,5 gibi komik zamlar yapılarak âdeta emekliyle alay ettik.
Şimdi, Büyük Millet Meclisinde umut bekleyen insanlarımız yani bizden medet bekleyen 9 milyon emekli -25 milyon ailesiyle beraber- bu kanun teklifinin kabul edilerek yeniden yasalaşmasını bekliyor. Bu konuda hem AK PARTİ’den hem Cumhuriyet Halk Partisinden hem de MHP ve BDP’den istirham ediyorum bunu kabul edin -zaten İnsan Hakları Mahkemesi yarın öbür gün bu kanunu gönderecek bize- ve Türkiye rahatlasın, emeklilerimiz haklarını daha rahat kazansın diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Öğüt.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.