Ardahanlı iş adamı Cavit Çetin, bu haftaki makalesinde ‘siyasilere ve yetkililere’ çağrıda bulunarak Ardahan’ın önündeki basit engellerin kaldırılması durumda önemli kazanımların elde edeceğini söyledi.
Çetin, gazetemize göndermiş olduğu yazısında şu ifadeleri kullandı: “Ardahan’ın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ardahan’da yaz yayla ve kış turizmi en önemli varlıklarımızdır. Bölgemizde mera hayvancılığı sayesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, yazın üreticiye hiçbir masrafı olmadan kış yükünü azaltmaktadır. Ardahan’ın Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır kapıları mevcuttur. Yine Kars-Bakü Demiryolu’nun bir ayağı Ardahan’a gelirse nakliye ve girdi maliyetleri düşecektir. Aslında Ardahanlı siyasiler ve idareciler bu konu da çok önemli çalışmalar gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Daha önceki açıklamalarımda sınır kapılarımızda Serbest Sınır Ticaretinin önemi hakkında bir değerlendirme yapmıştım. Edirne örneği Ardahan’a mutlaka uygulanmalıdır.
Ardahan’da göçü durdurmak için birinci önceliğimiz istihdam alanlarını oluşturmalıyız. Bazı girişimciler ilimize tekstil fabrikalarını açtılar, bu sevindirici bir gelişmelidir. İş aş olursa göç durur. İnsanımız çalışkandır, tarım ve hayvancılık alanında verilen destekler iyi takip edilmeli ve gerçek üreticiye verilmelidir. Ardahan’ın toprağı bakiredir, toprak altı ve toprak üstü tarım yapılabilir. Ardahan genelinde arazi toplulaştırması devam etmelidir. Sulama amaçlı barajlar inşa edilmelidir. İnşaatı devam eden Çıldır Aşıkşenlik Tüneli ile Posof Ilgar Dağı Tüneli ivedilikle tamamlanmalıdır. Yatırım programında olan ancak bir kazma vurulmayan Ardahan Şavşat arasında bulunan Sahara tüneli için harekete geçilmelidir.
Bunun yanında Ardahan-Ardanuç Tüneli de yatırım programına alınmalı ve bu konu üzerine titizlikle çalışılmalıdır. Ardahan Merkez, ilçeler ve Köylerde de mutlaka imar uygulamaları düzenli bir şekilde ele alınmalı, il dışında bulunan gurbetçilerin baba ocaklarını şenlendirmelidir. Çıldır Gölü için yaz ve kış sporlarının yapılacağı tesisler inşa edilmeli ve Çıldır Gölü’ne sahip çıkmalıyız. Ardahan’da ki tüm kurumlar, kışın proje üretmeli, yazın ise bu projeleri sahada uygulamaya almalıdır. Sonuç olarak Ardahan’ın stratejik planları masaya yatırılmalı ve uzun vadeli planlamalar yapılmalıdır. Yukarıda bahsettiğim ana başlıkları ancak birlik beraberliğimizi muhafaza ederek başarabiliriz. İlimizin başarılı Valisi Sayın Hüseyin Öner’in başkanlığında Ardahan’da STK, kanaat önderlilerin ve siyasi parti temsilcilerin katılımıyla ayda bir defa olmak üzere toplanılmalı ve istişare kültürüne önem verilmelidir. Bu toplantılarda sorunlar konuşulmalı ve çözüm önerileri dikkate alınmalıdır.”
Yorumlar 1
Kalan Karakter: