Valimiz eğitime destek projesi, KÖYDES yatırımları, okul yatırımları, karayolları ile ilgili bilgiler, sınır kapıları ile ilgili gelişmeler, organize sanayinin son durumu, Serhat Kalkınma Ajansındaki son gelişmeler, sınır ticareti ve gelişmesi başlıklarında basına bilgiler verdi.
Valimiz Ankara'daki temasları çerçevesinde 8 bakan, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları ile Ardahan'ın sorunları hakkında görüşmeler yaptığını, neticelerinin iyi olduğunu belirterek bunların takipçisi olacaklarını kaydetti. Prestij yolu olarak nitelendirdiği Kars-Ardahan yolunun Göle çıkışına kadar genişletilmesini istediğini ifade eden Valimiz, büyük bir eksiklik olan il olmamızın gereği olarak nitelendirdiği tabelaların konulmasını talep ettiklerini ve Karayolları Genel Müdürlüğünün olumlu baktığını kaydetti. Ardahan'da asfaltlama oranın %15 olduğuna işaret eden Valimiz, 6.5 milyon TL.lik kaynak olduğunu ve her yıl için bir ilçeye grup köy yolu yapılacağını söyledi. Yalnızçam ile Bülbülhan yaylasından geçen Ardanuç yolunun asfalt satih kaplamasının tamamlanacağını ve Bülbülhan yaylasında kalıcı olarak yayla turizmi yapılmasını planladıklarını ifade etti.
Aktaş sınır kapısının karayolunu Çamlıçatak'a bağlanmasının genişletilmek suretiyle planlandığını belirten Valimiz, bu şekilde Gürcistan ile trafiği rahat bir bağlantı olmasının gerekliliğine dikkat çekerek modernizasyon çalışmaları yapılmış ve ulaşımı sorunsuz olan sınır kapılarıyla ancak ticari canlanma olacağını belirtti.
Posof için serbest sınır ticareti yapılmasına onay verildiğini bunun işlerlik kazanması için Gürcistan'ın da talebinin olması gerektiğini ifade eden Valimiz, bizden giden tüm ürünlere Gürcistan'ın vergi uyguladığını bu yüzden de cazibesinin olmadığını belirtti. Bu yıl inşaatların kayıt altına alınarak izleneceğini kaydeden Valimiz, nüfus yoğunluğu, taşımalı eğitimin durumu değerlendirilerek 2010 yılı için 5 okulun yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Ardahan'da içme suyu olmayan köyümüz bulunmadığını kaydeden Valimiz, bazı köylerimizin yetersiz içme suyu olduğunu söyledi.
Gürcistan'da yapılan sınır ötesi işbirliği toplantısında sınır illeri iş adamları birliğinin kurulması ve bu birlik kapsamında ortak projeler geliştirilmesi kararının alındığını, birliğin iki ayda bir araya gelerek ortak projeler kapsamında görüşeceğini belirtti. Ardahan'ın kaderini değiştirecek konulardan birinin Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari işbirliği programı olduğunun altını çizen Valimiz Ankara'da Devlet Planlama Teşkilatından sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile bu konuyu paylaştığını kaydederek, Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliğinin bir örneğini burada yapmak istediklerini söyledi.
Konuya ilişkin resmi müracaatın yapıldığını belirten Valimiz, Dışişleri Bakanlığının Gürcistan ile resmi olarak temasa geçtiğini ifade etti. Projenin gerçekleşmesi halinde Ardahan'ın önünün açılacağını vurgulayan Valimiz, "Kura'da Buluşalım" projesine paralel olarak bölgemizin potansiyeli olan organik tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin planlandığını, geleceğinin çok parlak olan ve tüm dünyanın yöneldiği organik ürünlerin Ardahan'da kendiliğinden bir zemininin olduğuna dikkat çekti.
Azerbaycan'ın petrolden alacağı payın 2011'de %25'den %50'ye çıkacağını belirten Valimiz, yatırım yapmak için Türkiye'nin de davette bulunacağını söyledi. Yatırımlar için komisyon kurulduğunu ve yatırım için tahsis edilecek arazilerin tespitinin il genelinde yapıldığını ifade eden Valimiz, yatırım yapacak kişilere gerekli alt yapının hazırlanmasının gereğine işaret etti.
Ardahan yatırım el kitabı veya rehberinin hazırlandığını, Ardahan ile ilgili bir yatırımcının ihtiyaç duyabileceği tüm bilgilerin bu rehberde bulunacağını belirten Valimiz, bunun sayesinde yatırımcının Ardahan'da ne tür yatırım yapılabilir sorusuna cevap bulabileceğini belirtti.
Ardahan'da 268 köy ve mahalle muhtarına tek kuruş ödenmeden resmi telefon ve internet ağıyla donatacaklarını, bilgisayar ve donanımıyla, masasıyla köy ihtiyar heyetinin uygun göreceği yere bunun konulacağını, muhtarlara gerekli eğitimin verileceğini ve tüm işlemlerin internet sayesinde kolaylıkla yürütüleceğini ifade etti.
Geçen yılsonunda kurulan Serhat Kalkınma Ajansının kamu ve özel sektörün tüm projelendirme ve yatırım aşamalarında beyin görevini üstleneceğini ve bunun bölge için çok önemli bir faktör olduğunu belirten Valimiz, bir genel sekreter ataması ile 14 uzman alımının yapıldığını ve uzman alımının daha da olacağını kaydetti. Kalkınma ajanının 13 milyar TL parasının olduğunu ve bu kaynağın aktarılacağı projeler üzerinde nüfus dağılımına göre değerlendirme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
Çıldır Gölü çevresinde bulunan ve Gençlik Spor Müdürlüğünün şu anda işlettiği tesislerin Ardahan Üniversitesine tahsisinin yapıldığını ve uygulama oteli gibi yapılandırılarak bundan sonra gelen misafirlere daha kaliteli hizmet sunulmasının hedeflendiğini söyledi. Çıldır'da ayrıca göl etrafında kıyı çalışmalarının bitirildiğini ve tesis kurmak isteyenlere yer gösterilmesinin de bu şekilde sağlanacağını ifade etti.
Ardahan Kalesinin çok önemli bir tarihi miras olduğunu vurgulayan Valimiz, tarihi dokusu bozulmamak kaydıyla peyzaj mimarına proje çizimi yaptırıldığını, herkesin kullanabileceği bir yer haline getirilmesini amaçladıklarını belirtti. Kongre binasının Ardahan'da ayakta kalan tek tarihi bina olduğunu ifade ederek, keşif çalışmalarının yapıldığını ancak yatırım programına alınmadığını öğrendiğini, ikili görüşmeler sonucunda bu sene kaynak verilerek kullanılabilir bir duruma getirileceğini kaydetti.
Emniyet Genel Müdürlüğünün ilimize yaptığı kolaylıklarla emniyet yatırımları açısından adeta altın bir yıl yaşanacağını söyleyen Valimiz, yeni hizmet binasına taşınılmasına başlandığını, eski binanın keşfinin yapıldığını bunun sonucuna göre değerlendirileceğini söyledi. MOBESE sisteminin diğer illerin aksine tüm finansmanının Emniyet Genel Müdürlüğünce karşılanacağını belirten Valimiz, bu sistem sayesinde güvenlik sorunu olmayan ilimizin daha da iyi bir hale geleceğini, trafik ışıkları ve plaka okuma özelliği de bulunan sistemin önemine işaret etti.