Gençliğin heba edilmesinden derneklerin tenekeleşmesine, Ardahan'daki doğal dengenin (Sarı Çam ormanları gibi) yok edildiği vb. mükemmel tebitlerde bulunmuş. Bu yazıda Göle başta olmak üzere tüm ilçelerin gençliğinin nasıl heba edildiğini, dernekçiliğin misyonundan uzaklaşarak ayaklar altına girdiğini net görebilyorsunuz
Göle’nin okumuş gençlerinin Göle’nin kalkınması için projeler üretmesini dile getiren Tekin Doğan, “Bütün Göleliler El birliği edersek göçü durdururuz” dedi.
Sarıçam ormanları yok oluyor
Türkiye’nin en önemli sarıçam ormanları her geçen gün azalmaktadır. Orman işletmesinin kesme işlemlerini durdurması için Çevre ve Orman Bakanlığı’na kadar iş götürmeli. Diğer yandan gerek Orman İşletmesi, gerek halkın ağaçları kesmesi sonucu Göle’nin dağları çıplaklaşmaktadır. Yarın büyük erozyonlara davetiye çıkaracak bu duruma engel olmak için, gurbetteki Göle ilçe ve Köy derneklerimiz, Göle’deki ilçe Derneği ve Fakülte Derneği, Fidan ekme kampanyaları başlatıp, Göle’yi gerçekten Yeşil Göle kimliğine kavuşturmalıdırlar.
Göle’de Alabalık tesisleri kurulmalı
Allahuekber Dağları’ndan ve Okçu Yaylası’ndan gelen soğuk sularda bol miktarda yetişen alabalığın farkında değiliz. Alabalık günümüzde ilaç olarak ta kullanılıyor. Herkes tarafından rağbet gördüğü için Alabalık tesisleri kurup, alabalık sayesinde de Göle’nin tanıtım ve reklamını yaparız.
Gurbetteki Dernekler güçlerini birleştirmeli
İstanbul Göle ilçe derneği ve 28 köy derneği kurulmuş. Birlik adına toplanıyor ama federasyonlaşmayı hayata geçirmiyorlar. Ankara da 8 tane Göle köy derneği kurulmuş. İzmir’de 2 Göle İlçe Derneği ve 6 tane Köy Derneği kurulmuş. Toplamda 4 Göle ilçe derneği ve 44 tane Göle ilçe ve Köy Dernekleri kurulmuş durumda. Bu dernekleri İzmir-İstanbul-Ankara da birer Federasyon çatısı altında toplayıp, 3 Federasyon birleşip bir Konfederasyon kurulabilir. Bunu yaparken kendi içerisinde gençleri buluşturup, Türkiye’de güçlü Göle birlikteliğini sağlamak lazım. Yoksa sözde birlikteliğin Göle’ye ne yaparı olur.
Derneklerimiz gençlerimizi fark etmeli
Göle ilçe ve köy dernekleri yarınlarımızı emanet edeceğimiz gençlerimizin çok güçlü olduklarının farkında değilse, gençlerimize güvenip bundan sonra onları bir araya getirmek için yeni bir yol izlemelerse, o zaman Göleli gençler yeni bir platformumda buluşup Göle ilçemizin sorunlarını çözmek için kollarını sıvamazlarsa, Göle’ye sahip çıkmazlarsa ilçenin kalkınmasından, Göçün durdurulmasından söz etmek mümkün değildir.
Gençlerimize güvenmeliyiz
Bütün Partiler, Sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri, gençlik kollarını kurarak teknoloji devrimiyle yarışırken, Göleliler Gençlerin farkında olmadığı için bu potansiyelden yararlanamıyorlar. Öncelikle gençlerimize güvenmeliyiz. Türkiye’de yüksek öğrenim yapmış ve işadamı olan Göleli gençleri bir arada buluşturup, Göle’nin kalkınmasının sadece gençlerin omzunda olduğunu söyleyerek sorumluluk duygularını harekete geçirmeliyiz.
