31.01.2013 Tarihinde İstanbul Esenyurt’ta bulunan Göle derneğinin ev sahipliğinde Ardahan Kültürevi’nin organizesiyle bir araya gelen Ardahan dernekleri birlik ve beraberlik mesajları verdiler.Toplantıyı yürütmek için divan başkanlığına Gazeteci yazar Mustafa Küpeli Kâtip Üyeliğe Ardahan Kültür Evi Başkan yardımcısı Ramazan Tan ve Damal Burmadere Dernek Başkanı Ersoy Lale seçildiler.
Açılış Konuşmasını yapan Divan Başkanı gazeteci yazar Mustafa Küpeli Ardahan’ın Kurtuluşundan bu güne Ardahan’ın geri kalmışlığının sebeplerini sosyo, ekonomik ve siyasal konularda objektif olarak açıklamalar yaptıktan sonrada herkesin Ardahan konusunda samimi ve duyarlı olmaya davet etti.
Önümüzdeki 23 Şubat Ardahan’ın kurtuluşunu Kutlama ve iki yıl önce kuruluşu gerçekleşen Ardahan Dernekler Federasyonuna katılım göstermek için bir araya gelenArdahan CHP Milletvekili Enser ÖĞÜT Ardahan Dernekler Federasyon Başkanı Güven DOĞRUYOL ve Yönetimi, Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer DAĞ ve Yönetimi, Ardahan Kartal Dernek başkan Yardımcısı Av. Yalçın TURA ve Yönetimi, Beykoz Ardahan Dernek Başkan Yardımcısı Yusuf ŞİT, Göle Dernek Başkanı Bülent SARITAŞ ve Yönetimi, Çıldır Dernek Başkanı Kemal ŞİMŞİR ve Yönetimi, Damal Dernek Başkanı Cuma YILMAZ ve Yönetimi, Eski Beyrehatun Dernek başkanı Yaşar GELER, Çardaklı köyü Dernek Başkanı Menderes MADEN, Köprülü Dernek Başkanı Orhan ÖZYILDIRIM, Burmadere köy dernek Başkanı Ersoy Lale YİBO Dernek Başkanı Celil Ünlü, Şekki Dernek Başkanı Cesim KILIÇ, Kılıç aile dernek başkanı Zeki KILIÇ, Yalnızçam Dernek Başkanı Selahattin KIŞKAN, Büyük Altunbulak Köyü dernek başkanı Nihat DURAK,Duranç am Köyü Dernek Başkanı Ercan Bingöl, Çıldır Dirsekkaya Dernek Başkanı Mehmet Söğüt, Çıldır Kayabeyi Köyü Dernek Başkan Yrd. Ünal Kala, Çıldır Öncül Köyü Dernek Yönetimi ile gerçekleşti.
Göle Dernek Başkanı Bülent Sarıtaç’ın açılış konuşması ile toplantı başladı.
Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer DAĞ;
Toplantıyı organize eden İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ yapmış olduğu konuşmada “Biz Federasyon kurulduğunda üye olmamıştık ama federasyona zararda vermedik. Çünkü federasyona katılım sağladığınızda sadece katılmış olmak için katılım sağlanmaz, katıldığınız zaman o federasyona her türlü desteği sunmanız gerekiyor. Bizde bu manada Öncelikle İstanbul Esenyurt’ta Ardahan Kültür Evi için yapımı devam eden yaklaşık 3500 metre kare kapalı alanı bulunan Kültür Evi binamıza taşındıktan sonra Federasyona Katılacağımızı söylemiştik. Kültür Evi binamız bitmek üzere binamızda Ardahan’ın İlçeleri olan Göle, Posof, Hanak, Çıldır ve Damal olmak üzere beş ilçeye Ardahan Dernekler Federasyonu ve Hoçvan dernekler Federasyonu olmak üzere tüm derneklerimiz için de yerler tahsis ettik. Artık tüm ilçe derneklerimiz ve iki federasyonumuz olmak üzere hepsi bir arada olacak ve güçlü bir birliktelik sağlayacaktır”
Tuncer Dağ “Binamıza taşındıktan sonrada ilçe ve köy derneklerimizle birlikte güçlü bir şekilde federasyona katılacağız. Tabi biz bunu yaparken dernekler federasyona neden katılmıyor şikayetinde bulunan Sayın Milletvekilimiz Enser ÖGÜT’ de ilk kurmuş olduğu dernekle birlikte katılmalıdır. Tuncer Dağ “Önümüzdeki süreçte Ardahan’ın kurtuluşuyla ilgili Federasyon ve Kartal’da bulunan Ardahan Derneği de program düzenlemek istemektedirler. Biz tarafsız olarak her iki derneğin programına da iştirak edeceğiz. Ancak bizlerin üzerine düşen her neyse bunu bilmeliyiz ki o gün orada güçlü bir katılım sağlayalım” dedi.
