Günün ikinci etkinliği, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Tarık Günersel, sinemacı Reis Çelik, Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mithat Durmuş ve Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı yazar Alper Akçam’ın konuşmacı oldukları “BİREY ÖZGÜRLEŞMESİNDE KÜLTÜR VE SANAT” adlı açık oturum oldu.
Dursun Akçam Ormanı’nda yapılan temsili fidan dikimi ve kır şenliğine yoğun bir katılım vardı. Ormanda, konuk yazar ve sanatçılar Dursun Akçam anısına birer fidan diktiler. Davul zurna eşliğinde oyunlar oynandı, kır yemeği yenildi.
Günün ve etkinliğin son aşaması Ardahanlı gençlerin sahne aldığı müzik dinletisiydi. Ardahanlı Hakan Erdoğan ve iki oğlunun birlikte sundukları giriş dinletisinden sonra Deniz Dark, Alper Çoban, Gürkan Baskın, Ferit Güzeloğlu, Ersan Öztürk’ün yer aldıkları ekibe salonu dolduran izleyicilerin de katıldığı türküler, özgün müzik parçaları seslendirildi.
İzleyiciler arasında bulunan Ardahan milletvekili Ensar Öğüt ”ün Dursun Akçam’ı anlattığı ve vakıf çalışmalarını beğenisini dile getirdiği konuşmasından sonra vakıf başkanı Alper Akçam kapanış için sahneye çıktı. Akçam, o günkü yerel gazetelerden birinin internet sayfasında etkinliğin Ardahan’da yeterli ilgi görmediği şeklide bir yorum gördüğünü söyleyerek sözlerine başladı.
Söz konusu yazarın da, gazetenin bir başka yazarı ya da muhabirinin de etkinliğe uğramadığını, uzaktan hüküm verdiklerini belirtti. Alper Akçam, etkinlik konuğu olan Tarık Günersel ile birlikte Mayıs ayı sonunda Kastamonu Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü ”nü çağrılısı olarak birlikte PAFLAGONYA EDEBİYAT Günleri’ne katıldıklarını, onca olanak ve Kastamonu nüfusunun Ardahan’ın dört katı olmasına karşın etkinlik izleyicilerinin sayısının otuzu kırkı geçmediğini, Ardahan’da ise Dursun Akçam Kültürevi’nin 180 kişilik salonunun etkinlik süresince neredeyse hep dolu dolu olduğunu vurguladı.
Etkinlik sırasında 75 kişiye katılım belgesi verildiğini, yani dışarıdan gelen yedi konuk dışında tamamı Ardahanlı olan katılımcıların da kendileriyle birlikte ellerini taşın altına soktuklarını, Ardahan gibi bir yerde böyle bir tablonun bir kültür sanat etkinliği için büyük bir başarı sayılmasını gerektiğini, yerel basınından bazı kişilerin bu durumu görmezden gelip keyfi senaryolarla eleştiri yazmalarının üzücü olduğunu söyledi.
Ardahan’da çoğul halk kültürünü, evrensel bilgi ve estetiği, sanat yoluyla çoğalmayı, dünyaya ve dile yeni anlamlar katmayı hedeflediklerini, her türlü karanlık niyete, politik tek sesliliğe, piyasanın köreltici baskısına karşı direnişi sürdüreceklerini vurguladı… Sevgiden, barıştan, hoşgörüden yana olan tavırlarının değişmeyeceğini söyleyerek sözlerini tamamladı… Salonun ayakta alkışladığı konuşmadan sonra X. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri bu yılki perdesini kapatmış oldu.