Merkezi Esenyurt’ta bulunan İstanbul Ardahan Derneği (Ardahan Kültür Evi) tarihi bir başarıya imza atarak Ardahan’a içinde Ardahan il-ilçe derneklerinin yer alacağı 5 katlı bir mülk kazandırdı.
2007 yılında kurulan derneğin kurucu başkanı Barış Yıldırım’ın aynı yıl içinde derneğin dayanışma gecesinde Esenyurt Belediye Başaknı Necmi Kadıoğlundan yer için aldığı söz, yönetimi devr alan Tuncer Dağ ve yönetimi aracılığı ile hayat buldu.
Ardahan Kültür Evi Yönetimi yer sorununu Ardahanlı hemşerimiz olan ve aynı zamanda Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı olan Gürbüz Süleymanoğlu’na taşıdı. Süleymanoğlu durumu Başkan Kadıoğluna aktardı.
Kültür Evinin bu yıl Avcılarda düzenlediği dayanışma gecesine katılan Necmi Kadıoğlu, Ardahan Derneklerinin içinde yer alacağı arsayı tahsis ettiklerini söylemiş ve bunu hayata geçireceklerini bildirmişti.
Kadıoğlunun projeye olumlu yaklaşması neticesinde ilk önce arsa tahsis edildi. Ardından Süleymanoğlunun girişimleri ile 5 Katlı Ardahan dernekler binasının anahtar teslimi yapılması kararı alındı. Esenyurt Belediye Meclis Üyelerinin onayladığı karar bugün hayat buldu ve dernekler binasının temeli eski içişleri bakanı ve AK Parti Başbakan Yardımcısı Abdulkadir Aksunun da katıldığı bir törenle binanın temeli atıldı.
Erzurum, Van, Balkan göçmenleri gibi derneklerle birlikte Esenyurtta toplam 6 il derneği mülk sahibi oldular.
NECMİ KADIOĞLU;
ESAS OLAN HİZMETTİR, KARDEŞLİKTİR.
Maraşal Fevzi Çakmak Camisinin tam Karşısında 650 metrekare kullanım alanı üzerine temeli atılan binanın temel atma töreninde ilk konuşmayı Necmi Kadıoğlu yaptı.
Kadıoğlu “Bu mekânı, bu ilçeyi, bu gayretimizi, bu vatan aşkımızı sadece Esenyurt’a değil tüm ülkeye taşıdık. 81 il ve balkanlardan gelenleri de katarsak 82 ile hizmet taşımaya çalıştık. Esenyurt’u ülkenin sayılı ilçeleri arasına taşıdık. Çünkü Esenyurt Türkiye’nin mini bir modelidir. Bu ülkeye bu millete daha iyi bir hizmet nasıl sunabiliriz gayreti içinde Anadolu’ya açıldık.
Bu hizmetleri sunarken bunların başında Kars-Ardahan hep ilk sıraları aldı. Şu anda yapılmakta olan Göle Üniversitemiz, Kars’ın içinden Kars havaalanına yapılan yol yapımını üstlenmiş bulunmaktayız.
Ardahanlılar burada en fazla nufus yoğunluğu olan kardeşlerimiz. Tabiki haliyle kendi kültürlerini ve geleneklerini yaşatacak bir mekana ihtiyaçları vardı ve biz bu anlamda buna çözüm gücü olmaya çalıştık. Bu eser ortaya çıktı.
ABDULKADİR AKSU;
Osmanlıdan bu yana yapılan bu anayasların hiçbiri halkın iradesi ile yapılmış anayasalar değildir. Hepsi olağanüstü hallerin, darbelerin anayasalarıdır.
ESENYURT’UN İSTANBUL’UN EN BÜYÜK İLÇELERİ ARASINDA YER ALMA YOLUNDA HIZLA YOL ALDIĞINI SÖYLEYEN AKSU, Esenyurtta her geldiğinde ilçeyi dahada gelişmiş bir halde buldukları için Kadıoğluna teşekkür etti.
