Çocukluk hayallerini köyde bırakıp içi acıyarak baba ocağından ayrılırken geriye bakmadan gurbetin bütün zorluklarına göğüs gerip başarıyı yakalamış, gurbetteki bireysel başarıları, yüzümüzü hep güldürmüştür. Şimdi çevresine, hemşerisine, Ardahan'a maddi manevi elini uzatan, genç, dinamik, inançlı, karalı, hep ileriye bakan, yaptığı siyasetinde dik duran bir işadamı. 22 Temmuzda Adalet ve Kalkınma partisinde Milletvekili aday adayı olan, Ak Parti Genel merkezi tarafından yapılan temayül yoklamasında %90 başarılı olup il merkezinde gerçekleştirilen ankette yine birinci gelen Çetin, Ardahan başta olmak üzere ilçelere ve köylere yapmış olduğu hizmetlerin yanı sıra yardım severliliğiyle de ismi sürekli ön plana çıktı.
Ardahan nasıl kurtulur, göç nasıl durur, istihdam nasıl sağlanır, ilimize yatırım nasıl ve kimlerle gelir, Ardahan ve ilçelerinin temel ihtiyaçları nelerdir, Ardahan nasıl kalkınır, siyasi ve sivil toplum örgütlerinin çalışma şekli nasıl olmalı, Ardahanlı Belediye Başkanını seçerken neye dikkat etmeli konularını irdeleyerek önemli açıklamalarda bulundu.
Ardahan, ülkemizin en eski tarih merkezlerinden biri. Öyle olduğu için de alınan kararlar deneme-yanılma yöntemine göre alınmış ve uygulanmış. Bundan dolayı da Ardahan, pek çok hatayı ve sorunu barındıran bir tarih ili olarak hep gölgede kalmıştır.
Değişime hazırlanmalıyız’
Yaklaşan yerel seçimler öncesi çarpıcı açıklamalarda bulunan Cavit Çetin, ‘Ardahan dışında her il ve hatta ilçeler gelişmişlik ve yatırım noktasında başını alıp gitti ama Ardahan hala yerinde sayıyor, mutlak manada değişimden yana olmalıyız’ dedi.
Son 8 ayda 50 tane iş yeri kapanmış
Ardahan’da yaşanan sıkıntıların diz boyu olduğuna değinen Çetin; ‘konuşurken kavga ediyorlar, susarken kavga ediyorlar. Bu kavga ili kutuplaşmaya itiyor. Siyasiler arasında bir işbirliği yoksa, güven yoksa o ilin sorunları ortada kalır. Son 8 ayda 50 tane iş yeri kapanmış. Bu ili idare edenlerin Ardahan diye bir dertleri yok. Ardahan diye bir dertleri olsa kavga etmeye zamanları olmaz. Ardahan’ın eğitim başta olmak üzere, istihdam, işsizlik, yatırım, plan proje, göç ve güvensizlik almış başını gidiyor. Kimse bu duruma dur diyemiyor, her kes kendi koltuğunu düşünüyor, olan da benim zavallı halkıma oluyor. Kavganın ve birbirini çekememenin hakim olduğu ilimizde o ilin sorunları çözülmez. Bu ilin insanı sahipsizdir. Yıllardır hep kandırldı, bu dönem olmadı, o dönem olmadı diyilerek ve kandırılan benim zavallı insanım artık yokluk ve yoksuluklara karşı direncini kaybetmiştir. Ağır kış şartlarında kazandığını ısınmak için yakacağa harcayan esnafımızın canı boğaza dayanmıştır’ dedi.
Yalandan kim ölmüş!..
Yaklaşık üç yıldır Ardahan ilimizin tanıtılması ive sorunların çözümü için çeşitli demeçler verdiğini ve etkinlikler düzenlediğini belirten Çetin; ‘amacımız insanımıza bir yararı olsun diye çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızı sağır sultanlar duydu ama hane içindekiler duymadı yada duymak istemediler.
Bu ilin sorunlarını yüklenmek isteyenlerin, bir kere olsun görev bilinciyle ve görevlerini bitirerek hareket etmelerini istemek hakkımızdır sanıyoruz. Ama artık haklı olmak yetmiyor. Hakkına sahip çıkmak gerekiyor. Meydanı boş bıraktık. Oysa meydanın boş bırakılmaya gelmediğini geçmiş bize öğretmiş olmalı. Bir kısım sözde siyasetçimiz hep eleştirel pozisyonda durarak bir şeşler yapmaya çalışıyor. Dışardan gazel okumak yetmez. Bir şeyler yapmak isteyen gelir elini taşın altına koyar. Taşı kaldırıp kaldıramayacağımız o zaman anlaşılır. “Taşı kaldıramıyorlar” eleştirisi o zaman haklı olur. Önümüzde tartışmayla bile vakit kaybetmeyecek kadar sorun varken, sahici sorunlar ortada dururken, sahte sorunlarla 20 yıldır boğuşuyoruz.
Bunlar Organize Sanayi Bölgesi, Ardahan-Ardanuç yolu, Hava alanı, Kayak merkezi ve turizm, Tarım ve Hayvancılık, işsizlik, göç, paln proje ve yatırım. Yani Ardahan 1992 yılında il olurken 20 yıl önce konuşulmuş ve kararı alınmış sorunlardan sadece birkaç tanesi. Ardahan bunları haketmiyor, çevremizde bulunan il ve ilçeler durmaksızın ilerliyor, ilerleyen treni durdurabilmek elbetteki kolay olmuyor. Onun için atacağımız adımı düşünerek atarsak, kaybeden biz değil, bizi kandıranlar kaybedecektir. Şimdi soruyorum, bunlar şimdiye kadar bu kadar yalan konuştu ve halkımızı hep avuttu. Peki yalandan kim ölmüş, atıyorlar yalanı bizi kandırıyorlar üç beş dönem. Yazık, memlekete yazık, yarının çocuklarına geleceğine yazık. Kim ödüyecek bunların vebalini, yeter artık yalanlara karnımız tok’ dedi.
Ardahan’ın anahtarı nerede?..
Sorunlarımızın çözümsüzlüğü ortada duruyor diyen iş adamı Cavit Çetin, ‘Bundan 20 yıl önce sorunların çözümsüzlüğüne inan insan sayısı çok azdı. Ama bu gün çözülemez olduğuna inananların sayısı artoyor. Bu sayının artmaması gerekiyor. Bir an önce, hemen kendimizden başlayarak ilin sorunlarını sahiplenmeli ve çözüm yollarını tartışmalı ve bulmalıyız. Giderek yüreklerdeki cevahir kararıyor, kulaklar sağırlaşıyor. Bunun arkasından hızlı bir değişim süreci yaşanabilir. Bu süreçte değişemeyenler geride kalacaktır. Bu ilin bu durumu hak etmediğini düşünüyorum. Tam 20 yıl gerekenler yapılmamış, bugünde yapılmaması için sahte gerekçeler öne sürülüyor. Sorunları bütün çıplaklığıyla ortaya koyup tartışabilirsek, kendimizi daha iyi anlamış olacağız. Yani Ardahan’ın anahtarı nerede diye arayış içerisine girmeliyiz’ dedi.
Sevgili hemşerilerim, sonuç olarak bütün bunları el ele vererek başarabiliriz, yapılacak tek şey koordinasyon sağlayıp birlikteliğimizi devam ettirmek, özellikle Sayın Valimizin, Kaymakamlarımızın, yerel yöneticilerimizin desteğiyle kısaca bahsettiğim çalışmaları yapabiliriz, azimli olalım ve istemesini bilelim saygılarımla” demiştir.