Ölçek Köyü eski Muhtarı Nizam Daşçı, geçmişte AB destekleri ile proje hazırladıklarını ve "Çiftçi Eğitim Kursları' verdiklerini, o günden sonra Ardahan'da çiftçi ve üreticilere yönelik hiçbir projenin gerçekleşmediğini ve yapılmadığını ileri sürdü.
ARDAHAN TEŞVİK DESTEĞİ ALMIYOR!
Ardahan'da bir şeylerin olması , yatırımların gelmesi ve bölgenin canlanmasını çok istediğini dile getiren Daşçı; "Özellikle Ardahan'da hayvancılıkla uğraşan üreticilerin hibe ve teşvik desteklerinden yararlanamadığını çok iyi biliyorum. Bakınız Iğdır'da 100 bin inek var, bunun 80 Bini teşvik desteği alıyor. Ardahan'da 250 Bin boğa altı inek var, bunun en fazla 3 Bini teşvik desteği alıyor. Rakamlar ortada, hiç kimse çıkıp bunun aksini iddia edemez, elimde belge var, boş konuşmuyorum" dedi.
Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından proje hazırlanmadığını da açıklayan Başkan adayı Daşçı; "ADSYB için Kırsal Kalkınma kapsamında proje hazırlanmadı. ADSYB’ye Başkan seçilmem halinde bu projeleri hazırlayacağım. Su boşa akıyor kimse önünü tutmuyor. Kırsal Kalkınmaya Damızlık Gebe düve projesi hazırlanarak Ardahan'da ırk ıslahı gerçekleştirilmeliydi. Bu projeler gerçekleşirse bölgesel kalkınma kendiliğinde olur" dedi.
HOÇVAN'IN GELİŞMESİNİ İSTEMEDİLER
Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı sırada Avrupa Birliği destekli 200 Bin Avroluk proje hazırladıklarını belirten ADSYB başkan adayı Nizam Daşçı; "ne yazık ki seçimi çok az bir oyla kaybettik. AB destekli 200 Bin avroluk proje bizim zamanımızda kabul edildi. Hoçvan bölgesinde yer tespiti yapıldığı halde inşaatına başlaması gereken Süt Mamulleri projesi ne olduysa bir anda karanlıkta kaldı geçekleşmedi. Birlik üyeleri bu projenin akıbeti hakkında bilgi sahibi olamadılar. Yazık oldu onca emeğe ve karşılıksız gelen kaynağı kullandıramadılar" dedi.
BAŞARISIZLIK ORTADA
Ardahan'da ADSYB üye sayısının bu gün gelinen nokta itibarıyla en az 30 Bin olması gerekirken 3 Binde kalması çok ciddi bir vebal olduğuna vurgu yapan ADSYB Başkan adayı Nizam Daşçı; "Ardahan'da 223 köy vardır, bölgenin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Ardahan'da tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm üreticiler birliğe ücretsiz kaydedilebilirdi. Üye aidatı ise gelen teşviklerden kesilerek Birliğin üye sayısı 30 Bine çıkarılabilirdi. Böyle bir çalışmanın yapılması durumunda hayvancılık ciddi anlamda gelişim gösterirdi ve Ardahan'a daha çok kaynak aktarılmasına zemin hazırlanırdı" dedi.
Bir taraftan seçim çalışmalarını yürüten diğer taraftan yönetim kurulu listesini hazırlayan ADSYB Başkan adayı Nizam Daşçı, daha önce kurulmasına katkı sunduğu STK'lara bir yenisini daha ekleyeceğini söyledi.
Ardahan'da ' Yem Bitkileri Yetiştiricileri Birliği' Kuruluyor!
Daşçı, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan ve merkez birliği Ankara'da bulunan Yem Bitkileri Yetiştiricileri Birliği Türkiye'de birkaç ilde de kuruldu. Biz bu birliği yakında Ardahan'da kuracağız, bununla ilgili yazışmalarımız devam ediyor" dedi.