Türkiyenin mevcut anayasasından tüm sivil toplum örgütleri rahatsız ve değişmesini istiyor. Bugüne kadar 5 tane anayasa yapılmıştır. Osmanlıdan bu yana yapılan bu anayasların hiçbiri halkın iradesi ile yapılmış anayasalar değildir. Hepsi olağanüstü hallerin, darbelerin anayasalarıdır. Halka nazaren yapılmış anayasalardır.
12 Eylülde demokrasi standartını yükseltmek, ilerlemeye gelişmeye açık; darbe anayasını tarihe gömecek bu aziz milletin kendi anayasaını hep birlikte hayata geçirmek için bir başlangıç olacaktır. Bu değişiklik büyük değişikliğin başlangıcı olacaktır. Bu anlamda hepinizden evet istiyoruz. Hepinizin sağduysuna inanıyor ve güveniyoruz dediler.
TUNCER DAĞ:
ARDAHANLILAR İÇİN HAYATİ ÖNEMDE BİR SORUN ÇÖZÜLDÜ.
Aksu’nun ardından konuşma yapan Ardahan Dernek Başkanı Tuncer Dağ, bu projenin hayata geçmesinde emeği olan kurucu başkan Barış Yıldırım, Esenyurt Belediye Başaknı Necmi Kadıoğlu ve Bşk. Yrd. Gürbüz Süleymanoğluna ve Bld. Meclis üyelerine teşkür etti.
Dağ, bugün Ardahanlıların bayram günüdür diyerek temeli atılan dernekler binasının Ardahanlılar için hayati önemde bir işlevi yerine getirdiğini, toplumsal anlamda örgütlülüğü yardımlaşma ve dayanışmayı daha da ileri bir seviyeye taşıyacağına inandıklarını bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.
ARDAHAN İÇİN TARİHİ ÖNEMDE BİR GELİŞME:
Ardahan dernekleri için tahsis edilen binanın Ardahan STÖ’ları için bir milat bir devrim niteliğinde olduğunu söylemek için kahin olmya gerek yok. İstanbul genelinde 100’e yakın derneğin olduğu ve ezici bir çoğunluğun kirada olduğu, yarısından fazlasının da tabeladan ibaret olduğu, birlik ve bütünlüğün olmadığı dernekler için bu binanın tahsis edilmesi Ardahan Derneklerinin toparlanması, birlik bütünlük halinde hareket etmesi açısından mükemmel bir ivme katacağı muhakak. Bu anlamda Ardahan Kültür Evi ve Esenyurt Belediyesi Tarihi bir başarıya birlikte imza attılar.
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve Yardımcısı Gürbüz Süleymanoğlu Ardahanlıların gönlünde taht kurdu. Adlarını altın harflerle Ardahan tarihine yazdılar. Artık bu saaten sonra kimse Kadıoğlu için siyaset yapıyor diyemez. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Kadıoğlu ve Yardımcısı Süleymanoğlu yer tahsisi ve binanın anahtar teslimi projesi ile birlikte sammiyetlerini ortaya koydular.
Ardahan dernekleri için bina tahsisi Ardahan Sivil Toplum Örgütlerinde bomba etkisi yarattı. Hoçvan Dernekler Federasyonu Başaknı Osman Avşar ve Hoç-Fed yönetimi bir bütün olarak temel atma töreninde yer aldılar. Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Güven Doğruyol, Ardahan Kültür ve Dayanışma Derneği eski başkanı Ahmet Demirbaş, Çıldır Dernek Başaknaı Ercan Demir ve bir çok dernek başkanı ve yöneticiler ve halk açılışta yer aldı.
İstanbul Göle derneği başta olmak üzere açılışa katılmayan bazı dernekler soru işaretlerine neden olurken, yaygın kanı Ardahan STÖ’lerinde bir hastalık halini alan birbirini çekememe hastalığının burada da nüks ettiği, bu derneklerin Kültür Evi’nin başarısı karşısında kıskançlık krizine yakalandıkları yönünde oldu.