Çalışmaları hakkında bilgi veren Karakoç: “Kamu kurumları arasında hizmet binasını kendi gayretleriyle yapan tek kurum Tarım İl Müdürlüğüdür. Ardahan’da bulunan kurumlar arasında ilk bilgisayar alan ve kullanan kurum yine İl Müdürlüğümüzdür. İlimizde hayvan kalitesinin artırılması için yıllardan beridir düzenli çalışmalar ortaya koymaktayız, yaptığımız yatırımlar geleceğe yönelik olduğu için sorunlar çözülmüş, İl Müdürlüğümüz bu gün yeni proje ve arayış içerisinde çalışmalarına devam etmektedir. Ardahan, Tarım ve Hayvancılık alanında Hollanda’yı yakaladı” dedi.
Ardahan mera konusunda çok büyük rahatlığa kavuşturmuştur diyen İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç: “Mera ıslahı sayesinde sıkıntılar aşıldı. Vali Selim Cebiroğlu İl Müdürlüğümüzde var olan eksikliklerin tamamlanmasında duyarlı davranmaktadır, Bruselloz aşısının ödeneği valilik tarafından karşılandı. Valimiz iyi bir insan ve çokta iyi çalışıyor, Vali, sorunlara duyarsız kalmamaktadır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi tüm gelişmelerden haberdar ediyoruz. Merkeze bağlı Sulakyurt, Çamlıçatak, Kartalpınar ve Otbiçen köylerine çoban evlerini yaptık. Yine bu kapsamda hayvanların içme suyunun yanı sıra çobanlara lavabo taşını bile döşedik” dedi.
Ardahan’da Bu Yıl Şap Hastalığına Rastlanılmadı
Hayvan hastalıklarını kontrol altına aldığımız için bu yıl Ardahan’da şap hastalığına rastlanılmadı diyen Karakoç: “Hayvanlarda abort (atık) oluşturarak önemli ekonomik kayba neden olması ve aynı zamanda zoonoz (hayvandan insana bulaşan) bir hastalık olan Bruselloz hastalığı ile mücadelenin en önemli ayağı genç hayvanlarda aşılamalardır. Hastalığın hayvanlarda tedavisi bulunmadığından ve portör (sürekli taşıyıcı) olmaları nedeniyle şarta tabi olarak (kavurma yapılarak) kesimi ile ortadan kaldırılmaktadır. Hastalığın ülkemizin genelinde yaygın olması nedeniyle sadece bu yöntemle mücadele etmenin önemli bir ekonomik maliyeti bulunmaktadır. Bu nedenle birkaç yıl üst üste yoğun kitlesel genç aşılamalarla Bruselloz hastalığı yaygınlık durumunun azaltılması ve takip eden süreçte eradikasyonu (ülke genelinde tamamen kaldırılması) hedeflenmektedir. Bu çerçevede, 2009 Yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Programımızda İl genelinde hedef populasyon olarak, 23.000 genç sığır ve 10.000 genç kuzu-oğlak’ın aşılanması amacıyla proje hazırlanmıştır. Genç aşılama yönteminin sonuç alma açısından, uzun vadeli bir uygulama olması ve aşılama maliyetlerinin de olumsuz etkisiyle, yetiştirici talebi ve katılımını azaltmaktadır. Aşı bedelinin yetiştiriciye yansıtılmaması, aşılamaya katılımda önemli bir başarı sağlayacağı düşünülerek proje için gerekli olan aşı ve aşılama bedeli, Bakanlığımız ve Ardahan Valiliği kaynaklarından sağlanmıştır. Hedeflenen bu miktarda aşılar için Bakanlığımız tarafından önemli oranda sübvanse uygulanmıştır. Aşı bedelinin kalan kısmı Ardahan Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden sağlanmıştır. Ayrıca Bakanlık tarafından, "Hayvan Hastalıkları İle Mücadele Desteklemeleri" kapsamında belirlenecek oranda, Brusella genç aşılaması yapılan hayvanlara, hayvan başına olmak üzere destekleme ödemesi yapılacaktır” dedi.
10 Bin At’a Mikroçip Takıldı
Atların Enfeksiyöz Anemisi Hastalığının Takibi, Kontrolü ve Eradikasyonu Projesi kapsamında, İlimiz genelindeki mevcut tüm tek tırnaklı (at, katır, eşek) hayvanlar hastalık taramasından geçirilerek kayıt altına alınmıştır diyen Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç: “Bu çerçevede tek tırnaklı (at, katır, eşek) hayvanlara mikroçip (elektronik kimlik) takıldı.
Mikroçip takılarak tanımlanan bu hayvanlara uygulama sırasında kimlik belgesi düzenlendi. Yine kayıt altına alınan bu hayvanlardan kan alınarak enfeksiyöz anemi hastalığı açısından tarama yapıldı. Proje uygulaması biten köylerde, bundan böyle tek tırnaklı hayvanlarla ilgili olarak yapılacak her türlü işlemde bu kimlik bilgileri dikkate alınacaktır. Yapılan kontrollerde boyundan kas içine uygulanan mikroçip ve kimlik bilgileri uyumlu olacaktır. Muhtarlıklar menşe şahadetnamesi düzenlerken kimlik belgelerini esas alacaklardır. Uygulamaya katılım kanuni zorunluluk olup, hayvanlarını taramadan geçirmeyen yetiştiricilere, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu 51. maddesine göre; 560,00 (beşyüzaltmış) TL idari para cezası verilecek ve bu hayvanların hareketlerine izin verilmeyecektir. Yapılan çalışmalar sonucunda 10 Bin At’a mikroçip takıldı.
"ARDAHAN-KARS-ARTVİN KIRSAL KALKINMA PROJESİ"
2010 yılında hayata geçirilmesi planlanan Kırsal Kalkınma Projesi hakkında da bilgi veren Karakoç: “Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kaynaklı ARDAHAN-KARS-ARTVİN Kırsal Kalkınma Projesi'nin tasarım çalışmaları geçtiğimiz Nisan ayında 2'si yurtdışından olmak üzere 7 kişiden oluşan heyete toplantı salonunda detaylı bir sunu yapıldı.
Tarım İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürlerinin katılımı ile İlin potansiyelleri, kısıtları, yatırım alanları, problem ve çözüm önerileri gibi konular öncelikli olmak üzere bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalışmayı takiben heyet, Merkez Ölçek ve Göle Kalecik köylerini ziyaret etmiştir. Köylerde çiftçilerin sorunları yerinde dinlenerek, kırsalda yaşanılan sorunlar tespit edilmeye çalışıldı.Yapılan çalışmalar sonucunda ilgili heyet, projenin Ardahan ile ilgili çerçeve programını hazırlamıştır. Bölge için en uygun alanlarda seçilen projelerin uygulanması, 2010 yılında hayata geçirilmesi planlanmaktadır” dedi.