Ticari faaliyette bulunmayan, ancak kağıt üzerinde tüzel kişiliği devam eden şirketlerin ve kooperatiflerin kayıtları 01/07/2014 tarihine kadar, aşağıdaki koşulların mevcudiyeti durumunda tasfiye edilerek, ticaret sicilinden kayıtları resen silinebilecektir. Bu konuya ilişin tebliğ 30 Aralık 2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Tebliğin amacı; münfesih olmasına veya sayılmasına rağmen tasfiye edilmemiş anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin, ilgili kanunlardaki tasfiye usullerine uyulmaksızın tasfiyelerine ve ticaret sicili kayıtlarının silinmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Ticaret Sicili Müdürlüklerince kapsama giren şirket ve kooperatiflerin belirlenmesi;
a) Sermayelerini 31/12/1998 tarihine kadar 5.000 TL’ye çıkarmayan anonim şirketler ile 500 TL’ye çıkarmayan limited şirketler.
Diğer taraftan 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli hakkında kanunun 20’nci maddesine göre, sermayesini 50.000 TL’ye yükseltmeyen anonim şirketler ile sermayesini 10.000 TL’ye yükseltmeyen limited şirketler 14/02/2014 tarihi itibariyle infisah etmiş sayılmıştır.
b) (25.1.2014 tarih ve 28893 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğin 1’inci maddesiyle yayımı tarihinden geçerli olmak üzere değişen bent) Kanunun yürürlük tarihinden önce münfesih olan veya sayılanlar ile Bakanlığın başvurusu üzerine mahkemelerce feshine karar verilen ve tasfiye memuru atanmamış olan anonim ve limited şirketler.
c) Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler.
d) Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler.
e) Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle bilançoları genel kurula tevdi edilmediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler.
Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bu madde kapsamındaki şirket ve kooperatifler, ilgili ticaret sicili müdürlüğünce resen veya herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından kanıtlarıyla birlikte yapılacak bildirimleri de kapsayacak şekilde, ticaret sicili kayıtları üzerinden yapılacak incelemeyle tespit edilir.
Kanunda öngörülen sürenin darlığı da dikkate alınarak, gerekli hassasiyet gösterilmek suretiyle, kapsam dahilindeki şirket ve kooperatiflerin belirlenerek gerekli işlemlere başlanılmasın da büyük fayda vardır.
Gülcan Işık Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi