Yıllarca Teröre karşı ayakta kalmayı başaran Doğu ve Güneydoğu Halkı, Et-Balık Kurumunun Politikası ile yeni bir göçün eşiğine geldiğini belirten Süt ve Besi Hayvancılığı yapan Hakan Yıldız, Bakanlığın yaptığı çok özel hayvan ihalelerine karşı olduğunu söyledi.
Gazetemize gelerek hayvancılığın sorunları üzerinde açıklamalarda bulunan Hakan Yıldız, insanları yerinde, yurdunda etmek için ellerindeki gelir kaynağını almak yeterlidir. Geçimini sağlamayan bireyler, yaşadıkları toprakları terk etmek zorundalar diyerek şu açıklamalarda bulundu:
Yıldız: "Türkiye'nin en büyük problemi istikrarlı yaşam koşullarının her bölgede tam sağlanamamasıdır. Ancak ekonomi getiri, bazı insanları, daha zor yaşam koşulları içerisinde hayatını devam etmesine bağlayıcı unsurdur. Doğu-Güney doğu halkının esas geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılıkta esas olan ise, üretilen hayvanlarını karkas et fiyatının ekonomik gelir düzeyinde olmasıdır. Türkiye hayvan üreticileri, Et Balık Kurumunun özel politikası sayesinde ümitlerini kurban bayramı dönemindeki kurbanlık satışına endekslemişlerdi. Et Balık Kurumu, kurbanlık hayvanları, yetkilisinin deyimi ile Çok Özel Hayvan" ihalesini; canlı hayvan kilosunu 5,07 dolara yabancı bir firmaya ihale etti. İhale sonucu, karkas etin fiyatı minimum 17 TL'ye Devlete maliyeti oldu.
Yerli üreticimizin "Bu fiyatta biz iç piyasaya razıyız" taleplerine rağmen "Özel Hayvan İhalesi" oldu ve yerli üreticilerin ümitleri ve kazançları özel hayvan ihalesine kurban oldu. Et Balık Kurumu, karkas etin fiyatını 17 TL'ye ithal yolu ile karşılamasına rağmen, şu anda kemiksiz etin alışını 14 TL'den yerli insanımızdan alıyor. Kuşbaşını 21 TL'den, Biftek-rostoyu 25 TL'den ve bonfileyi ise 37 TL'den satmaktadır. Et Balık Kurumunun belirlediği taban kemiksiz et fiyatının belirlenme kriteri siyasi mi yoksa üretici için ekonomik değere sahip mi? Daha doğrusu Et Balık Kurumu, kamu menfaatini koruma fonksiyonunu ifa etmekte midir?
Bir kg kırmız et için, 11-12 kg kesif yem, tüketilen kesif yemin %60'na kaba yem gerekmektedir. 1kg kesif yem 0,70 TL (50 kg yem 35 TL'dir) 1 kg kaba yem-saman 0,50 TL, 1 kg kırmızı et için; 11-12 kg kesif yemin %60’ı kaba yer gerekmektedir. 1kg yem 0,70 TL(50 kg yem 35 TL’dir.), 1 kg kaba yem (saman)0,50TL (1 ton saman 500 TL’dir.); yani 1 kg kırmızı et için sadece kaba kesif maliyeti 12 TL (0,70*12 + 0,50* 7,2).Hayvanın besiye alınma maliyeti (hayvanın alışı), diğer giderler minimum canlı ağırlığına 4 TL ‘ye maliyeti olmasına rağmen Et Balık Kurumunun 14 TL ‘den almasının kriteri ekonomik değer ifade etmediği gibi, yerli halkını bitirme politikasıdır.
Büyük politikanın başındaki bakan, angusların 12 ay yeşillikli bölgede olması ve ekonomik olması nedeniyle ithal edildiğini, ayrıca damızlık hayvan ithal etmediklerini devamlı belirtmektedir. Oysaki üstede de belirtiğimiz üzere; Hayvan üreticileri, 2 yıldır 1 kg karkas etten yaklaşık 3 TL zarara uğratan Et Balık Kurumu, müdahalesi ile çiftçiyi bölgede terk ettirmekte, gençleri ise malum örgütün kucağına sürüklenmektedir.
Eğer, Et Balık Kurumu, kırmızı etin fiyatında dalgalanmaya engel olmak için politika sürdürüyorsa, Kurumca belirtilen fiyatın ekonomik değer ifade edilmesi veya çiftçiyi zarara uğratılan değer üzerinde Devletçe desteklenmesi gerekir. Şu anda Doğu ve Güneydoğuda ki hayvan pazarında alıcı hiç yok. Hiç kimse borcunu ödeyemiyor.
Bakan Mehdi Eker OLAYIN çözümünde aktif değil. Çaremiz Başbakanımız. Et Balık Kurumunca tespit edilen karkas et alım fiyatının ülkemizdeki maliyete dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerekir. Şeyh Edebali deyimiyle; Milletin, kendi irfanı içinde yaşaması gerekir. Kişilerin kıpırdaması gerekir. Maalesef yerli hayvan üreticileri şu anda yerinde kıpırdayamıyor.