Ardahan il Dernek merkezinde yapılan basın açıklamasında konuşan Başkan Zekeriya DEDE kura nehrinin Çoruha akıtılmaması için siyasi parti temsilcilerini, Ardahan derneklerini,işadamlarını,Ardahanın bürokratlarını,İstanbul’daki Ardahan kamuoyunu ve kendini Ardahanlı hisseden herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum dedi.
Dede: yetkililer bizi dikkate almaz ve çözüm üretmezlerse dernek olarak Ardahan’a gidip imza kampanyası başlatacağız. Dedi.
Basın açıklamasına derneğimizin Onursal başkanı Cevdet Şentürk. Eski başkanımız Ahmet Demir baş, Genel sekreter yunus küçük, Başkanımız Zekeriya dede, Kars Ardahan Iğdır derneği onursal başkanı Mustafa küpeli İstanbul dernekler federasyon yönetim kurulu üyesi Burhanettin Yılmaz ve Üyelerimiz ve hemşerilerimiz katıldı.Toplantıda alınan karar gereği basın açıklaması yapıldı,işte o basın açıklaması.
BASIN BÜLTENİ
Değerli basın mensupları
Bilindiği üzere kamuoyunda kura nehri üzerine yapılacak Beşikkaya barajı projesi ve DSİ’nin hazırladığı kura mastır projesinin ihaleye açılması üzerine toplanmış bulunmaktayız bizler Ardahan ili sosyal kültür ve yardımlaşma derneği olarak başından beri bu proje hakkında duyarlılık yaratmaya,kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Sadece bununla kalmadık bu proje ilgili dernek olarak açılan yürütmeyi durdurma davasına da müdahil olarak katıldık bu dava sonuçlandı mahkemece sivil toplum olarak müdahil oluşumuz kabul edildi ve dava sonuçlanarak davanın reddine karar verildi. Bu karar sonucu proje ihaleye çıkmıştır.
1. Kura master projesi çerçevesinde planlanan Beşikkaya barajı İnşaası için DSİ Genel müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmıştır.
2. Barajın suyu dolduktan sonra fazla gelen suyu tünel yapılmak suretiyle Çoruh nehrine aktarılması söz konusudur.
3. Kura nehri yatağına can suyu bırakılacak denilmektedir ancak DSİ raporlarında yanıltıcı bilgiler üzerinden kamuoyu yanıltılmaktadır. Hem kura suyu fazla gösterilmekte hem arda hanın sulanabilir arazisi yarı yarıya az gösterilmekte böylece kalan suyun yeterli olacağı söylenmektedir. Zaten kura suyu yazları kurumaktadır. Bırakılacak olan can suyu kesinlikle yetersiz kalacaktır.
4. Can suyunun yetersiz kalması
Bu durum, Kura Nehrinde var olan sazan, yayın balığı, dağ ve dere alabalığı, tatlı su kefali, tahta balığı, turna balığı neslinin yok olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bir nehrin suyunun bir başka nehre aktarılması(Kura Nehrinin Çoruh Nehrine aktarılması) akarsuyun meydana getirdiği doğa ekosisteminin bozulmasına doğrudan neden olacaktır.
5. Kura nehrinin etrafında kurulu birçok köylerimiz mevcuttur. Ardahan halkı hayvancılık ve çiftçilikle uğraşmaktadırlar(80 bin dönüm hektar sulanmaktadır)
6. Ardahan halkı Beşikkaya barajının yapılmasına karşı değildir. Fazla gelen suyun tekrar kura nehri yatağına bırakılmasını istemektedirler.
Sonuç olarak Kura Nehri suyunun tünel vasıtasıyla yönünün değiştirilerek Çoruh Havzasına aktarılmasında KAMU MENFAATİ OLMADIĞINDAN, Beşikkaya Barajı “ETEK Santralli” olarak yeniden projelendirilmeli ve enerjisi alınan su, tekrardan Kura Nehri yatağına bırakılmalı böylece Ardahan Ovası susuz bırakılmamalıdır.
Ardahan kamuoyuna ve basına duyurulur.
ARDAHAN İLİ SOSYAL KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMADERNEĞİ
YÖNETİM KURULU ADINA
Başkan Zekeriya DEDE