Yıllardan beri sorunlarına çözüm arayan Ardahan, Ardahan nüfusuna kayıtlıların yüzde 80'i bu ilden göç etmiş. En yüksek göç oranına sahip. Ardahan'da ikamet edenler Ardahan nüfusuna kayıtlı olanların ancak yüzde 19.82'sini oluşturmaktadır. Son zamanlarda yetkililerin açıklamalarına göre Ardahan artık göç vermiyor, göç alıyor durumuna gelmiştir denilmektedir.
Ardahan için ne yapılmalıdır. Ardahan'ın idari, ekonomik, kültürel ve turizm bakımından çalışmalar ne durumdadır? Ardahan'da hayvancılıkla ve yayla turizmiyle ilgili çok ciddi potansiyel var ama bunlar değerlendirilebilecek midir? Eğitimde hedeflenen noktaya ne zaman geleceğiz. Ardahan'da birçok doğal güzelliklere sahip yerlerimiz vardır.
Yaz turizmi kapsamında yayla turizmi de yapılabilir, spor kompleksleri yapılmalı. Kış turizmi konusunda elimizde çok güzel bir imkân var. Dünyada nadir bulunan kristal kara sahibiz. Kayak sporları için çok önemli bir nimettir. Ardahan'a Yalnızçam kayak tesislerini iyi tanıtımı yapılmalı, kayak tesislerimize turist yağmalıdır.
Pist konusunda sıkıntı çekeceğimizi sanmıyorum, güzel pist alanlarımız var. Bu yıl Çıldır Gölünde yapılan Ardahan Valiliği ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen, "Çıldır Altın At 1.Kış Şöleni" sevindiricidir. Su sporlarını çok rahat getirebiliriz.
En önemlisi Ardahan'ı tanıyan, kalkınması noktasında bilgi sahibi olan yöneticilerin Ardahan'a gelmesidir. Ardahan'la ilgili sivil toplum örgütleriyle sıcak ilişkiler kurulmalı, iktidar, muhalefet demeden hepsiyle bir çalışma ekibi kurulmalı ve sorunlar masaya yatırılarak projeler hazırlanırsa Ardahan'ın sorunları çözülecek ve göç kendiliğinden duracaktır.
Yöremizde çok fazla festival var. Her ilçenin bir festivali var. Bu ayrımcılığa sebep olur. Bunların hepsinin tek bir çatıda birleştirilmesi gerekmektedir. Ardahan ili, ilçeleri ve köyleri Festivali diye adlandırılması gerekmektedir. Bu festivalde de her ilçe kendi ürünü pazara tanıtmalıdır.
Örneğin Ardahan'ın balını, Kaşarını almaya gelen insan, yandaki stant da diğer ilçelerin ürünlerini görecektir. Bu şekilde 6-7 gün süren bütün ilçeleri barındıran bir festival yapılmalıdır. Sonuç olarak Ardahanlı iş adamlarımızın bölgeye yapacakları yatırımlar sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve hemşerilerimizin birlik ve beraberliğiyle hedeflenen gelişimi daha kısa bir sürede gerçekleşecektir. Bu duygu ve düşüncelerimle Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. Yılını kutlar tüm hemşerilerime sağlıklar dilerim. Ahmet Demirbaş
ARDER, ARDAHANLILARI İSTANBUL'DA BULUŞTURUYOR
Ardahan İl Derneğinin (ARDER) geleneksel olarak her yıl kutladığı, Ardahan'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunu bu yıl 92. Yılını ve ARDER'in 25. Gala Yemeği Pendik Grin Park Otelinde 23 Şubat 2013 tarihinde kutlama yapılacaktır.
Yemeğe ARDER üyeleri, Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdulkerim Doğru, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti Milletvekili Orhan Atalay CHP Milletvekili Ensar Öğüt, 23. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz Azerbaycan Baş Konsolosu, Gürcistan Başkonsolosu, siyasetçiler, bilim adamları, bürokratlar, iş dünyası temsilcileri, basın mensupları ve Karslı, Ardahanlı, Iğdırlı hemşerilerimizin katılacağı gecede, önceki Arder Başkanlarına ve bölgemize emeği geçenlere Dernek tarafından plaket sunulacaktır.
Yemekte, Kura Nehrinin durumu Ardahan’da eğitim, Ardahan Sporun durumu ve Sınır kapılarının açılmasıyla ilgili konuşmalara yer verilecektir.Derneğin folklor ekibi Kafkas kartallarının gösterisi ve sanatçılarımız Burhan Yıldırım Yener Yılmazoğlu ozan Erol Coşkunoğlu Ozan kevseri Mehmet Kılıç katılacak Kaçkar tv ve vatan tv kanallarının canlı yayınlayacağı gecede yöresel yemeğimiz kaz ikram edilecektir.
Tüm üye ve hemşerilerimiz davetlidir.Davetiyeler derneğimizden temin edilebilir.
TARİH:23 ŞUBAT 2013 YER: GRİNPARK OTEL /PENDİK SAAT:19.00
İRTİBAT: AHMET DEMİRBAŞ 0 532 374 74 70