Ardahan'ın eski Dev-Yol lideri Yücel Çiftçi, 12 Eylül 1980 askeri darbesini konu alan kitabında o yıllarda yaşanan gelişmeleri macera tadında yeniden kaleme aldı.
Yazılama Yayınevi'nden çıkan "Kurmaysız Dövüşen Devrimciler" eserinin kapak fotoğrafında ise 1989 yılında Çanakkale E-Tipi Cezaevi’ndeki arkadaşlarıyla birlikte çekildiği fotoğrafa yer verdi.
Ardahanlı yazar Yücel Çiftçiʼnin kaleme aldığı “Kurmaysız Dövüşen Devrimciler” kitabı, okuyucularla buluştu. 1970ʼlerin sonundan 1980ʼlerin başlarına kadar süren halk mücadelesini ve örgütlenme sürecini çarpıcı bir dille anlatan kitap, klasik bir mücadele anlatısının ötesinde, adanmışlığın ve umudun nasıl kuşaklar boyunca yeniden üretildiğini gözler önüne seriyor. “Kazanan yok ama mücadele devam ediyor” diyerek toplumsal hareketlerin sürekliliğini vurgulayan Çiftçi, devrimci pratiğin sahadaki gerçekliğini ortaya koyuyor.
Ayrıca eserde, dönemin genç aktivistlerinin, örgütlenme süreçlerinde nasıl engellerle karşılaştığı ve direnişin hangi dinamiklerle şekillendiği ayrıntılı şekilde ele alınıyor. Yaşları dernek kurmaya bile yetmeyen gençlerin, emekçilerle nasıl yan yana mücadele ettiğini anlatan kitap, tarihsel bir belgesel niteliğinde.
Yazar Çiftçi, yeni kitabıyla devrimci hareketlerin gerçek yüzünü, kazanımları ve yenilgileriyle ele alırken gelecek nesillere aktardığı özgürlük mücadelesi ise dikkat çekiyor.
YÜCEL ÇİFTÇİ KİMDİR?
1949’da Ardahan’ın Dedegül köyünde doğan A. Yücel Çiftçi, ilkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Ardahan’da bitirdi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okurken eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Ardahan’da Devrimci Yol saflarında siyasi örgütlenme çalışmaları yaptı. Ecevit hükümeti döneminde okullar arası nakil hakkını kullanarak, İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde eğitimine devam ederken 19-26 Aralık 1978’de meydana gelen Kahramanmaraş Katliamı gerekçesiyle uygulanan sıkıyönetim tarafından aranır duruma düştü.
Aranırken Artvin bölgesine geçerek Ardanuç bölgesinde siyasi çalışmalarını devam ettirdi. 12 Eylül 1980’de yapılan darbeye karşı Direniş örgütlenmesinde yer aldı. 30 Aralık 1982’de Çıldır’ın Hamaş köyünde yakalandı.
Erzurum Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde verilen idam kararı, ömür boyu hapis cezasına çevrildi. Daha önce Ardahan Sivil Cezaevi başta olmak üzere, Erzurum Sivil ve Erzurum Askeri cezaevlerinde, sonrasında Bursa ve Çanakkale cezaevlerinde yattı. 1 Ağustos 1991’de şartlı salıverme yasası gereği tahliye oldu. Bu arada yarım kalan eğitimini tamamlamak için Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 2017 yılında bitirdi. Türkan Aydın Çiftçi ile evli olan A. Yücel Çiftçi’nin Uğraş Gürdal ve Evrim adında iki çocukları var.
Yorumlar
Kalan Karakter: