Pirinç ve bulgurun daha kolay temin edilmesi ve hasat makinelerinin çoğalması kavılcanın ekilmesini azaltmışken, Çıldır’da ki değirmenci Nejdet Kanbir, kavılca buğdayını çoğaltmak için izlediği yolla ilgili gazetemize ilginç bir hikaye anlattı.
Değirmenine kavılca getiren topu topu 3 kişinin olduğunu aktaran Kanbir, “Eşmepınar köyünden Yavuz Timur (Aşık Yavuz) Yıldırımtepe köyünden Fikret Aktemur ve Meryem köyünden Ensar Korkut kavılca ekip birer çuval bulgurluk getirirlerdi değirmenimize. Arpa taşında kabuğunu sıyırttırıp, bu işlem sırasında parçalanan kavılca buğdaylarını rüzgarda savurup pilav yapımında kullanan köylülerden Ensar Korkut’tan az bir miktar tohum hediye aldım. Aldığım bu az kavılcayı birkaç yıldır babamın tarlalarına ekmeye başladım” dedi.
Birkaç yıl önce İstanbul’dan memleketine dönüp Çıldır da 2000 yılında akaryakıt istasyonu açan ve 2002 yılında da yanına değirmen kuran Nejdet Kanbir, şimdilik buğday unu ve arpa kırması yapıyor.
Kavılca buğdayını istediği kadar çoğaltabilirse bunun içinde makine alacağını belirten Kanbir, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Elimizdeki makinelerle yaptığımız denemelerde başarılı olamadık. Sadece arpa taşında kabuğunu sıyırtıp parçalayarak bulgur yaptığımızda çok zayi olduğunu gördük. Bu tahıl elle değil makine ile temizleyip makine ile işlenirse çok daha fazla verimli olacağını ve yaygınlaşabileceğini düşünüyorum. Çok lezzetli olan bu bulgurun kaz yemeğinin ayrılmaz parçası ve pilavı ile çorbasının her sofrada eskisi gibi bulunmasını arzu ediyorum. Değirmene kavılca getiren üç komşumuz, evde elleriyle temizledikleri kavılcayı ancak kendileri için öğütüyordular."
İlk olarak Aşık Yavuz’un kendisine hediye olarak birkaç kilo bulgur vermesi sayesinde bu ürüne aşık olduğunu söyleyen Kanbir, büyüklerin özlemle anlattığı “gavılcalı gaz pilavı” inşallah özlem olmaktan çıkıp bölgedeki herkesin tarlalarına ektiği, kendi mahsulünü düzgün öğütebilmeleri sayesinde geleneksel lezzetin herkesi mutlu edeceğini düşündüğünü ifade ediyor.
İşletmesi için de yeni bir ürünü işlemenin faydalı olacağını heyecanla anlatan Çıldırlı değirmenci Nejdet Kanbir, aynı zamanda İl Genel Meclisi Üyeliği görevini yürütüyor. Çıldır da açtığı işletmesiyle ilçede olmayan Otogaz ve Elektronik tır kantarı gibi yenilikleri de ilçeye getiren Kanbir’in mektepli bir işletmeci olduğunu öğrendiğimizde hedefe koyduğu işi yapacağına inanmamak mümkün değil. Kanbir’e gazetemiz adına başarılar diliyoruz.
KAZ GAVILCASIYLA DAHA ÇOK BULUŞACAK
Pirinç ve bulgurun daha kolay temin edilmesi ve hasat makinelerinin çoğalması kavılcanın ekilmesini azaltmışken, Çıldır’da ki değirmenci Nejdet Kanbir, kavılca buğdayını çoğaltmak için izlediği yolla ilgili gazetemize ilginç bir hikaye anlattı.
Yayınlanma :
02.05.2013 09:28
Güncelleme :
13.03.2023 22:14


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: