Çiftçi dostu CHP’li vekil Özgür Erdem İncesu harekete geçti. Ardahan ve bölgesinde Şap salgını nedeniyle hayvan ölümlerinin arttığı uyarısında bulunan vekil İncesu, üreticilerin zararlarının devlet tarafından karşılanmasını istedi.
Bakanlığı’nın ülke genelinde görülen şap salgını nedeniyle aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu da söyleyen İncesu, sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaparak yetkililere seslendi.
Vekil İncesu, “Son dönemde ülkemizin dört bir yanında etkisini gösteren şap hastalığı salgını, özellikle Ardahan gibi hayvancılıkla geçinen sınır illerimizde büyük bir ekonomik ve sosyal yıkıma yol açmıştır. Veterinerlik hizmetlerinin yıllardır ihmal edilmesi, koruyucu aşılamaların yetersiz kalması ve tarım politikalarındaki ciddiyetsizlik nedeniyle üreticilerimiz hem hayvan varlığını hem de geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıyadır” dedi.
CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, açıklamasında yaşanan sorunları 3 ana başlıkta sıraladı.
Buna göre sorunlar;
1-Salgının yayılmasını önlemek için alınan geçici hayvan hareketliliği yasakları üreticiyi daha da mağdur etmiştir.
2-Bölgede süt ve et üretimi durma noktasına gelmiş, pazara hayvan sevkiyatı yapılamadığı için fiyatlar dibe vurmuştur
3-Çiftçilerimizin hayvanları telef olmuş, kalanlar da salgın riskiyle karşı karşıyadır. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyoruz: Ardahan’da ve tüm Doğu Anadolu’da hayvancılık yapan köylülerimizi yalnız bıraktınız. Yıllardır ihmal edilen veterinerlik altyapısı ve yetersiz hayvan sağlığı politikaları bugün üreticiyi felakete sürüklemiştir.
Şap salgının meydana getirdiği maddi kayıpların önlenmesini de isteyen vekil İncesu taleplerini de sıraladı.
Buna göer taleplerimiz;
1- Acil Eylem Planı: Ardahan başta olmak üzere salgının yoğun görüldüğü bölgelerde karantina uygulamaları bilimsel esaslara göre yeniden düzenlenmeli, üretici mağdur edilmemelidir.
2-Tazminat Ödemeleri: Salgın nedeniyle hayvan kaybı yaşayan üreticilerin zararları hızla karşılanmalı; Ardahan için özel bir tazminat ve destek programı devreye sokulmalıdır.
3-Ücretsiz Aşılama ve Veteriner Hizmetleri: Hayvan varlığının korunması için ücretsiz ve etkin aşılamalar yapılmalı, sıkça dile getirdiğimiz yetersiz veteriner sayısının hızla arttırılarak, bölgemizin ihtiyacı doğrultusunda veteriner hekim görevlendirilmelidir.
4-Üreticiye Destek: Şap salgınının yarattığı gelir kaybını telafi edecek şekilde yem desteği, düşük faizli kredi ve hibe programları açıklanmalıdır.
Ardahanlı üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu topraklarda hayvancılık bitirilirse sadece çiftçi değil; ülkemizin gıda güvenliği, milli ekonomisi ve geleceği de tehlikeye girer. İktidarı derhal sorumluluk almaya ve Ardahan’dan başlayarak hayvancılığı ayağa kaldıracak adımları atmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: