Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Trabzon’da yapılan “TÜBİTAK Ar-Ge ve Yenilik Günü-II' toplantısınına katıldı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, 'Geleceğimiz, her alandaki başarımız bilim ve teknoloji alanındaki başarımıza bağlıdır' dedi.
Aydın, Novotel'de düzenlenen 'Karadeniz Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge ve Yenilik Günü-II' toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantıyı yapmalarındaki amacın, Artvin, Ardahan, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon illerinde ve genelde bölgede yapılan Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını yakından görebilmek, bilmek, gözden geçirmek, ülkenin ulusal ve Ar-Ge sistemindeki mevcut durumunu, kurum olarak kendi durumlarını, ulusal ve uluslararası Ar-Ge destek olanaklarını katılımcılarla paylaşmak ve önerilerini almak olduğunu söyledi.
Bilim ve teknoloji takip edilemiyorsa, o konuda bir başarı yoksa öteki alanlarda başarılı olmanın mümkün olmadığını ifade eden Aydın, 'Zafere ulaştıran da güvenilir bilgidir, kullanılır teknolojidir, yıkıma sürükleyen de böyle bir bilginin eksikliğidir, böyle bir teknolojinin yokluğudur' diye konuştu.
Sadece makro düzeyde değil mikro düzeyde, çekirdek düzeyinde, atom düzeyinde dahi insanlığın çok önemli bir noktaya geldiğini dile getiren Aydın, 'Bizim de geleceğimiz, her alandaki başarımız bilim ve teknoloji alanındaki başarımıza bağlıdır. Eğer yeterli güvenilir bilgi üretemezsek, o bilgiyi hayata taşıyan modern teknolojide kendimiz üreten, icat eden olmazsak geri kalırız. Bu geri kalma diğer geri kalmalara da benzemez' dedi.
Türkiye'nin 2003 yılında 2,6 milyar lira Ar-Ge harcaması yaptığını anımsatan Aydın, şöyle devam etti:'2002-2007 yılları arasında bu konuda dünyadaki artış hızı bakımından yüzde 119 ile Çin'den sonra ikinciydik. En hızlı koşan Çin, sonra biz. 2002-2007 arasında dünyada araştırmacı sayısının en hızlı biçimde arttığı ülke Türkiye olmuştur. 2002 yılında 29 bin olan tam zaman, eş değer araştırma personeli, 2008 yılında 67 bine ulaştı. Bu başarıdan aldığımız cesaretle 2013 yılında hedefimiz 150 bin araştırmacıdır. Bu sayı Ar-Ge'nin güçlü olduğu ülkelerle mukayese edildiğinde mütevazi, ancak Türkiye'nin seyrine baktığımızda çok önemli bir başarıdır.' 'Biz çalıştıkça özel sektör de gayretleniyor' diyen Aydın, 'Özel sektör Ar-Ge fonlaması 2007 yılında, tarihimizde ilk kez kamu fonlarını yakaladı. 2008 yılında ilk kez özel sektör tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge harcamaları da fonlamanın yanı sıra, ona ek olarak kamuyu geçti. Bizim burada hedefimiz yüzde 50'inin üzerine çıkmak, yani Ar-Ge işini yüzde 50'nin üzerine çıkacak şekilde özel sektöre devretmek' diye konuştu.
Toplantı daha sonra basına kapatıldı.
Toplantıya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ile Artvin, Ardahan, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinin valileri, belediye başkanları, üniversite rektörleri, il özel idaresi genel sekreterleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları, Ar-Ge projesi yapan özel sektör temsilcileri, kamu araştırma enstitülerinin müdürleri ve yüksek öğretim sektöründen temsilciler katıldı.