Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, TRT Türk ekranlarında Yasir Yanılmaz’ın sunduğu “Türkiye’ye Yatırım Yolculuğu” programına konuk oldu. Tarihi Ardahan Kalesi’nden gerçekleştirilen programda Vali Çiçek, Ardahan’ın tarım, hayvancılık, arıcılık potansiyeli ve yatırım teşvikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Vali Çiçek, Ardahan’ın doğal güzelliklerine dikkat çekerek, şehrin yeşil doğası, verimli meraları, zengin su kaynakları ve endemik bitki türleriyle Türkiye’de eşsiz bir konumda olduğunu söyledi. Kış aylarında beyaz örtüyle kaplanan Ardahan’ın, doğa turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ardahan’ın, Gürcistan ve Ermenistan sınırında stratejik bir konumda olduğunu belirten Vali Çiçek, ilin mera varlığı açısından Türkiye’nin en nitelikli bölgelerinden biri olduğunu vurguladı. Toplam alanın yüzde 36’sının mera ve çayırlardan oluştuğunu aktaran Çiçek, kişi başına düşen 3,5–4 büyükbaş hayvan sayısının, hayvancılık yatırımları açısından önemli bir avantaj sağladığını kaydetti.
Vali Çiçek, özellikle damızlık hayvancılık konusunda Ardahan’ın Türkiye’de önde gelen illerden biri olduğunu belirterek, Simental cinsi hayvan üretiminde Ardahan’ın merkezi bir rol oynadığını söyledi. Buzağıların belli bir kiloya ulaştığında Ankara, İstanbul ve Kocaeli gibi illere gönderildiğini ifade eden Çiçek, hayvancılıkta devlet desteklerinin de yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğunu belirtti. Avrupa Birliği fonlarıyla ahır yapımına yüzde 50, KDV muafiyetleriyle yüzde 70’e varan desteklerin sağlandığını aktardı.
Ardahan’ın arıcılık konusunda da önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, Posof ilçesinin Kafkas Arısı’nın gen merkezi olduğunu söyledi. Bu sayede her yıl 100 tonun üzerinde bal üretimi gerçekleştirildiğini, kaşar ve gravyer üretiminde de Ardahan’ın Türkiye’de iddialı illerden biri olduğunu belirtti.
Vali Çiçek, Ardahan’ın 6. bölge teşviklerinden yararlanarak yatırımcıya ciddi avantajlar sunduğunu ifade etti. Son yıllarda yapılan duble yollar ve tünel projeleriyle ulaşımın kolaylaştığını, Kapıkule’den çıkan bir TIR’ın Aktaş Sınır Kapısı’na kadar duble yollarla gidebildiğini söyledi. Damal’dan Türkgözü’ne yapılan tünelin tamamlanmasıyla bölgenin ticaret potansiyelinin daha da artacağını kaydetti.
Ayrıca Ardahan Organize Sanayi Bölgesi’nin onaylandığını ve yurt dışında yaşayan Ardahanlı hemşehrilerin yatırım yapmaları için uygun koşulların oluştuğunu belirten Vali Çiçek, şunları ekledi:
“Ardahan; hayvancılığı, arıcılığı, doğal güzellikleri, ulaşım imkanları ve devlet destekleriyle yatırım için son derece uygun bir ildir. Bu topraklar hem Ardahanlılar hem de ülkemiz için büyük bir nimettir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: