BAŞKAN DEMİR, ŞAHİN AVŞAR’IN SESİNE KULAK VERMELİ
Yayınlanma :
03.08.2020 15:41
Güncelleme :
03.08.2020 15:41


Ankara’da ikamet eden ve tarihi eserler üzerine uzun yıllardır emek veren Şahin Avşar, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’e çağrıda bulunarak, Belediye tarafından yapılacak müzeye maliyeti yaklaşık 500 Bin TL olan ve Ardahan’a ait birçok tarihi eserleri 75 Bin TL karşılığında satarak bu geliri de öğrencilere burs olarak dağıtacağını açıkladı.
Ardahan’ı çok sevdiğini ve her yıl yaz tatilini memleketinde geçirdiğini açıklayan ünlü antikacı Şahin Avşar, gazetemize çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu.
TARİHİ ESER VE ANTİKALARA İLGİNİZ NASIL BAŞLADI?
Tarihi eserlere 1979 yılında para koleksiyoncusu olarak başladım. Arkadaşım Rahmetli Albay’ın önerisiyle benim de gezi ve gözlemlerimden dolayı edindiğim bilgilere güvenerek bana tarihi eserleri toplayıp bir müze kurabileceğimi söyledi. Ben de gezip gördüğüm il/ ilçe, köy ve ülkelerle ilgili toprak üstü antika, obje, giysi, takı, mektup vb. eserleri toplamaya başladım. Topladığım eserler 10.000 adede yakın bir sayıya ulaştı ve bir müze haline geldi. 1980 yılında Kültür Bakanlığı’ndan Koleksiyoner Belgesini resmi olarak aldım. 250 bine yakın tarihi para ( sikke) topladım. Bunların içinde hiçbir yerde bulunmayan Selahattin Eyyübi El- Kurdi dönemine ait altın paralar ve sikkeler bulunmaktadır.
ESERLERİNİZİ NEDEN HİBE ETMEK İSTEDİNİZ?
Çocuklarım ve torunlarımın eserlerime ilgi ve merak göstermediğini görünce ben de bunları ismimin hemşehri ve sevenlerim arasında yaşatılmasına ithafen Başmüfettiş Şahin Avşar tarafından hibe edilmiş ibaresiyle Ardahan Valiliğine müzede sergilenmek için hibe etmek istedim. Bütün çabalarıma rağmen bunu başaramadık. 2 trilyon değerindeki hibemi almayarak Valilik çok büyük bir fırsatı kaçırmış oldu. Daha sonra aldığım yeni bir kararla eserlerimi hibe etmekten vazgeçip halihazırda burs verip okuttuğum ve okutacağım öğrencilerin eğitim masrafları için satmayı düşündüm. 2015 yılında 5 bine yakın antikayı sattım. Elimde kalan malzemeyi çok küçük bir değerle Ardahan Belediyesi’ne satmayı düşünüyorum ve bu parayla öğrencilerime burs sağlayacağımı düşünüyorum. İnşallah umduğumuzu bulacağız.
ARDAHAN VE ARDAHAN TARİHİYLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİ?
Ben yakında Ardahan ve Ardahan tarihiyle ilgili gazeteniz için bir özet hazırlayacağım. Ama şimdilik söyleyeceğim; Ardahan, Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan bir sınır kapısıdır. Eskiden beri insanların ilk geçim kaynağı hayvancılık olduğu yani tarımın ve buna bağlı olarak yerleşik yaşamın gelişmediği ilk dönemlerde evcil ve yabani hayvan potansiyelinden dolayı Ardahan nüfus yoğun olduğu bir yer olmuştur. O yüzden bu bölgede 13 medeniyet yaşamıştır. Bunların içinde en önemlileri: Huriler, Urartular, Bağratlılar, İskitlerdir. Ardahan ilk defa 1532 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Doğu Seferi’yle Osmanlı’ya katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Ardahan Kalesi’nin yapımını emretmiş. 1532’de yapım başlamış olup 1548 yılında tamamlanmıştır.
ARDAHAN KALESİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ NEDİR SİZCE?
Ardahan Kalesi’nin en önemli özelliği Osmanlı’ ya ait tek kale olmasıdır. Yani proje, yer, yapı ve kullanılan malzeme olarak tamamen Osmanlı eseridir. Diğer bütün kaleler Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ya onarılmış ya da Osmanlı zamanında malzeme olarak başta yapılardan devşirilerek oluşturulmuştur. O yönden Ardahan Kalesi diğer kalelerden farkı budur.
KOLEKSİYONCUSU OLDUĞUNUZ ESERLERİNİZİN ARASINDA NELER VAR, BUNLARDAN BİRKAÇINI GÖSTERİR VE YA SAYAR MISINIZ?
• Hiçbir yerde daha önce rastlanmamış Selahattin Eyyübi dönemine ait altın paralar ( sikkeler) • Değişik medeniyetlere ait yüzükler, taş parçaları, mektuplar, kitabeler, paralar. • 1. Cihan Harbinde subaylarımızın kullandığı apoletler, armalar • Çok değerli Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi madalyonları • 1940 yılında ismet İnönü kendi adına bastırdığı ve üzerinde resminin bulunduğu kağıt paralar • 1960 ihtilalında 27 darbesini sembolize eden paralar (10 lira) olarak 1925 gümüş ayar) • Meşhur Rahibe Maria Tarasa ile ilgili gümüş para • 1779 yılında basılmış Amerikan dolarları • Saddam Hüseyin dönemi orijinal Irak paraları • Dedelerimizin yüz ve iki yüzyıl önce kullandığı alet ve edevatlar • Mesela şeker kırmak için kullanılan çekiç ( tek parça halinde bir bütündür) • Çok amaçlı makaslar • Ermenilerden kalma bakır tas • Sedef kakmalı ceviz ağacında rahle • Almanların ilk çıkardığı sınger marka dikiş makinesi • 400 yıllık Fransız marka gümüş kahve içme murra takımı • Sarıkamış’ta 2. Çarın kolan köşkünde kullanılan gümüş malzemeler • Değişik medeniyetlere ait yüzükler, taş parçaları, mektuplar, kitabeler ve armalar resmi belgem olduğu için hiçbir sorun yaşamadım.
ŞAHİN AVŞAR KİMDİR?
1942 Ardahan merkeze bağlı Samanbeyli ( Sığırpet ) köyünde doğdu. İlkokulu kendi köyünde, Ortaokulu Ardahan’da, liseyi Ankara Ticaret Lisesi’nde okudu. Üniversiteyi Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nde tamamladı ve 1970 yılında mezun oldu. Ortaokulu bitirdikten sonra Başbakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde memur olarak göreve başladı. Fakülteyi bitirdikten sonra yedek subaylık dönüşü Teftiş Kurulu’na yazılı sınav sonucu müfettiş olarak girdi. 35 yıllık müfettişlik görevi sürecinde bütün Türkiye’ de denetimlerde bulunarak gezip görmediği hiçbir il ve ilçe kalmadı. 40 bin köyün yarısını gezmiştir. Ayrıca özel ve resmi olarak 45 ülkeyi gezerek bu ülkelerle ilgili çok önemli bilgi ve gözlemler edinerek önemli notlar almıştır. Ama en çok beğendiği ülke kendi vatanım dediği Türkiye olmuştur. Halihazırda Ankara’ da yaşamaktadır.
Haber: Özkan Karakaya
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 2
Kalan Karakter: