Bayraktar, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ve Çevreye Karşı Suçlar'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle kentsel dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, son 100 yılda 80'in üzerinde deprem yaşandığını söyledi.
1999 depremi sonrasında deprem yönetmeliklerinin değiştiğini, yapı denetim sisteminin kurulduğunu, ancak bunların yeterli olmadığını ifade eden Bayraktar, ''Artık hem dünyanın konjonktürü, hem de Türkiyemizin geldiği seviye, bize bu doğrultuda çok daha ciddi şekilde düşünmemiz, çok daha ciddi adımlar atmamız gerektiğini ifade ediyor'' dedi.
Kentsel dönüşümün zor bir iş olduğuna işaret eden Bayraktar, tespit edilmiş 1700 gecekondu bölgesine sahip Brezilya'nın bunlardan ilk etapta tespit edilen 200 acil bölge için 520 milyar dolar ayırarak çalışmaya başladığını, ancak başarılı olduğuna ilişkin bilgilerin duyulmadığını anlattı.
Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Eğer gelişmiş ülke olma iddiasındaysak, kalkınmış, huzurlu ve mutlu bir refah toplumu olma iddiasındaysak, sadece kişi başına geliri artırmakla olmaz. Mutlaka nüfusun yüzde 80'lerini oluşturan şehirlerde yaşayan insanlarımızı mutlu ve huzurlu hale getirmek için bu kentsel dönüşümü yapmak zorundayız. Bu işin ana ekseninde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var, hükümet var, fakat bu işi sadece devlet, hükümet, bir iki bakanlık kanalıyla yürütmemiz mümkün değil. Belediyeler, valilik de bu işi tek başına yapamaz. Sivil toplum ve üniversitelerle de birlikte bu işe canhıraş bir şekilde sarılmak zorundayız.''
''Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın'' yaklaşımından uzaklaşarak işin içine dahil olmak ve çalışmak gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ''Devlet mücerret bir mefhumdur. Hatta bir bakıma ilahi de bir mefhumdur. En çok saygı duyulması gereken bir mefhumdur. En yüksekteki temsil makamımız olan cumhurbaşkanımızdan dağdaki çobana varana kadar, en kıymetli yerdeki, Selamiçeşme'deki, Etiler'deki her çakıl taşından Iğdır'ın, Hakkari'nin, Şanlıurfa'nın bir köyünün çakıl taşına varana kadar hepsinin oluşumuyla devlet meydana gelir. Devlet bizim göz bebeğimiz'' diye konuştu.
Herkesin sorumluluğu ve yapabileceği bir şeyler olduğunu söyleyen Bayraktar, burada suiistimallere fırsat vermeden, halkı da yanlarına almak suretiyle bu konuya sahip çıkmak gerektiğini dile getirdi.
Panele, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül de katıldı. Sabah katıldığı toplantıda ayakkabılı protestoya maruz kalan Bayraktar için Marmara Üniversitesi'nde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.