Gençler isterde Göle’de göç durur
Beyin göçü yaşayan göçe ve geri kalmışlığa çare bulanmayan, kalkınmada akademik bir yolun izlenmesi için Göle ilçemizin okumuş gençleri bilgi ve birikimlerini Göle ilçesi için harcarlarsa, Göle’nin makûs tarihini tersine çevrilebilir.
Örneğin, her Ardahan ve Göle ilçemize gelen ve proje üretilmediği için geri giden AB hibe kredilerini gençlerimiz sayesinde ilçemize kazandırabiliriz. Yeni çıkan teşviklerin İlçeye alınmasını sağlayabiliriz.
Yüksek öğrenim gören öğrencilere burs verilmeli
Türkiye’de 43 tane derneğimiz, çok sayıda işadamımız var. Ama son dönemlere yüksek öğrenimi kazanan ve okumakta zorlanan Göleli gençlerimiz var. Bu gençlerimizi Türkiye’ye kazındırmak için burs vermeliyiz. Burs alan gençlerimizde bu sevgi karşısında ilçesine sahip çıkacağına eminim.
Göle Radyosunu kumalıyız
Göle Ardahan’ın 3 ilçesinden büyük bir nüfusa sahiptir. Ama bir radyosunun olmaması düşündürücüdür. Göle’nin örfünü, âdetini, gelenek ve göreneklerini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarılması için Göle de yayın yapan bir radyo kurmalıyız. Yoksa Göle geçmişimizi geleceğe taşıyamaz. Aslında Ulusal yayın yapan bir yerel televizyon Ardahan İlimizi ve ilçemizin tanıtılmasında, sorunlarımızın yetkililere ulaştırılmasında önemli bir araç olacaktır.
Şampiyon Göle Spor’a destek sunmalıyız
Bu yıl Gölespor Ardahan ilinde şampiyon oldu. İzlediğim kadarıyla gençlerimizi hiçbir dernek kurum kuruluş ödüllendirmedi. Gölesporlu Gençlerimizin heyecan ve coşkusunu soğutmamak için Göle ilçe dernekleri, köy dernekleri gurbetten gereken desteği sunmalıdır. Gereken desteği sunmazsak, Göle ilçesi kendi imkânlarıyla Gölespor’u bundan ileri noktaya taşıyacağına inanmıyorum.
Hayvansal ürünlerinin Pazar payının artırılması
İlçemizin nüfusunun %75’i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Dünya organik ürün ararken, biz kendi ürünlerimizi tanıtmanın acizliği içerisindeyiz. Göle ilçemizde kurulu 4 büyük Kaşar Peyniri ve çeşitlerini üreten modern fabrika üretilen peynir çeşitlerini, tereyağını için iyi bir tanıtım yolu izleyip pazarlara sunulması gerekir.
Festivalimizi Uluslararası Yapmalıyız
Bu yıl 16. sı yapılacak Göle Ulusal Kaşar Festivali’ni Göle İlçe ve Köy dernekleri, Göle gençleri ve Göle’nin bütün değerleri el ele vererek uluslararası boyutlara taşımalıdır.
Organik Tarımın hayata geçirmek lazım
Dünyanın haberi olmadığı organik tarım dünyası Göle topraklarının analizlerinin yapılarak, internet ortamında dünyaya tanıtmalıyız. Organik Hayvansal ürünlerimizi ve balımızı iyi tanıtamadığımız için kendi içimizde tüketiyoruz. Böyle olunca Anzer Balı 480 liraya satılırken, Kafkas Arı ırkının ürettiği Anzer Balı kadar değerli olan Ardahan Göle balı 20–25 liraya satılıyor. Dünya bölgemizdeki Organik dünyadan haberdar değil. Ben işi hep gençlerin omzuna yüklüyorum. Çünkü Dünya tanıtımını teknolojik araçlarıyla yapıyor. Günümüzde teknoloji araçlarını da gençler kullanıyor, bu anlamda Göle’nin tanıtım ve reklamını, sorunlarının çözümü Göleli gençlere düşmektedir.