Geleneksel peynirler yeniden üretilmeye başlanacak
Serhat Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklediği Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Yerel Peynirler Kadınların Elinden Yeniden Hayat Buluyor” projesinin sözleşmesi imzalandı.
Yayınlanma :
23.11.2021 15:31
Güncelleme :
23.11.2021 15:31


Projeyi Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ardahan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Ardahan Üniversitesi ortaklaşa yürütecek. Ardahan’da çok farklı ve özel peynirler olmasına rağmen pek çok peynir türü üretilmediği için unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan geleneksel peynirlerin yeniden üretimi amaçlanıyor. Proje kapsamında Peynir Atölyesi’nin kurulması ve sürdürebilir bir şekilde bu faaliyetlerini sürdürmesi hedeflenirken, aynı zamanda işsizlik sorunu yaşayan kadınların istihdama katılarak ev ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanacak.
Peynir atölyesinde üretilen yöresel peynirlerin coğrafi işaretlerinin alınarak ekonomik değere dönüştürülmesi projenin önemli amaçları arasında yer alıyor. Peynir atölyesinde teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek unutulmaya yüz tutmuş Gorcolo (çüründük, gorcola, çürük, gürcili) Peyniri, kaşar çürüğünden yapılan Tulum Peyniri, Göğermiş Gök Peyniri, Hanak Tel Peyniri (tel peyniri), Motal Peyniri, Kuru Kelle Peyniri, Kuma Peyniri, Tulum Peyniri, Bidon Peyniri (Çeçil ve Üzlü peynir karışımı), Dorağihevreşk Peyniri, Nakkot (Kinet) Peyniri, Otlu Peynir, Haço Peyniri ve Şor Peyniri vb gibi peynirlerin üretimi yapılacak.
Proje sözleşmesinin imzalanmasından sonra SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan TSO Başkanı Çetin Demirci, göreve yeni atanan SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karacayı makamında ziyaret ederek başı dileklerinde bulundu. Karaca da ziyaretinden dolayı Demirci’ye teşekkür etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: