Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığında toplanan ve Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Ticaret Ataşesi Volkan Berker, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin, Rize, Ordu ve Trabzon illerinin ticaret ve sanayi odalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda Çıldır Aktaş Sınır Kapısının yerine Artvin'de ikinci bir kapının açılması için çalışmalar başlatıldı.
KARADENİZ LOBİSİ ÇALIŞIYOR! ARDAHAN LOBİSİ NERDE?
Yapılan toplantıda 10 aralık 2011 tarihinden itibaren Sarp Sınır Kapısından başlatılan kimlikle geçiş uygulamasıyla artan trafik sorunlarınI çözmek için yeni bir kapının açılması zorunlu hale geldiği öngürüldü. Bunun içinde Muratlı'da ikinci bir kapının açılmasının zorunlu hale geldiği ve ihracatın 2023'teki 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmesi için Muratlının ivedilikte açılmasının gerektiği vurgılandı. Yapılan toplantının en çarpıcı noktası ise Sarp Sınır Kapısı'nda yolcu geçişleri ile beraber ihracatın çok daha artacağı ve gelecek bir iki yıl içerisinde Sarp Sınır Kapısı'nın yetmeyeceği göz önüne alındığında, Ardahan-Çıldır Kapısı'nın öncelikli olarak ele alınmasının yanlış olduğunu düşünülerek Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya bu konu hakkında rapor verilmesidir.
Karadeniz lobisi Artvin'de ikinci bir kapının açılması için Çıldır Aktaş Sınır kapsının geciktirilmesi için çalışmalar başlatmışken, Ardahan'lı siyasilerin, Kamu Kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin ne yapacağı merak konusu. Son 20 yıldır her yıl açılan fakat açılma eylemi sözden öteye gitmeyen Çıldır Aktaş Sınır kapısı için 20 yıldır gizliden yürütülen engelleme girişimlerinin, bugünlerde açıkça ve aleni bir şekilde yapılmasına tepkiler nasıl olacak. Ardahanlı siyasiler, kamu kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimler Çıldır Aktaş Sınır kapısı için yürütülen bu engelleme girişimlerine sessiz kalmadan ivedilikle bir komisyon kurularak gereken çalışmalar yapılmalıdır. Ardahan'ın ve bölgenin kalkınması için yıllarca sürüncemede kalan Çıldır Aktaş Sınır kapısının açılması zorunlu hale gelmişken ve bu bağlamda önemli adımlar atılmışken yapılmak istenen engelleme politikasının önüne geçilmelidir.
Çıldır Aktaş Sınır Kapısının akibeti de kapatılma kararı 3 yıl önceden alınmışken ve kapatıldıktan sonra yapılan eylemlerle geri getirilmeye çalışılan Çıldır Adliyesi gibi olmasın. Yapılmak istenen geciktirme çalışmaları ile, aslında açılmasının engellenmeye çalışıldığı Çıldır Aktaş Sınır Kapısı için siyasilerin, yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşların bir an önce birlikte hareket etmesi gereklidir. Biz buradan uyarıyoruz yoksa sonumuz Adliye gibi olur.