TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Malzemeleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı komisyona sunan Bakan Ergin, 2006-2011 yılları arasında mahkemeler tarafından toplam 436 bin 150 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında toplum içerisinde denetim ve takiplerine dönük verilen kararların, denetimli serbestlik müdürlüklerine gönderildiğini söyledi. Ergin, 108 bin 957 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkındaki denetimli serbestlik yöntemiyle verilen mahkeme kararlarının infazının devam ettiğini kaydetti.
Ergin, tasarıyla, açık ceza infaz kurumu aşamasından sonra gelmek üzere, açık ceza infaz kurumunda infaz edilecek cezanın son 1 yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceği yeni bir infaz yöntemi öngörüldüğünü ifade etti.
Hükümlülerin, yasaya göre belirlenen koşullu salıverilmeleri beklenilmeden ve koşullu salıverilmelerine hazırlanmaları bakımından, denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerinin denetim ve yükümlülüğünde belirlenen yükümlülüklere tabi olarak, kontrollü bir şekilde topluma bırakılmalarının amaçlandığını ifade eden Ergin, şöyle konuştu:
''Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasının toplum içerisinde infazına karar verilen hükümlüler hakkında tedbir olarak, kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılma bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulma, belirlenen yer veya bölgelere gitmeme, belirlenen programlara katılma yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına karar verilebilecektir.
Açık ceza infaz kurumunda 6 ayını kesintisiz olarak iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine 1 yıl ve daha az süre kalan hükümlüler bu düzenlemeden yararlanacak olup, karar infaz hakimi tarafından verilecektir. Yapılan düzenleme, hükümlünün mahkum olduğu ceza süresinde bir değişikliğe neden olmayacak, koşullu salıverme tarihini değiştirmeyecektir. Bu düzenleme bir af değildir. Düzenleme mahkemelere yeni bir iş yüklemeyecek dosyaların yeniden ele alınması gerekmeyecektir.
Tasarıdaki geçici maddeyle, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan, açığa ayrılma hakkı olmasına rağmen kapasite yetersizliği, sağlık durumu ya da talep etmeme gibi nedenlerle açığa ayrılamayan hükümlüler ile açık ceza infaz kurumunda bulunan ve koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan iyi halli hükümlüler, bu düzenlemeden bir defaya mahsus olarak yararlanabilecektir.''
''İnsanları zorla çalıştırma durumunda değiliz''
Bakan Sadullah Ergin, denetimli serbestlik kapsamında zorunlu çalıştırma uygulamasının hükümlünün isteğine bağlı olduğunu kaydetti. Çalıştırmanın günlük en az 2 saat, en fazla da 4 saat olacağını belirten Ergin, ''Bu bir alternatif ceza infaz yöntemi. Biz insanları zorla çalıştırma durumunda değiliz, bu ilgilinin rızasına bağlıdır'' diye konuştu.
Tasarının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını belirten Ergin, ''Denetimli serbestlik şube müdürlüklerinde yapılan görevlerde, geçmiş yıllarda 50 bin civarında tutuklu ve hükümlü takip ediliyordu, şimdi bu rakam 100 binin üzerine çıktı. Personel sayısı sadece 60 artmış. Biz bu yasayı getirmesek bile, bizim denetimli serbest şube müdürlüklerini güçlendirmemez lazım'' dedi.
Ergin, düzenlemenin alternatif bir infaz yöntemi olduğunu, af içermediğini ifade ederek, ''Sonuçlar ortadan kalkmıyor ve geriye dönülemiyor. Burada kişi belli alternatiflerle salıveriliyor. Kurallara uymadığı zaman ise geriye döner. Afta ise geri dönüş yoktur'' diye konuştu. Tutuklama kararının, tamamen hakimin takdirinde olan bir şey olduğunu ifade eden Ergin, ''Bu düzenleme ise hükümlüler için önerilmiş bir yöntemdir. Tutukluları, sistem olarak buraya oturtamıyoruz ama bir çıkış bulursak değerlendirelim'' dedi.
Komisyon Başkanı İyimaya, tasarıda Anayasa'ya aykırılık görülmediğini ve af içermediğini söyledi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçildi.
Bu tasarının görüşmelerinden önce, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, alt komisyona havale edildi.
''15 bin hükümlü yararlanacak''
Adalet Bakanı Ergin, görüşmelerden sonra gazetecilerin sorusu üzerine, yaklaşık 15 bin hükümlünün bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi.
Bir gazetede çıkan ''Kürt sorununda yeni strateji'' başlıklı haberle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Ergin, ''Şu aşamada bir değerlendirme yapamam. Çünkü haberin sadece başlığını gördüm detaylarına vakıf değilim. Doğrusu böyle bir strateji belirlendiğinden de gazete haberinden haberim var. Ayak üstü değerlendirme yapmak istemiyorum'' dedi.