KGK: 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı gündür
Yayınlanma :
25.07.2020 14:36
Güncelleme :
25.07.2020 14:36


“Gazeteciler, dünyanın her noktasında yaşanan acı, sevinç, başarı ve başarısızlıklara tanıklık edip, tarihe not düşen insanlardır. Gazeteciler bu tanıklıklarını tarafsız, objektif olarak aktarmanın sorumluluğu ve bilinci içerisinde hareket etmelidir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte, iletişim araçları ve değişik mecraları kullanan bazı kesimler mesleğimizi kirletmektedir. Maalesef bu mecraların yönetim kademeleri buna fırsat vermektedir. İletişim özgürlüğü görünümü altında, ‘Sınırsız sorumsuzluk’ ile toplumların yanlış bilgilendirilmesi, halkın manipüle edilmesiyle uluslararası operasyonlara imza atılmaya başlandı. Özellikle yaşanan acılarda, toplumun hassasiyetlerinin, yaşanan gelişmelerle ilgisi olmayan eski görseller de kullanılarak yapılan girişimlerin mesleğimize mal edilmesini şiddetle reddediyoruz. ‘Gazete yazdıysa doğrudur’ algı ve genel kabulünden günümüzde toplumun önemli bir bölümünün ‘Acaba’ değerlendirmesi yaptığı bir süreç yaşıyoruz. Gazetecilik mesleğinin böyle anılması ve bilinmesinde elbette bizlerin de sorumluluğu var. Bu sorumluluğu da üzerimize alıyoruz. Bu noktada en önemli beklentilerimizden biri ‘İnternet Yayıncılığı Yasası’nın bir an önce çıkmasıdır.
GAZETECİLİK DEMOKRASİNİN NEFESİDİR
Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen meslek grubu medya oldu. Başta ülkemizin her noktasında yazılı, görsel ve işitsel medya kuruluşları var olma ve yaşam mücadelesi vermektedir. Sağlıklı bir medyaya ulaşmak için ekonomik bağımsızlık kaçınılmazdır. Gazetecilik, demokrasinin nefesidir, akciğeridir. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladığımız bu günlerde bir kez daha hatırlatmak gerekirse; bugüne kadar olduğu gibi, Türk basını başta Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği üstün feragat, en yakın tarihimizde yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı dik duruşu ve ulusal çıkarlara karşı milli duruşunu hiçbir zaman bozmamıştır.
‘TARAFSIZ, ÖZGÜR VE İLKELİ GAZETECİLİK ANLAYIŞI’
Basında sansürün kaldırılışının 112. yıldönümündeyiz. 24 Temmuz, 1971 yılından bu yana “Basın Bayramı” ya da “Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanırken, son yıllarda Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak anılmakta. Bugünü anlamlı kılan olay, Abdülhamit’in 30 yıllık baskı rejiminin son bulduğu 1908 yılında, o dönemin aydın gazetecilerinin, padişahın adamlarına baskı kalıplarını vermeyi reddederek, sansüre ilk direnişi gerçekleştirmeleridir. Yani bu açıdan 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı gündür. Günümüzde de tarafsız, özgür ve ilkeli bir gazetecilik anlayışını hakim kılmak durumundayız.
Ayrıca 24 Temmuz’lar, bizler açısından bir iç muhasebe ve meslektaşlarımızla birlikte olmak açısından da önem taşımaktadır. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımızın bayramlarını kutlar, başarılarının devamını dileriz.”
KGK’DA ’24 TEMMUZ’ HAREKETİ
24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle Ankara’daki KGK Genel Merkezi çok hareketli bir gün yaşadı. Ankara’da bulunan Küresel Gazeteciler Konseyi ( KGK) Genel Merkezi, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle çok sayıda konuk ağırladı. Hareketli günde KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, KGK yönetim kurulu üyeleri Bülent Aydemir, Adnan Yüce ve Gürsel Eser, meslektaşlarıyla bir araya gelerek bol bol mesleki sohbet yaptılar. KGK Yaygın Medya, KGK Yerel Medya ve KGK üyelerinden Mehmet Çatakçı, Cesurhan Taş, Adnan Fişenk, İbrahim Necati Günay ve Sadık Karslı da genel merkezdeydi. KGK Genel Merkezi’ni ziyaret eden MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, KGK Genel Başkanı Dim’e geleneksel Kütahya çinisinden hatıra şildi verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: