Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Hamza Kopuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bal üretimindeki iklimsel ve mevsimsel sebeplerden dolayı, 40 yıllık bir geçmişi olan kurumun ilk kez bu kadar fazla bal elde ettiğini söyledi.
Müdürlük bünyesinde, bal üretim amacıyla 400 arı kovanın bulunduğunu ifade eden Kopuz, ''Kurumumuz 40 yıllık bir kurumdur. İlk kez bu kadar bal elde ettik. Bu yıl bir kovanda yaklaşık 30 kilo bal elde ettik. Örneğin geçen yıla göre bu yıl 5 kat artarak, 1 ton 300 kilodan, 8 tona ulaştı. Bal üretiminde bu yıl tarihi bir rekor kırdık. 40 yıllık kurum, tarihinde ilk kez bu kadar, rekor derecede bal elde etti'' dedi.
Bal üretiminin yanı sıra, ana arı üretimine de önem verdiklerini söyleyen Kopuz, müdürlük olarak, dünyanın en önemli 4 ırktan biri olan Kafkas arı ırkını korumayı ve yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bu amaçla Kafkas arı ırkının tek gen merkezi olan Ardahan'da temmuz ve ağustos aylarında bal üretimi, mayıs ve eylül aylarında da ana arı üretimini başarıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Kopuz, ''Bu yıl ilk dönemde bin 500 ana arı üretimi gerçekleşti. İkinci dönemde ise, bin ana arı daha üretmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
Müdürlükte üretilen süzme balın kilogramını 24, petek balın kilogramını ise 26 liradan sattıklarını ifade eden Kopuz, ana arıların tanesini de 32 liradan bal üreticilerine sattıklarını belirtti.
Kafkas Arı Irkının Özellikleri-
Kafkas arı ırkının diğer ırklardan farklı bir özelliğe sahip olduğuna dikkati çeken Kopuz, şöyle devam etti:
''Normal arıların dili 4 milimetredir. Ama Kafkas arı ırkının dili 7,14 milimetredir. Aradaki fark neredeyse iki kat. Bu da şu demektir, her türlü çiçek, bitki ve ağaçtan rahatlıkla yararlanabiliyor. İşte arı bu özelliğiyle, çiçeğin, bitkinin en derinliklerinden bal alabiliyor. Ayrıca diğerleri gibi yağmacı değil. Yani başka kovanlara gidip buradaki arıya veya kovana zarar vermiyor. Sıcak ve soğuğa karşı diğer arılara göre çok dayanıklı. Bizim buranın iklimine çok rahatlıkla uyum sağlıyor. İşte bu özelliklerle diğer arılara göre çok çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Çalışkan olduğu için de ilimizde yaklaşık bin 500 bitki örtüsünden yararlanarak bal üretiyor. Aynı zamanda uysal olması nedeniyle diğer arılara göre insana zararı çok daha azdır. Çok kez arılıklara girerken şapka kullanmıyoruz. Sanki o bize, biz ona alıştık gibi.''