CHP’li Tekin, kentsel dönüşüm yasasını ‘mülkiyetin gaspı’ olarak değerlendirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kentsel dönüşüm yasasını “mülkiyetin gaspı” olarak değerlendirdi ve “Yasa Tayyip Erdoğan’ı bütün ülkenin belediye başkanı yapmayı hedeflemektedir. Ankara ve İstanbul belediye başkanları bile yetkilerinin çalınmasından rahatsız” dedi.
Deprem riski altındaki bölgeler için hazırlanan yasasın ülkenin yarısından fazlasını ilgilendirdiğini dile getiren Tekin, “Yalnızca deprem riski ele alındığında ülkemiz topraklarının yüzde 66’sı, nüfusunun ise yüzde 75’inden fazlası 1. ve 2. derece deprem bölgeleri içerisindedir” dedi. Tekin, belediyelerce yürütülen uygulamalarda “kentlerin eski hak sahiplerinin yerine, kul hakkı yiyen yandaşa yönelik dönüştürüldüğünü” yasanın yürürlüğe girmesi ile de “daha fazla rantın, cepten cebe aktarılacağını, mülkiyetin gasp edileceğini” kaydetti.
‘Halk hiçbir şey yapamayacak’
Gürsel Tekin, hükümetin yasa ile halka “Sizi evlerinizden çıkarıp başka yere götürdüğümüzde, anlaşamaz isek bizim size uygun gördüğümüz kadar parayı alıp gitmenizi istediğimizde hiçbir şey yapamayacaksınız. Sizin evleriniz yetmezmiş gibi mahallenizdeki okulu, parkı da talan edersem sesinizi çıkaramayacaksınız” dediğini belirtti.
‘Deprem alanları yok edildi’
Olası bir depremde İstanbul’da çadır alanı olarak kullanılması öngörülen “480 deprem sonrası alanın 200’den fazlasının yok edildiğini” belirten Tekin, “Bunlardan sadece birkaçı, Bostancı’da deprem sonrasında 180 çadırın kurulması planlanan alanda yükselen Pragon Residence, Ortaköy’de bir Ermeni Vakfı’na ait arazide yükselen ‘residence’ projesi, Abide-i Hürriyet Parkı’nın yerinde yükselen ve alanın yarısını kaplayan Adalet Sarayı’dır” bilgilerini verdi.
‘Ülke yetmedi’
Tekin, “Yasa bütün belediyeleri saf dışı bırakmakta, Tayyip Erdoğan’ı bütün ülkenin belediye başkanı, Şehircilik Bakanı’nı ise genel sekreteri yapmayı hedeflemektedir. Ülkeyi yönetmek Başbakan’a yetmemiş, belediyelerin de tümünü yönetmeyi hedefleyen bir yasa hazırlamıştır” dedi.