Öğüt Birlik Zamanı
Ardahan CHP Milletvekili Enser ÖĞÜT; Değerli arkadaşlarım ben Ardahan’ın milletvekiliyim benim sorumluluklarım var Ardahan’ın sorunları olduğu kadar burada derneklerimi zinde sorunları var, burada bu derneklerin sorunlarını çözmek için bir bütünlük sağlamalıyız. 1996 da Ardahan’ın nüfusu 176 bin idi şimdi baktığımızda ise 106 binlere düşmüştür. Ardahan önümüzdeki beş on yıl içinde tekrar ilçe konumuna düşe bilir. Ardahan’dan göç devam ediyor nüfus hızla düşüyor. Lütfen sizlerden rica ediyorum emekli hemşerilerimiz gidip ilçelerine köylerine ev yapsınlar. İstanbul derneklerin yoğun olduğu bir bölgedir sizler burada birer lokomotifsiniz biz ilk derneği kurduğumuzda iki dernektik şimdi ise yüzlerce derneğimiz var köy dernekleri bile örgütlenip mülkler alabiliyorlar artık tüm derneklerin birleşerek güç birliği yapması gerekir.
Ben Kars’a gittim oradan peynir almak istedim bana çok kaliteli bir peynir var ondan size vereyim dediler bende merak ettim ve sordum bu nerenin kaşarı diye satıcı bana abi bu Göle’nin kaşarı diyince çok duygulandım. 23 Şubatta yapacağımız geceyle de Ardahan spora destek vereceğiz bu konuda da desteklerinizi bekliyoruzBen başbakan ada söyledim Bat uma Hava alanı yapacağınıza Ardahan a yapsaydınız o bölgelere ulaşım daha hızlı oludu diye başbakan bana Kars'ta havalını var orası size yakın dedi. Oysaki Ardahan'a da hava alanı yapılsa iş adamlarımız daha çok o bölgeye gider bir hareket olur nüfus artar bakın geçen yıl Posof ilçemizde sadece 100 çocuk dünyaya gelmiş düşünebiliyor musunuz kocaman bir ilçede 100 çocuk dünyaya geliyor çünkü nüfus kalmamış.
Milletvekili Öğüt'ten sonra söz alan Ardahan Kültür Evi başkan yardımcısı Gürhan ŞİMŞEK;
Bizim dernek başkanımız Sayın Tuncer DAĞ’ın da dediği gibi biz dernek binamıza taşındığımızda Federasyona katılacağımızı söylemiştik hatta hedefimiz 23 Şubatta katılım sağlamaktı. Ancak bu noktada Göle dernek başkanımız Bülent Sarıtaş bize bakınız İstanbul’da toplam 400 bin Ardahan’lı yaşadığı bahsi ediliyor ama bunun 100 bini sadece Esen yurtta yaşıyor siz İl derneğimizsiniz bizler olmadan nereye gidiyorsunuz biraz bekleyin köy derneklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor görüşmelerimiz tamamlansın hep birlikte güçlü bir katılım sağlayalım dediler Biz Tüm ilçe ve köy derneklerimizle birlikte katılacağımız için belki 23 şubata yetişmeye bilir biraz daha zamana ihtiyacımız var bizler elbette üzerimize düşeni yapacağız. Ancak burada bir şeyi söylemeden geçemiyeceyim eli kalem tutan ve bilgi sayarın başına oturan herkes yazdığı yazının nereye gittiğini bilmeli kullandığı üsluba dikkat etmeli özellikle Gazeteci arkadaşlarımız duygusal bakmamalı insanlarımızı derneklerimizi biri birine düşürecek yazılardan uzak durmalı, ortamlarda birlik beraberlikten bahs edenler bilgisayar başına oturunca birlik ve beraberlikleri bozacak tutum ve davranışlardan uzak durmalıdırlar.
