Çalıştığım zaman zarfını dikkate aldığımda bilerek veya bilmeyerek bazı hatalar yaptığımın yaş ilerledikçe ve bu kutsal mesleğin içinde haşır neşir oldukça farkına varmayı tatlı bir tebessümle karşılıyorum.
Mesleğimi ve gazeteciliği çok sevdiğim için 22.10.2009 tarihinde Ardahan Haber adlı gazeteyi kıt kanat imkanlarla çıkarmaya başladığımda önümde çok zorlu bir sürecin olduğunu da dikkate alarak geçmişte aldığım tecrübeler ışığında azami ölçüde meleğimi icra etmeye çalıştım.
Ardahan’da yerel gazete çıkarmamım tek bir gayesi var. O da kamuoyunu doğru bilgilendirmek, basının tarafsızlığını korumak, olayları ve yaşananları olduğu gibi bir gazeteci gözüyle dikkate alım sunmaktır.
Geride bıraktığım 3 yıllık zaman ve bir gazete sahibi olarak edindiğim tecrübeler, bu mesleğin şerefini hiçbir zaman kötüye kullanmayacağımı, ne pahasına olursa olsun sezarın hakkı sezara verilmesi konusunda üzerime düşen görev ve sorumlukları daha dikkatli bir şekilde yerine getireceğime kendimi daha çok inanmış olarak hissediyorum.
Ardahan’da Yerel Gazetelerin Haber Kalitesi, Ulusal Gazetelerin Satışını düşürdü
Ardahan’da yerel gazeteler özenle süslenip bezendikten sonra akşamdan hazırlanıp sabahleyin sıcak bir pohaca gibi ihtiyaç duyulduğunu matbaamızda kadar gelerek gazete isteyen insanları gördükçe mutluluğum bir kat daha arttığını hissediyorum.
Yerel Gazeteler o kadar çok önemli ki, vatandaş ilde olup biteni takip etmek için ulusal basın yerine yerel basına daha çok ilgi duyduğunu gözlemliyorum.
Ardahan’da olup biteni okumak, yaşanan gelişmelerden kendine göre pay çıkarmak isteyen okurlar, yerel gazeteleri önce manşetleriyle dikkate aldıklarını, daha sonra içeriğine sağa sola dalmadan sonuna kadar okuduklarını takip ediyorum.
Ardahan Merkez başta olmak üzere ilçelerle birlikte 16 tane gazetenin bulunduğunu, gazete ve gazetecilerin yazı ve yorumları her ne kadar farklı olsa da temel amacın Ardahan’a, gelişmesine ve sorunların hatırlanmasına yönelik ciddi analizler ortaya koyduğunu fark edebiliyoruz.
Ardahan’da yerel gazete okuma kültürü çok yaygınlaştığı için vatandaş ekmek ve su gibi ihtiyaç duyuyor. Okurlar, yerel gazetelerin içeriğinde yer alan tüm haberlerin doğru olduğuna inanmaya çalışıyor, hatta okuduğu haberlere kendisini inandırdığı için, okuduğu bir haberi diğer arkadaşlarıyla paylaşma gereği de hissedebiliyor.
Ardahan’da yerel gazetelerin olduğu gibi İnternet Gazetelerin de büyük önem arz ettiğini gördüğümüz bu süreçte, yerel gazetede okunan haber tadını internet Gazetesinde bulmanın mümkün olmadığını daha iyi anlıyoruz.
Türkiye’de olduğu gibi Ardahan’da da yerel gazetelerin eskisi gibi büyük paralar kazanmadığı, sadece yağında kavrulmaya çalıştığını, gazetelerin yayına hazırlanmasında büyük girdilerin olduğunu ve ekonomik olarak zaman zaman sıkıntı çektiğini de gördüğümüz bir zamanda, yaşı gelmiş 35’e haberin ve gazeteciliğin ne olduğunu bilmeyenlerin, alışık olmadığı sıfır model fotoğraf makinelerini yere düşürüp kırdıklarını duyduğumuzda, basmadığı siyasi parti ilanına fatura kesip bir siyasi kuyruğunda matbaa açanların ömürlerinin kısa olacağını düşünüyorum.
Ve bu gün Ardahan gelişiyor ise, Ardahan’ın temel sorunları kamuoyunda konuşuluyor ise, Ardahan’da hayatın her anlamında yanlış yapılmıyor ise, her kes kendisine çeki düzen vermeye çalışıyor ise, en büyük katkı yerel gazetelerin olduğunu unutmamamız lazım.
Özkan Karakaya
ardahanahberleri75@hotmail.com
0 532 510 33 98