Geçin yıllar gibi bu yılda LYS sınavlarında çakıp, sonda birinci olan Ardahan'ın yaşadığı bu duruma dikkat çeken, onca açıklama ve çağrılara karşın yetkililerin sessizliği de gözlerden kaçmıyor.Yaşanan bu sonucun bölgede verilen eğitim kalitesizliğini ortaya koyduğunu soran CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt konuyu bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.
Öğüt'ün TBMM'sine verdiği önerge ile bölgede yaşanan eğitim sorunu ve çözümleri sırasıyla şöyle;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Ardahan ilimiz Üniversite sınavlarında her yıl sonlarda yer almaktadır. Her yıl alınan bu başarısız sonuçlar yıllardan beri süregelen kalitesiz eğitimin bir eseridir.
20 Temmuz 2012'de LYS sınav sonuçları açıklanmış, sınava giren 1 milyon 938 bin adaydan 189 bin 380 aday, sıfır puan almıştır. Bu yıl yapılan LYS'deki başarı oranının geçen yıllara göre daha da düşmesi, Milli Eğitimimizdeki kalitenin düştüğünün açık bir göstergesidir.
Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere Fen ve Anadolu Liselerine branş ve uzman öğretmenlerin atanmaması, eğitim sisteminin sürekli değişmesi ve yetersiz kadro olmaması, bölgeler arasındaki eğitimin kalitesizliği ve dengesizliğini giderecek bir planın olmaması, hükümetin eğitime bütçeden yeterli pay ayırmaması, dershane sistemine önem verilip, Devlet okullarının ve eğitimin 2. plana atılarak parası olanın okuma imkanı olması, parası olmayanın dershaneye gidememesi sonucu üniversite kazanamaması eğitimdeki en büyük sorunlardan birkaçıdır.
1992 yılından bu yana Ardahan'da 30'a yakın Milli Eğitim Müdürü değişmiştir.
Böyle bir ortamda başarılı olmak mümkün değildir. Bu durum Doğu ve Güneydoğuda böyledir. Türkiye'de 30 bine yakın uzman ve branş öğretmen var. Bunlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanmıyor.
Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımız eğitim ve öğretimin çok düşük olması nedeniyle çocuklarını daha iyi imkanlarla okutmak için göç etmektedirler.
Göç etmeyerek bölgelerinde kalan vatandaşlarımızın çocukları da yetersiz eğitim olması nedeniyle cahil kalmakta ve kötü yollara düşmektedirler.
Eğitimde başarının sağlanabilmesi için Hükümetin bütçeden Milli Eğitim Bakanlığına daha büyük pay ayrılması gerekmektedir.
Doğu ve Güneydoğu'nun eğitimde başarılı olabilmesi ve bölgeler arası dengesizliğin giderilebilmesi için bir mastır planı hazırlanması lazımdır.
Her okula kaloriferli lojman yapılması en acil ihtiyaçtır.
Doğu ve Güneydoğuda hizmet verecek öğretmenlere farklı ücret ödenmesi gerekmektedir.
Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek öğretmenler tecrübeli olmalı ve en az 3 yıl mecburi hizmetle görevlendirilmelidir.
Doğu ve Güneydoğu'da her il ve ilçeye Fen ve Anadolu Lisesi yapılarak tecrübeli öğretmenlerle donatılması gerekmektedir.
Doğu ve Güneydoğu illerinde Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin dershane ücretlerinin %50'si devlet tarafından karşılanmalıdır." Okullarda araç, gereç, laboratuar ve yeterli donanımın sağlanarak ezber ve teste dayalı değil, araştırmaya yönelik eğitime ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz ve onların ailelerinden oluşan milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren LYS'deki aksaklıkların tespit edilmesi ve başarılı olacak bir sistemin araştırılması ve uygulamaya koyulabilmesi için Anayasamızın 98. Maddesi ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105 maddesine göre Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.
Ensar ÖĞÜT Milletvekili