Karagöl Mahallesinde bulunan Ardahan Haber Gazetemizi ziyaret ederek gündeme ilişkin konular üzerine açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Başbakan Erdoğan'ın da dile getirdiği Kura Nehri ve Beşikkaya Barajı projesi ile ilgili olarak geniş açıklamalarda bulundu.
Başkan Köksoy; "Öncelikle şunu kesin olarak söylememiz gerekir, biz Beşikkaya barajının yapılmasına karşı değiliz. Beşikkaya barajının bir an önce hayata geçirilmesini büyük bir istekle ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Özellikle bölgemiz gibi rakımı yüksek bölgelerde oluşturulacak su havzalarının ıslahı yerel ekonomimiz için hayati önem arz etmektedir" diyerek şu açıklamalarda bulundu.
Belediye Başkanı Faruk Köksoy; "Bilindiği gibi; Kura'nın coşkun aktığı ilkbahar dönemlerinde binlerce ton humuslu toprak sel sularına karışmakta, erozyona uğramakta, bunun sonucunda çölleşme diye de tarif edebileceğimiz toprak kalitesinin azalmasına neden olmakta, toprağın ekolojik ve ekonomik değerini ve biyolojik çeşitliliğini azaltmakta, endemik bitki örtüsü büyük ölçüde yok olmaktadır.
Tarımın tamamı doğa koşullarına bağlı sürdürülebilir sektörlerden belkide en önemlisidir.
Baraj düzenli sulama sayesinde bitki nüfusuna yani endemik bitki örtüsünün sağlıklı üremesine çok ciddi imkân sağlayacaktır.
Barajın meydana getireceği büyük su havzasının bölgenin iklimini de olumlu ölçüde değiştireceği de aşikârdır. Aşırı soğukların büyük anlamda önlenmesi, ovada kırağı oluşumunu en az bir ay engelleyecektir. Tarımsal iklim süresinin uzaması hayvanların daha fazla yaylaklarda otlaması demektir.
Tek ya da çok yıllık yem bitkilerinin üretiminin artması bu bitkilerin bölgede çeşitlendirilmesi, suni yem fiyatlarının tavan yaptığı günümüzde hayvan üreticileri için çok büyük avantajlar sağlaması demektir.
Ovada meydana gelen taşkınlar nedeniyle oluşan otlar ( Yöre ağzıyla çilli ot) sadece su bitkilerinin oluşumuna imkân vermektedir. Bu otlar hayvancılık için besleyici nitelikte otlar değildir.
Bölgede düzenli bir sulamanın gerçekleşmesi ve taşkınların önlenmesi sonucu ovada daha kaliteli ve nitelikli yem bitkilerinin yetiştirilmesi hayvancılık açısından, gerek et tutma, gerekse süt üretim miktarının artmasına neden olacak, bu da ekonomik anlamda canlılık oluşmasına neden olacaktır
Barajın, kırağı oluşumunu bir ay geciktirmesi demek; arının bir ay daha fazla çevreden faydalanması ve arının ömrünün uzaması, arı kolonilerinin daha sağlıklı olması demektir.
Çiçeklerin fiziki çevre şartlarından daha az etkilenmesi, arıcıların iklim şartlarının insafına kalmadan her yıl düzenli ve artan miktarlarda ürün elde etmeleri de demektir.
Organik tarım için en uygun bölgelerden biri de Ardahan ovasıdır. Bölge yapısı itibarıyla kimyasal kirliliği bünyesinde barındırmamaktadır, yani suni gübre ve insektisit bölgemizde yaygın olarak kullanılmamaktadır.
İçme, sulama ve kullanma suyu temin edilecek Beşikkaya su tutum havzasının gecikmeden hayata geçirilmesi, organik tarımın yapılmasına imkân sağlayacak, ovanın organik tarıma açılması yönünde öncü rol oynayacaktır.
Baraj havzasındaki koruma alanlarında organik tarım yapılması, üretici gelirlerinin artması sonucunu doğuracak, ülke ve yerel ekonomiye katkı sağlayacak, aynı zamanda da Ardahanlı üretici de ülkeye sağlıklı ürünler sunmuş olacaktır.
Bölgenin iklim yapısı nedeniyle topraktan buharlaşma, Haziran'ın 15'i ile ağustos'un 15'i arasında olmaktadır.
Kış aylarında suyun debisi 10/15 cm civarındadır. Suyun debisi ilkbahar dışında sürekli düşüktür ve düzensizdir. Baraj yapıldıktan sonra düzenli olarak Kura nehrinde saniyede 2/3 metreküp su 12 ay boyunca düzenli olarak akacaktır.
Kura nehrinden istenilen miktarda su akışının sürekli olması da çok önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda kuraklık sonucunda yetersiz ot biçilmesi sonucunda 15/16 trilyon Türk lirası civarında ot parasının diğer illerden getirilen ot ve samana ödendiği akıllardan da çıkarılmamalıdır.
Batılı yazarların öngördüğü kehanetlerde ülkeler arasında su savaşlarının çıkacağı söylenmektedir.
Baraj demek; düzenli ve temiz içme suyu demektir.
Kura suyunun barajdan verilmesi ve bu suyun da beklemiş, temiz, duru su olması nedeniyle su ekosistemini iyileştirmekte, başta alabalık olmak üzere diğer canlı türlerinin de nehirde yaşamasına da imkân sağlamaktadır.
Su tutum havzaları; göçmen kuşlar için de hayati görev üstlenir. Özellikle Ardahan'ımız göçmen kuşların uğrak merkezidir.
Türkiye envanterinde olan ya da başka dış bölgelerden göç eden sayısız göçmen kuşun, göçlerine başlamadan önce kışlakları, yaşama yerleri, üreme ve yavrularını yetiştirme yerleri olduğu için, ekolojik açıdan da son derece önemli habitatlardır. Bölgemizdeki barajlar habitatın korunmasına da katkı sunacaktır.
Beşikkaya barajından elde edilecek enerji; başta ülkemiz olmak üzere yöremize ekonomik katkı sağlayacaktır. Üreten değil tüketen il olduğumuz iddialarına karşıda da doğal bir kalkan görevi üstlenecektir.
Oluşan su havzası etrafında turizm yatırımları bölgeye ayrıca canlılık sağlaması sonucunu da getirecektir. Yüzme, piknik alanları, buz pateni, balık avı ve kara avcılığı ihtiyaçları içinde baraj gölü ve çevresi mükemmel bir rekreasyon alanı olacaktır.
Henüz düşünce aşamasında olan Beşikkaya barajındaki fazla suyun aktarımlı ya da aktarımsız olması planlamakta ise de Beşikkayadan Çoruh havzasına su nakli oldukça pahalı bir o kadar da iletilmesi zor bir yöntemdir. Aktarım yapılması düşünülen bölgelerde çamur taşı oluşumları, toprak katmanları ve kot farkının 750 metre olması, projenin aktarımlı olmasını engellemektedir, çünkü bu proje daha master plan kapsamında ve uygulanıp uygulanmayacağı da belli değildir.
Kura'nın suyu bir yere gitmemektedir. Tam tersine Beşikkaya barajında biriktirilerek bölge halkının istifadesine sunulmak istenmektedir. Bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışılan bu Beşikkaya barajı projesi; Bölgeye ekonomik, ekolojik ve iklimsel ferahlık getirecek olan dev bir projedir.
Derya içindeki balığın okyanusun büyüklüğünü göremeyeceği gibi, Beşikkaya baraj projesini durdurmak için mahkemelere koşan kimi kişiler, bu dev projeyi, siyasi rantları uğruna feda etmemelidir" dedi.