20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ
Yayınlanma :
20.05.2021 23:03
Güncelleme :
20.05.2021 23:03


“Türkiye, farklı coğrafik bölgelerine adapte olmuş Kafkas (A. m. caucasica G.), Anadolu (A. m. anatoliaca M.), Suriye (A. m. Syriaca), İran (A. m. meda) ve Karniyol (A. m. carnica) gibi önemli arı ırklarına sahiptir. Bu genetik zenginlik sayesinde ülkemiz eşi ve benzeri olmayan yer olarak tanımlanırken insanımızın tarım kültürü ile bütünleşen bu doğal zenginlikten dolayı dünyada geleceğin tarımsal arıcılık merkezi olarak değerlendirilmektedir. Florasının zenginliği (dünyadaki tür ve çeşitlerin %74’ünün) yanı sıra coğrafik yapısından dolayı nektar akımı dünyanın başka hiç bir yerinde olmayacak şekilde yıl içerisinde 6-7 ay gibi uzun bir süreye yayılmakta ve bu yapı göçer arıcılık gibi ekonomik bir yetiştiricilik sisteminin oluşumunu sağlamıştır. Ülkemizde 8 milyon koloni varlığı ve 100 bin ton dolayında bal üretimi ile dünyada Çin’den sonra ikinci en büyük potansiyele sahip ülke konumundadır.
Arıcılığın, istihdama olan katkısı ve polinasyon yolu ile çevresel sürdürülebilirlik açısından önemi dikkate alındığında ihmal edilmemesi ve desteklenmesi gereken bir tarımsal faaliyet olduğu açıkça görülmektedir. Bu manada, kaliteli ve yeterli düzeyde ana arı üretimi, yörelere uygun genotiplerin tespiti ve ürün standardı konusunda araştırmaların yapılması gerekmektedir. Bu yüzden arıcılık, AR-GE çalışmalarına araştırmacı teknik eleman yetiştirilmesi gereken ve gelişen bir sektördür.
Arıcılık arazi mülkiyeti isteyen bir iştigal değildir. Doğadaki tüm araziler ve bitkiler arılara, dolayısıyla da arıcıya aittir. Bu yönüyle; doğru yapıldığında kısa sürede iyi gelir getirici bir faaliyettir. Ancak arıcılığın ülke genelinde en temelde eğitim, damızlık, kalite kontrol ve pazarlama gibi sorunları bulunmaktadır.
İlimiz ve Artvin illerinde koruma altında bulunan Kafkas Arı ırkımız için 20 Mayıs Dünya arı gününde bir başlangıç yaparak, 2004 yılında tescil edilen Kafkas arı ırkımızın mevcut durum tespitinin yapılması için Ardahanve Artvin İlinde İzole Bölge İçerisinde Bulunan Kafkas Bal arısının (Apis mellifera caucasia) Orijinal Alanında Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu ve Belirli Karakterler Yönünden İyileştirilmesi projesinin startını vermiş durumdayız. Proje sonuç raporuna göre Kafkas arısının geleceğine yönelik yeni tedbirler ve güncellemeler çıkabilir.
Kafkas arısının korunması ve tanıtımının yapılması için Kafkas Arı Konağı Projemiz (Arıcılık müzesi, arı sağlığı ve laboratuvarı, herbaryum, satış ofisi, yönetim ofisi) 20 Mayıs 2022 dünya arı gününde geniş katılımlı bir programla açılışı planlanmaktadır. Milli zenginliğimiz olan Arıları ve özelinde Kafkas arısını korumak, sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak başta bizler olmak üzere tüm insanlığın yükümlülüğü ve sorumluluğu vardır. Bal tadında günler diler, tüm arıcılarımızın dünya arı gününü kutlarım.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: