Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı nedeniyle, Ardahan'da hayvan sevklerinde önemli artışlar meydana geldiğine dikkat çekti.
Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığını belirten Karakoç, sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu zorunluluğunun bulunulduğu kaydederek, "3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince, İl merkezi ve İlçelerden başka İl ve İlçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya İlçe Tarım Müdürlüğü'nden 'Veteriner Sağlık Raporu' alınması mecburidir. Sevk edilecek yada hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş hayvanlara (sığır manda) ve küçükbaş hayvanların (koyun keçi) en fazla 4 ay önceden şap aşısı uygulanmış olması ayrıca, büyükbaş hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir" dedi.
Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyeceği uyarısında bulunan Karakoç, kaçak sevk durumlarında ise hayvan sahiplerine ve nakil vasıtalarına sahiplerine 560 ila 5 bin 600 lira arasında değişen idari para cezası verileceğini kaydetti.
KURBANLIK HAYVANLARIN ALIM-SATIMI, KESİMİ VE İL DIŞINA NAKLİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bilindiği üzere, Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketleri artmaktadır. Özellikle ilimizden diğer illere önemli miktarda hayvan sevki yapılmaktadır. Buna paralel olarak da zaman zaman yetiştiricilerin mağduriyeti, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılması riski de artmaktadır. Bu nedenle kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına yada mahalli pazarlara satış amacıyla sevk edilirken bir takım önlemler alınmaktadır. Alınan önlemlere paralel olarak vatandaşların ve de hayvan yetiştiricilerinin aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.
Kurbanlık Hayvan İşletmeleri ve Hayvan sevkleri; Kurbanlık hayvanların sevklerinden en az 15 gün öncesinden şap aşılamasının yapılmış olması ve küpelenerek kayıt altına alınması gerekir. Sevk için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden birkaç gün öncesinden hayvan sahiplerinin müracaatı ile sevk edecekleri hayvanlara ait pasaportları/kimlikleri düzenlenir, böylece yığılma ve gecikmeler önlenmiş olacaktır.
Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, sığır ve koyun cinsi hayvanların aynı araçla sevkine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakli vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir. Kaçak hayvan hareketlerine sebebiyet veren hayvan sahipleri ve nakil vasıtalarına ağır idari para cezaları verilmektedir. Kurbanlık hayvanlar, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca da belirlenmiş olan il merkezi ve ilçelerde belediyelerce işletmeciliği yapılan hayvan pazarlarında alınıp, satılacaktır.
Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar; veteriner sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Hastalık, yaş ve kimlik hususunda şüpheli durumlarda en yakın Veteriner Hekime veya Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine danışılmalıdır.
Kurbanlık Kesimi; Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır.
Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli (parazit içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir. Bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar.
Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır.
Kesilen kurbanlık hayvanlara ait kulak küpeleri, en kısa sürede mutlaka Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya Tarım İlçe Müdürlüklerine teslim edilecektir. Bu amaçla, muhtarlıklar tarafından yapılacak duyuru ve anonslarla, kesilen hayvanlara ait kulak küpeleri toplanarak ve bir liste dahilinde kurumumuza teslim edilecektir. Kesilen bu hayvanlara ait kayıtlar, veri tabanında düşürülmediği takdirde yıllarca aynı işletmede kayıtlı kalmaktadır.
Yukarıda belirtilen kurallara uyulmaması halinde, ilgili kişiler hakkında görevli birimlerce yasal işlem yapılacağı hususlarında kamuoyuna önemle duyurulur. www.ardahanhaberleri.com