Göle dernek başkanı Bülent SARITAŞ;
Bizler dernekçilikte 30 yılı geride bıraktık 12 eylül darbesiyle sağa sola savrulduk, örselendik dağıtıldık anacak yeniden toparlanıp güç birliği yapmak zorundayız. Bizler İl ilçe ve köy derneklerimizle birlikte biri birimizi ötelemeden aynı zeminlerde birlikteliğimizi birleştirmemiz lazım. Göle olarak şu an 30 köyümüzün derneği mevcuttur.
Aynı zamanda Köy Dernekler Birliğimiz vardır. Ardahan Kültür evi ve diğer ilçe derneklerimiz ile istişare içindeyiz. Önümüzdeki günlerde köy derneklerimiz ile görüştükten sonra federasyona katılacağız. Güçlü bir Ardahan Lobisine hepimizin ihtiyacı vardır. Bizlerde de köy derneklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor en kısa zamanda Ardahan Kültür Eviyle birlikte Federasyona katılıp güçlü bir beraberlik sağlayacağız.
Av.Yalçın TURA; Kartal Dernek başkan yardımcısı ise sözlerine şöyle devam etti: Buradaki konuşmalar insanları duygulandırıyor. Çok güzel konuşmalar oluyor yaklaşımlar çok güzel bizlerde Göle Derneği gibi Köy derneklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor bizde en kısa zamanda köy derneklerimizle sağlıklı bir karara vararak Federasyonda yerimizi alacağız.
Damal dernek başkanı Cuma Yılmaz;
Ben sizler kadar şanslı değilim ben bizim toplumu örgütlemek çok zor daha öncede Federasyon çalışmaları yaptık ancak bir netice elde edemedik. bizde artık mahalle dernekleri kurulmaya başladı bu kadar sıkıntı yaşamamıza rağmen köylerimizle bir federasyon kurmaya çalışıyoruz biz örgütlü olarak birlikteliği sağlamalıyız. Ben Damal Derneği olarak Ardahan Kültür Evi ile birlikte Federasyona katılacağım artık İstanbul da Güçlü bir birliktelik oluşturmanın zamanı çoktan geldi bu fırsatı kaçırmamalıyız dedi.
Çıldır Dernek başkanı KEMAL ŞİMŞİR;
Biz çıldır derneği olarak davet aldığımız her yere gittik her toplantıya iştirak ettik bizim Çıldır Derneği olarak Federasyona katılma kararımız var bizlerde Ardahan Kültür Evi ve diğer İlçe derneklerimizle birlikte Federasyona katılacağız.
Çıldır derneği başkanından sonra söz alan Federasyon kuruluş çalışmalarında çokça çaba sarf eden Yaşar GELE ise sözlerine şöyle başladı.
Şimdi ben burada geçmişteki çalışmalarımızın güzelliğini görmekteyim buda bende en az sizin kadar mutlu ediyor. biz bir çok yapıyı kırdık gördüğüm kadarıyla tüm derneklerimiz Federasyona katılmak için çalışmalarını yapıyor artık federasyonda bütünleşeceğimizi düşünüyorum. Yüze yakın derneğimiz var bunlar tek çatı altında olduğunda etkinliklerin dede çatışmalar olmayacak güzel bir güç birliği olacaktır.Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Güven Doğruyol Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Güven Doğruyol son konuşmacı olarak toplantıda federasyonun süreci hakkında bilgi verdi.
Güven Doğruyol “Bizler 11 dernekle başladık şu an 18 dernek üyemizdir. Biz uzun süredir Ardahan Kültür Evi ile görüşme halindeyiz. Bugünkü bu toplantı bizleri sevindirmiştir. Artık Ardahanlıların bir çatı altında olmasının zamanı gelmiş ve geç kalınmıştır” dedi. Güven Doğruyol 23 Şubatta Beyoğlu İstiklal caddesinde bir programımız olacaktır. Tüm hemşehrilerimizi buraya bekliyoruz. Ayrıca Merkezi Kartalda bulunan Ardahan Derneğimizin de gecesine katılacağız” dedi.Daha sonra Göle Dernek Başkan yardımcısı Önder Kaya YİBO dernek Başkanı Celil Ünlü birer konuşma yaptılar.Göle dernek başkan yardımcısı Yıldırım;Bizler federasyonla ilgili iki aydır çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. köy derneklerimizle birlikte Ardahan Kültür Evinin almış oldu karara uyarak hep birlikte çalışmalarımız sonucunda Federasyona katılacağız...